Ma 50 éve, hogy elhunyt Jimi Hendrix: öccse szerint a legenda gyilkosság áldozata lett

Jimi Hendrix 1970. szeptember 18-án hunyt el tragikus körülmények között.

jimi-hendrix-cover

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Jimi Hendrixet a zenei élet egyik legmeghatározóbb alakjaként emlegetik a mai napig. A '60-as években kezdte zenei karrierjét, végül 1967-ben, zenekarával, a The Jimi Hendrix Experience-szel adott első amerikai koncertje után futott be. Olyan slágereket gyártott, mint az All Along the Watchtower, a Hey Joe, a Foxy Lady vagy az American Woman.

Olyan legendás zenészek inspirálták, mint Elvis Presley vagy Little Richard, a korszak legtehetségesebb gitárosaként emlegették, de a mai napig sokak stílusára van nagy hatással. Fellépésével zárult az első nagy méretű zenei rendezvény, a Woodstock fesztivál 1969. augusztus 18-án. Annyi minden állt még előtte, ám sajnos a sors közbeavatkozott, 1970. szeptember 18-án tragikus hirtelenséggel elhunyt, 27 éves volt.

Ma 50 éve, hogy elhunyt Jimi Hendrix

Hendrix Londonban bulizott hajnalig, majd visszatért a Samarkand Hotel lakosztályába, ahol német barátnője, Monika Dannemann tartózkodott. A nő délelőtt ébredt fel, úgy látta, a zenész még alszik, így csendben lement cigarettát venni, miután visszatért, gyanús dologra lett figyelmes. Kiszúrta a földön az eredetileg tíz darabot tartalmazó Vesparax altató gyógyszeres dobozát, amiből kilenc hiányzott. Hendrixet teljesen öntudatlan állapotban, a saját hányásában találta az ágyban, 11 óra 45 perckor érkeztek ki hozzá a mentők. 12 óra 45 perckor állapították meg a halál beálltát. 

jimi hendrix
Fotó: David Redfern / Getty Images Hungary

A hivatalos jelentések szerint fulladás okozta a halálát, miután a barbiturát gyógyszerekre és a kilenc darab altatóra ráivott.  Dannemann többször is zavarosan mesélte el a történetet, változtatott az időpontokon és a történések sorrendjén, ráadásul amikor a mentők kiértek, állítólag teljesen üres volt a lakás, és a lakosztály ajtaját is tárva-nyitva hagyták. Gyanúra adhat okot az a szál is, hogy a zenész holttestét nem engedték egyből felboncolni, csak napokkal később, szeptember 21-én került erre sor.

A szobában találtak egy melankolikus hangnemben megírt verset, emiatt egyesek azt a teóriát állították fel, hogy a zenész önszántából végzett az életével. Hendrix öccse, Leon szerint ez viszont nem így történt, írta meg a The Daily Mail.

A cikk az ajánló után folytatódik

Kiút a gyermekkori traumákból - Hogyan építhetjük újra életünket?

A Femina Klub februári vendége Kovács András Péter humorista, író lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy szenvedélybeteg szülők gyerekeiként hogyan lehet talpra állni felnőttként. Milyen sérüléseket szereznek ezek a gyerekek, hogyan próbálnak meg túlélni? Mi történik egy olyan családban, ahol az egyik vagy mindkét szülő szenvedélybeteg? Van-e kiút, felnőttként milyen lépéseket tehetünk a múltbeli sebek gyógyítása érdekében?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. február 26. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

- Nincs kétségem afelől, hogy a bátyámat megölték, csak azt akarom tudni, ki tette ezt vele. Nem hiszem azt el, hogy belefulladt volna a saját hányásába. Szerintem vízbe fullasztották vagy megfojtották - idézett egy interjújából a brit lap.

Gyanúsnak látja, hogy az ajtaja nyitva maradt, amikor a mentők kiérkeztek. Leon szerint szeretett bátyja rajta volt egy bizonyos feketelistán, amelyre később Osama Bin Laden is felkerült a 2001. szeptember 11-ei terrortámadás után.

Jimi Hendrix öccse, Leon Hendrix.
Jimi Hendrix öccse, Leon Hendrix.
Fotó: Tiffany Rose / Getty Images Hungary

- Több dolog is alátámaszthatja azt a teóriát, miszerint az amerikai kormány potenciális veszélyforrásként tekintett Hendrixre, ezért meggyilkoltatták. Nem mellesleg a kormány a '70-es évek elején készenléti terveket állított fel arra, hogy összegyűjtik a társdalom számára fenyegetést jelentő embereket, és táborokba rakják őket. Hendrix kezdett összekapcsolódni olyan radikális csoportokkal, mint a Fekete Párducok. Mindez a kormányt, a CIA-t és az FBI-t teljesen kiakasztotta, mert Hendrixnek hatalmas befolyása volt a fehér közösségre - ezt már Philip Norman állította, aki egy életrajzi könyvet írt a zenészről Wild Thing: The Short, Spellbinding Life of Jimi Hendrix címmel.

James Tappy Wright, aki egykor háttérmunkásként dolgozott Hendrixnek, 2009-ben kiadott botránykönyvében azt állította, hogy a zenészt menedzsere, Michael Jeffery tette el láb alól úgy, hogy egy maroknyi tablettát nyomott a szájába, majd leitatta borral. Mindezt Jeffery vallotta be a háttérmunkásnak 1971-ben. 2011-ben viszont Bob Levine zenei menedzser orbitális hazugságnak titulálta Wright állítását, írta meg a Music Radar.

 - Tappy azt írta, Jeffery félt, hogy Hendrix új menedzserre vált, és még azt is megjegyezte, hogy az életbiztosítására fájt a foga, amiért kétmillió dollárt kapott végül, de ez mind nevetséges. Amerikában én menedzseltem Jimit, Angliában pedig Jeffery, de más ügyfelei is voltak - magyarázta.

Ahogy látszik, többféle elmélet született a legenda halálával kapcsolatban, nem csoda, hogy sok rajongó fantáziáját a mai napig megmozgatja, mi történhetett a háttérben.

Így fest napjainkban Freddie Mercury nagy szerelme, Mary

Nézd, mennyit változott az évek alatt Freddie Mercury legnagyobb szerelme, a gyönyörű Mary!

Ezt is szeretjük