A Monty Python sztárja majdnem az utcára került válása miatt: 20 millió dollárt veszített John Cleese
John Cleese a turnézással állt talpra.

john-cleese-cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

John Cleese korunk egyik leglegendásabb brit komikusa, aki a Monty Python tagjaként lopta be magát az emberek szívébe, de a Waczak szállóban is rengetegen szerették Basil Waczak bőrébe bújva. 

A BAFTA- és Emmy-díjas komikus, író és producer életében négy alkalommal nősült, ám amikor harmadik nejével a válás mellett döntöttek, az elszegényedés szélére került, de végül sikeresen talpra állt, derült ki Köves Gábor Végszónak sem rossz című interjúkötetéből. A Magyar Narancs újságírója karrierje során számos exkluzív interjút készített külföldi és hazai hírességekkel, ezeknek nagy részét a lap közölte, de az új könyvében vannak még sosem publikált beszélgetések is. 2018-ban volt szerencséje Bécsben találkozni a Monty Python tagjával.

John Cleese a turnéjának köszönhetően nem szegényedett el

Cleese 1990-ben találkozott Alyce Faye McBride pszichoterapeutával, majd két évvel később összekötötték az életüket. 16 év házasság után váltak el az útjaik, ám a komikusnak rengeteg energiájába és pénzébe került, mire sikerült elválnia az asszonytól. Annak érdekében, hogy ne maradjon fillér nélkül, rákényszerült, hogy fellépjen, derült ki az interjúból. 2011-ben útnak indult one man show-jával, amelynek a Tartásdíjturné nevet adta. Ekkor már hetven felett volt.

John Cleese és Alyce Faye Eichelberger nem szépen váltak el.
John Cleese és Alyce Faye Eichelberger nem szépen váltak el.
Fotó: J. Quinton / Getty Images Hungary

- Sok pénzt kellett kifizetnem, marha szerencsés voltam, hogy ott voltak nekem ezek a one man show-k - volt mihez visszatérnem. Ez a legkönnyebb módja a pénzkeresésnek. Hatalmas válás volt, 20 millió dollárom bánta. Ekkor döntöttem a folyamatos turnézás mellett - fogalmazta.

A fellépéseiben azt szerette, hogy volt egy megbízható anyagi forrása, így végül nem szegényedett el annyira, hogy az utcára kerüljön.

- Tudtam, mikor kezdődik, meddig tart, ez némi biztonságot és garanciát jelentett. Mi mást csinálhattam volna? Ölbe tett kézzel üljek, és várjak, hogy majd jön a telefon? Ebben a helyzetben ezt nem reszkírozhattam meg.

Még a végén a szegényházban végzem egy fillér nélkül.

Koves Vegszonak sem rossz borito final 300dpi
Fotó: 21. Század Kiadó

- A válás arra kényszerített, hogy fellépjek, miközben a legszívesebben csak írtam volna.

A turnézás nemcsak az anyagi biztonság, hanem az önkifejezés szabadsága miatt is szimpatikus volt számára. Elege lett Hollywoodból azért, ahogy ott a forgatókönyvírókkal bántak. Olyan változtatásokat kértek tőle, amelyekkel nem értett egyet, végül ott is hagyta a stúdiót.

Ekkor jött egy új-zélandi turnéajánlat. Gondoltam, remek, ezúttal senki sem fog beleszólni abba, amit mondani akarok. A lányom is besegített az írásban, sőt fel is lépett velem. A válás csak ezután jött.

 A sztár azóta újranősült, 2012-ben vette el Jennifer Wade-et.

Cikkünk Köves Gábor Végszónak sem rossz című könyve alapján készült.

Miért állt át analógról digitális fotózásra Nádas Péter? Milyen számítógépes játékon játszik Enyedi Ildikó? Ki az igazi hippi: Martin Amis vagy Ian McEwan? Miképp veszélyezteti Karl Ove Knausgård férfiasságát a nyilvános babakocsi-tologatás? Hogyan került Zadie Smith Esterházy Péter társaságában egy toscanai outletbe? Miért pofozta fel Margaret Atwood Elisabeth Mosst? Melyik kölcsönzőben szerezte Bödőcs Tibor orbáni pókhasát? Mit gondolnak a hírességek Trumpról? És Philip Rothról? És a teniszről?
Mindezt megtudhatjuk Köves Gábor második kötetéből, akinek interjúi a kétezres évek óta jelennek meg a Magyar Narancsban, ahol jelenleg szerkesztőként dolgozik. A szerző színészek, írók, rendezők, humoristák és zenészek tucatjait interjúvolta már meg. A kötetben megszólal többek mellett Woody Allen, Vincent Cassel, Margaret Atwood, Enyedi Ildikó, Bödőcs Tibor, Dragomán György és még sokan mások.

Kiadja a 21. Század Kiadó.

Ára 3990 forint.  
Ezt is szeretjük