Friss! Rövid betegség után váratlanul elhunyt az ismert színésznő
Janet Brown a skótok legkedveltebb komikája volt, a színésznőt egy idősek otthonában érte a halál.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A skót színésznőt, Janet Brownt május 27-én, délután érte a halál. Az idős komika már betegeskedett egy ideje, a 88 éves tévésztárt egy idősek otthonában ápolták.

Janet bal oldalon, Thatcher mellett

A skótok, nemzetközi szinten, viszonylag kevés ismert színészt tudnak felmutatni - a legismertebb talán Sean Connery vagy Ewan McGregor - de saját berkeikben nagy népszerűségnek örvendenek még a tévészínészek is.

Ő volt a legjobb Margaret Thatcher-imitátor

A Glasgow közeli Rutherglen városkában született Janet Brown is a televíziónak és az akkor induló sorozatoknak köszönhette karrierjét. A jó humorú, csinos színészpalánta a BBC-nél kezdte képernyős pályafutását, a Picture Book című műsorban.

Tehetségére és karizmatikus személyiségére 1975-ben figyeltek fel, amikor egy tévés skeccs kedvvéért az akkori konzervatív jelölt Margaret Thatchernek öltözött.

Az ügyes komika annyira eltalálta a politikusasszony figuráját - nem is beszélve az elképesztő külső hasonlóságról -, hogy onnantól kezdve hozzánőtt a szerep.

Brown több tucatszor magára öltötte Thatcher asszony fuguráját, többek közt a BBC népszerű műsorában, a Mike Yarwood Showban, de rádióban is tökéltesen tudta utánozni a politikusnő hangját és beszédét.

Idősek otthonában halt meg

Remekül eltalált alakítására a filmesek is felfigyeltek, és nekiadták az 1981-es James Bond-film szerepét, de az Iron Lady: The Coming Of The Leader című vicces kabaré-összeállításban és Secret Policeman's Ball című sorozatban is színre lépett mint Thatcher.

Janet Brown népszerűsége és nélkülözhetetlensége a Vaslady, Thatcher politikai előretörésével párhuzamosan emelkedett, bár arra is volt példa, hogy összekeverték őt egy másik színésznővel - Faith Brownnal - aki szintén a politikusnő karakterével próbált betörni a komédiák világába.

A színésznő még a kilencvenes években is kapott felkérést, például a világhírű zenész, Mike Oldfield Amarok című albumán is ő beszélt, természetesen Thatcher hangját imitálva.

A tehetsége skót színésznő 1947-ben ment először férjhez színész kollégájához, Peter Butterworth-höz. A pár a férfi haláláig, 1979-ig együtt élt. Két gyermekük született.

A színésznő fia Tyler színész lett, lányát viszont elveszítette, Emma 34 éves korában ugyanis meghalt. Janet Brown nem ment újra férjhez, élete utolsó éveit egy idősek otthonában töltötte. Halálhírét is ápolói közölték a sajtóval, a színésznő 88 évet élt.

Ezt is szeretjük