Jackie Kennedy és húga ezért gyűlölték egymást egy életen át
A Bouvier nővérek kezdeti rivalizálása gyűlöletbe csapott át.

jackie-kennedy-lee-cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az Egyesült Államok egyik leghíresebb first lady-jéről, Jackie Kennedy-ről tudjuk, hogy élete messze nem az a tündérmese volt, mint aminek a ’60-as évek elején tűnt.

De nem csupán férjével, John F. Kennedy-vel kötött házassága bővelkedett csalódásokban, a húgával való viszonyában is több sebet kapott - és adott is.

Jackie Kennedy és húga, Caroline Lee Radziwill

A viszonylag gondtalannak mondható East Hampton-i gyerekkoruk után a két nővér kapcsolatát elsősorban a rivalizálás és a féltékenység jellemezte. Jackie már 24 évesen szenátorné lett, és alig múlt harminc, amikor férjét, John F. Kennedy-t megválasztották az USA 35. elnökévé. A first lady ambiciózus húga ez idő alatt komoly küzdelmet folytatott azért, hogy kilépjen nővére árnyékából.

A fiatal Bouvier nővérek: Jackie és Lee.
A fiatal Bouvier nővérek: Jackie és Lee.

Ugyanabban az évben, amikor Jackie feleségül ment Kennedy-hez, ő is oltár elé állt, majd hat évvel később újra férjhez ment. Második férje Stanisław Albrecht Radziwiłł lengyel herceg - akitől két gyermeke is született. Harmadszor Herbert Ross filmrendező-koreográfushoz ment nőül 1988-ban, ám ez a frigy is válással végződött.

Rivalizálásból gyűlölet

A sikertelen házasságokat és magánéleti csalódásokat tovább színezte, hogy a két nővérnek meglehetősen hasonló ízlése volt a férfiak terén. Lee első férje, Michael Canfield szerint a first lady húga lefeküdt az elnökkel, és még csak meg sem próbálta titokban tartani azt.

JFK és sógornője, Lee - 1963 augusztusában.
JFK és sógornője, Lee - 1963 augusztusában.

Hogy reváns volt, vagy sem, nem tudni, mindenesetre Jackie Kennedy másodszorra egy olyan férfihoz, Aristoteles Onassis görög hajómágnáshoz ment feleségül, akiről tudta, hogy húga szerelmes belé.

Az évek során egymásnak okozott sok-sok fájdalmat képtelenek voltak megbocsátani, és a testvérek viszonya nem jutott nyugvópontra Jackie 1994-ben bekövetkezett halálával sem. A limfómában elhunyt egykori first lady végrendeletében mindössze egy helyen említette húgát: 

- Húgomról, Lee B. Radziwillről nem gondoskodom ebben a végrendeletben, mert életemben már megtettem.

Lee Radziwill idén múlt 85 éves.
Lee Radziwill idén múlt 85 éves.

Kapcsolatukról Sam Kashner és Nancy Schoenberger a közelmúltban írt könyvet The Fabulous Bouvier Sisters: The Tragic and Glamorous Lives of Jackie and Lee - A legendás Bouvier nővérek: Jackie és Lee tragikus és meseszép élete - címmel.

Itt élt Jackie Kennedy

Nézd meg az egykori first lady kalapács alá került otthonát kívül-belül. Merrywood a virginiai McLean városában található.

Ezt is szeretjük