Ma 50 éve, hogy elhunyt Jimi Hendrix: öccse szerint a legenda gyilkosság áldozata lett
Jimi Hendrix 1970. szeptember 18-án hunyt el tragikus körülmények között.

jimi-hendrix-cover
beauty and style
Top olvasott cikkek

Jimi Hendrixet a zenei élet egyik legmeghatározóbb alakjaként emlegetik a mai napig. A '60-as években kezdte zenei karrierjét, végül 1967-ben, zenekarával, a The Jimi Hendrix Experience-szel adott első amerikai koncertje után futott be. Olyan slágereket gyártott, mint az All Along the Watchtower, a Hey Joe, a Foxy Lady vagy az American Woman.

Olyan legendás zenészek inspirálták, mint Elvis Presley vagy Little Richard, a korszak legtehetségesebb gitárosaként emlegették, de a mai napig sokak stílusára van nagy hatással. Fellépésével zárult az első nagy méretű zenei rendezvény, a Woodstock fesztivál 1969. augusztus 18-án. Annyi minden állt még előtte, ám sajnos a sors közbeavatkozott, 1970. szeptember 18-án tragikus hirtelenséggel elhunyt, 27 éves volt.

Ma 50 éve, hogy elhunyt Jimi Hendrix

Hendrix Londonban bulizott hajnalig, majd visszatért a Samarkand Hotel lakosztályába, ahol német barátnője, Monika Dannemann tartózkodott. A nő délelőtt ébredt fel, úgy látta, a zenész még alszik, így csendben lement cigarettát venni, miután visszatért, gyanús dologra lett figyelmes. Kiszúrta a földön az eredetileg tíz darabot tartalmazó Vesparax altató gyógyszeres dobozát, amiből kilenc hiányzott. Hendrixet teljesen öntudatlan állapotban, a saját hányásában találta az ágyban, 11 óra 45 perckor érkeztek ki hozzá a mentők. 12 óra 45 perckor állapították meg a halál beálltát. 

jimi hendrix
Fotó: David Redfern / Getty Images Hungary

A hivatalos jelentések szerint fulladás okozta a halálát, miután a barbiturát gyógyszerekre és a kilenc darab altatóra ráivott.  Dannemann többször is zavarosan mesélte el a történetet, változtatott az időpontokon és a történések sorrendjén, ráadásul amikor a mentők kiértek, állítólag teljesen üres volt a lakás, és a lakosztály ajtaját is tárva-nyitva hagyták. Gyanúra adhat okot az a szál is, hogy a zenész holttestét nem engedték egyből felboncolni, csak napokkal később, szeptember 21-én került erre sor.

A szobában találtak egy melankolikus hangnemben megírt verset, emiatt egyesek azt a teóriát állították fel, hogy a zenész önszántából végzett az életével. Hendrix öccse, Leon szerint ez viszont nem így történt, írta meg a The Daily Mail.

A cikk az ajánló után folytatódik

- Nincs kétségem afelől, hogy a bátyámat megölték, csak azt akarom tudni, ki tette ezt vele. Nem hiszem azt el, hogy belefulladt volna a saját hányásába. Szerintem vízbe fullasztották vagy megfojtották - idézett egy interjújából a brit lap.

Gyanúsnak látja, hogy az ajtaja nyitva maradt, amikor a mentők kiérkeztek. Leon szerint szeretett bátyja rajta volt egy bizonyos feketelistán, amelyre később Osama Bin Laden is felkerült a 2001. szeptember 11-ei terrortámadás után.

Jimi Hendrix öccse, Leon Hendrix.
Jimi Hendrix öccse, Leon Hendrix.
Fotó: Tiffany Rose / Getty Images Hungary

- Több dolog is alátámaszthatja azt a teóriát, miszerint az amerikai kormány potenciális veszélyforrásként tekintett Hendrixre, ezért meggyilkoltatták. Nem mellesleg a kormány a '70-es évek elején készenléti terveket állított fel arra, hogy összegyűjtik a társdalom számára fenyegetést jelentő embereket, és táborokba rakják őket. Hendrix kezdett összekapcsolódni olyan radikális csoportokkal, mint a Fekete Párducok. Mindez a kormányt, a CIA-t és az FBI-t teljesen kiakasztotta, mert Hendrixnek hatalmas befolyása volt a fehér közösségre - ezt már Philip Norman állította, aki egy életrajzi könyvet írt a zenészről Wild Thing: The Short, Spellbinding Life of Jimi Hendrix címmel.

James Tappy Wright, aki egykor háttérmunkásként dolgozott Hendrixnek, 2009-ben kiadott botránykönyvében azt állította, hogy a zenészt menedzsere, Michael Jeffery tette el láb alól úgy, hogy egy maroknyi tablettát nyomott a szájába, majd leitatta borral. Mindezt Jeffery vallotta be a háttérmunkásnak 1971-ben. 2011-ben viszont Bob Levine zenei menedzser orbitális hazugságnak titulálta Wright állítását, írta meg a Music Radar.

 - Tappy azt írta, Jeffery félt, hogy Hendrix új menedzserre vált, és még azt is megjegyezte, hogy az életbiztosítására fájt a foga, amiért kétmillió dollárt kapott végül, de ez mind nevetséges. Amerikában én menedzseltem Jimit, Angliában pedig Jeffery, de más ügyfelei is voltak - magyarázta.

Ahogy látszik, többféle elmélet született a legenda halálával kapcsolatban, nem csoda, hogy sok rajongó fantáziáját a mai napig megmozgatja, mi történhetett a háttérben.

Így fest napjainkban Freddie Mercury nagy szerelme, Mary

Nézd, mennyit változott az évek alatt Freddie Mercury legnagyobb szerelme, a gyönyörű Mary!

Ezt is szeretjük