Elhunyt 87 évesen a Hegedűs a háztetőn főszereplője: Hajim Topol ezzel a súlyos betegséggel küzdött

Hajim Topol az otthonában halt meg.

Hajim Topol meghalt

Hajim Topol, akit a legtöbben csak a vezetéknevén szólítottak, elhunyt szerdán izraeli otthonában. A Hegedűs a háztetőn Tevjéje 87 éves volt.

Hajim Topol meghalt

Szerettei körében hunyta le örökre a szemeit, számolt be róla a The Guardian. Jichák Hercog, Izrael elnöke így jellemezte őt: "tehetséges színész volt, aki számos színpadot meghódított Izraelben és a tengerentúlon, megtöltötte jelenlétével a mozik vásznát, és mélyen belopta magát a szívünkbe."

Hajim Topol 2015-ben.
Hajim Topol 2015-ben.
Fotó: Profimedia

Fia tavaly jelentette be egy hivatalos közleményben, hogy Alzheimer-kórral diagnosztizálták.

A Hegedűs a háztetőn tejesemberét nemcsak az 1971-ben megjelent filmben, hanem a színpadon is eljátszotta, több mint 3500 alkalommal. Színészi játékáért még Oscar-díjra is jelölték, de végül azt nem kapta meg. Ám a Golden Globe-díjat megkapta érte. Az aranyglóbuszt először 1965-ben kapta meg a Sallah Shabatiban nyújtott alakításáért.

profimedia-0337889852
Fotó: Profimedia

A magyarok még olyan filmekből ismerhetik, mint a Ki megy a nő után?, a Galilei élete, a Ház a Garibaldi utcában, a Flash Gordon vagy a James Bond: Szigorúan bizalmas. Utóbbi alkotásban Roger Moore oldalán láthatták a rajongók.

Az emberek zöme mégis Topollal azonosította.

- Hány embert ismerhetünk egy szerep miatt? Hány embert ismernek világszerte az én szakmámban? Azt gondolom, nem panaszkodhatom. Néha meglepődök, amikor Kínába, Tokióba, Franciaországba jövök, vagy bárhová is utazom, azt mondják nekem: „Topol, Topol, te vagy Topol?” Szóval igen, sokan látták a Hegedűs a háztetőn című filmet, és ez nem rossz dolog - nyilatkozta egy 2015-ben adott interjújában.

1935 szeptemberében látta meg a napvilágot Tel-Avivban, már 14 évesen dolgozott, egy nyomdában kereste a pénzt akkoriban. 18 évesen csatlakozott a hadsereghez, ott egy szórakoztató csoport tagjává vált, bajtársaikat énekléssel és színészettel vidították fel. Színészi karrierjét az '50-es években kezdte, az 1964-es Sallah Shabatival futott be. Az 1998-as Törvény terhe volt az utolsó nagy mozifilmje.

Izraelben igazi legenda volt, nemcsak a színpadon játszott, hanem szinkronizált is. Élete utolsó éveiben könyveket írt és illusztrált, valamint megalapított egy nonprofit szervezetet a speciális igényű gyermekek számára. 2015-ben Izrael-díjjal tüntették ki, ami hazájában az egyik legnagyobb elismerés.

Galia Topol volt a felesége, 1956-ban házasodtak össze, három gyerekük született: Anat, Ady és Omer.

Sztárok, akik 2022-ben hunytak el

Képes összeállításunkkal a 2022-ben elhunyt hírességekre emlékezünk.

A népszerű színésznő titkolta halálos betegségét - Sztárok, akik 2022-ben hunytak el

Nézegess képeket!

Elolvasom

Cover- és ajánlóképek: Profimedia

Ebben a cikkben nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük