Ilyen volt, ilyen lett: Jean-Paul Belmondo
Képekben az átváltozás
Jean-Paul Belmondo 2001-ben kapott agyvérzése miatt vonult vissza, ám tavaly mégis visszatért a vászonra.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Jean-Paul Belmondo 1933. április 9-én született Neuilly-sur-Seine városában. Édesapja, Paul Belmondo híres szobrász volt. Fia nem igazán teljesített jól az iskolában, viszont a sportban jeleskedett, tehetsége leginkább a bokszban és a futballban mutatkozott meg.


Az ötvenes évek végén debütált a vásznon, első fontos szerepét pedig Jean-Luc Godard 1960-as Kifulladásig című filmjében kapta, melynek révén nyomban a francia új hullám jelentős alakjává vált. 

A hatvanas évek folyamán a korszak olyan jelentős rendezőivel dolgozott együtt, mint Claude Chabrol, François Truffaut vagy Alan Resnais.

A kommerszfilmek sztárja lett

Emlékezetes alakítást nyújtott Jean-Pierre Melville Léon Morin, a pap és Az áruló című alkotásaiban, 1965-ben pedig egy másik Godard-film, a Bolond Pierrot főszerepét is eljátszotta.

Az évtized közepén azonban a Riói kaland és az Egy kínai viszontagságai Kínában című akcióvígjátékokkal a kommerszfilmeknél kötött ki, és hamarosan ő lett az egyik legnépszerűbb francia színész.

A hetvenes-nyolcvanas években tucatnyi tömegfilmben öregbítette hírnevét, majd a színház felé fordult, ahol szintén szép sikereket ért el.

Karrierjének 2001-ben bekövetkezett agyvérzése vetett véget, ennek ellenére - több éves kihagyás után - tavaly ismét a kamerák elé állt az A Man and his Dog című drámában.


Jean-Paul Belmondo 1953-ben vette feleségül Élodie Constantint. Három közös gyermekük született, akik közül Paul Forma-1-versenyző lett, Patricia nevű lányuk pedig egy 1994-es tűzvészben vesztette életét. Felesége 1996-ban vált el Belmondótól, miután kiderült, hogy férjenek viszonya volt Ursula Andressszel.

A francia színész 1989-ben ismerkedett meg a nála 24 évvel fiatalabb Nathalie Tardivellel, akivel 2002-ben házasodott össze. Lányuk, Stella 2003-as születésekor Belmondo hetvenéves volt, a pár pedig 2008-ban vált el.
Ezt is szeretjük