Így néznek ki most a 20. század első szupermodelljei
Íme, négy legendás szupermodell, aki elsőként írta be nevét a divatvilág izgalmas történetébe.

beauty and style
Top olvasott cikkek

A szupermodell elnevezés eredete a mai napig vitatott, a kifejezést állítólag először 1943-ban használta egy Clyde Matthew Dessner nevű ügynök, aki könyvet írt arról, hogyan lehet valakiből modell. Elterjedt szóvá azonban csak a hatvanas években vált, így hivatkoztak a különféle divatlapok ugyanis azokra a híres modellekre, akiknek a fotóit leközölték.

Az sem egészen egyértelmű, hogy pontosan kik is voltak a 20. század első szupermodelljei. Egyes vélemények szerint Gia Carangi és Lisa Fonssagrives érdemli meg, hogy így emlékezzen rájuk az utókor. Összeállításunkban a ma is élő, azon egykori szupermodelleket gyűjtöttük össze, akik nevüket az első között írták be a divatvilág történetébe.

Twiggy

Nagy szemeivel, hosszú szempilláival és karcsú testalkatával az 1949-ben született Twiggy a hatvanas évek egyik legfelkapottabb brit szupermodellje volt, aki pályafutását 16 éves korában kezdte. Sikereiről mindent elárul, hogy 1966-ban a Daily Express őt kiáltotta ki az év arcának, illetve őt választották meg az év brit nőjének is. Egy évvel később már a kifutóra lépett Franciaországban, Japánban és az Egyesült Államokban, illetve szerepelt a Vogue és a Tatler címlapján.

Miközben Twiggy pillanatok alatt meghódította a világot, sokan támadták amiatt, hogy egészségtelenül sovány testképet közvetített megjelenésével a nők felé.

Talán ez is közrejátszhatott abban, hogy 1970-ben váratlanul visszavonult, mondván, nem lehet egész életében ruhafogas. Érdeklődése a színészet, a televíziózás és az éneklés felé fordult, 2005-től kezdődően például ő is zsűritagja volt az America’s Next Top Model című tévéműsornak.

Veruschka

A világhírű német szupermodell 1939-ban látta meg a napvilágot az egykori Poroszországban Vera Gottliebe Anna Gräfin von Lehndorff-Steinort néven. Születése után meglehetős jómódban élt családja hatalmas birtokán, ám a második világháború kitörése mindent megváltoztatott.

A nagy szegénység miatt fiatalkorában 13 különböző iskolába kellett járnia. Húsz éves korában Firenzében fedezte fel Ugo Mulas fényképész, innentől kezdve pedig nem volt megállás:

Párizsban a rangos Ford Modellügynökség kötött vele szerződést. A világ pillanatok alatt megismerte a gyönyörű hölgyet, akit csak Veruschkának becéztek.

Fénykorában Salvador Dalí is kereste kegyeit, Peter Beard világhírű fotóművész pedig Kenyában készített róla egy emlékezetes sorozatot. Karrierjének csúcspontján Veruschka von Lehndorff napi fizetése tízezer dollár volt. Feltűnt néhány filmben is, melyek közül Michelangelo Antonioni Nagyítása volt a legemlékezetesebb. 1975-ben vonult vissza, miután összeveszett a Vogue frissen kinevezett főszerkesztőjével, azóta pedig többnyire távol él a reflektorfénytől. 2000-ben azért sztárvendégként tiszteletét tette például a Melbourne Fashion Festivalon.

Cheryl Tiegs

A 62 éves amerikai szupermodell 17 évesen már a Glamour magazin címlapján pózolt, a későbbiekben pedig szerepelt a Harper’s Bazaar, az Elle, a Time és a Vogue című lapokban is. A gyönyörű, szőke hajú bombázó neve mégis elsősorban a Sports Illustrated Swimsuit Issue-val forrt össze, melynek címlapján három alkalommal csodálhatta meg fényképeit a világ, először 1970-ben, majd 1975-ben, legvégül pedig 1983-ban. Cheryl Tiegs pályafutásának talán legemlékezetesebb fotója az 1978-as rózsaszín bikinis posztere volt, mely az évtized egyik ikonikus képe lett.

A szupermodellt a sikerrel és a hírnévvel együtt járó állandó figyelem a közvélemény részéről fokozatosan felőrölte. Négyszer házasodott meg, és bevallotta, hogy fénykorában egyik kapcsolatból a másikba ugrott, mivel egyetlen férfi mellett sem érezte magát biztonságban. Legutolsó házassága 2001-ben végződött válással, azóta pedig karrierje másodvirágzásnak indult. Habár már ötven éves elmúlt, több magazinban is pózolt, illetve a Revlon cég kiegészítő termékeit és parókáit népszerűsíti.

Lauren Hutton

A 66 éves Lauren Hutton is az első klasszikus értelemben vett szupermodellek közé tartozik, kinek megkülönböztető védjegyévé vált foghíjas mosolya. A hatvanas évektől kezdődően 25 alkalommal pózolt a Vogue címlapján, de sok más népszerű magazin is közölte fotóit, és számos kozmetikai terméket népszerűsített reklámarcként és szóvivőként. A hetvenes-nyolcvanas években a filmvásznon is sikeresen bemutatkozott, egyik legemlékezetesebb szerepét például Richard Gere oldalán láthattuk az 1980-as Amerikai dzsigolóban. A kilencvenes években aztán visszatért a modellkedéshez.

 Ám 2000 októberében súlyos motorbalesetet szenvedett, életét pedig csak az mentette meg, hogy percekkel a baleset előtt kapott Jeremy Irons-tól egy bukósisakot.

Felépülése után gőzerővel folytatta a munkát modellként és a divatcégek munkatársaként, egyik legmerészebb húzása pedig az volt, amikor 61 évesen - 2005-ben - meztelenül pózolt a Big magazinban.

Ezt is szeretjük