Grace Kelly a halála előtt emiatt vitázott a lányával: Stephanie hercegnőt sokan hibáztatták a tragédiáért
Grace Kelly és Stephanie hercegnő együtt szenvedtek autóbalesetet, sajnos a hercegné nem élte túl.

grace-kelly-cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az 1982-es évet több szomorú halálesemény is beárnyékolta, Romy Schenider 41 évesen hunyta le a szemeit május 29-én, szeptember 13-án egy újabb szörnyűség történt, Grace Kelly Oscar-díjas színésznő és Monaco hercegnéje autóbalesetet szenvedett a lányával, Stephanie hercegnővel.

Bár a szőke szépség életéért sokáig küzdöttek az orvosok, azonban szeptember 14-én elvesztették őt. Grace Kelly abban az évben, novemberben lett volna 53 éves. Az embereket nagyon megérintette a halála, sokan gyászolták világszerte, derült ki Thilo Wydra Grace című könyvéből. Az életrajzi kötet részletesen taglalja, mi történt azon a végzetes napon pontosan.

Grace Kelly szomorú halála

Grace Kelly és legkisebb gyermeke, Stephanie hercegnő beültek az automata váltós Rover 3500-as autójukba, hogy elhagyják a Roc Agel-i házukat, mind a kettejüknek Párizsban volt dolga. Az út előtt megelőző napon Stephanie bejelentette szüleinek, autóversenyző-iskolába szeretne járni a barátjával, Jean-Paul Belmondo fiával, Paullal. Az volt a terve, hogy ő is autóversenyző legyen, ennek hallatára a hercegné és III. Rainier herceg is teljesen kiakadt, hatalmas vita alakult ki köztük. Grace Kelly mindig is megtiltotta a lányának, hogy vezessen.

Grace Kelly és Stephanie hercegnő 1980-ban.
Grace Kelly és Stephanie hercegnő 1980-ban.
Fotó: Dmi / Getty Images Hungary

Mivel volt köztük egy komoly nézeteltérés, rögtön születtek spekulációk arról, hogy a Párizsba vezető útjuk során egymással vitáztak, és bizony ennek is köze volt ahhoz, hogy megtörtént a tragédia. Stephanie hercegnő a Paris Matchnek adott 2002-es interjújában nem volt hajlandó arról mesélni, pontosan mi is hangzott el köztük a baleset előtti percekben. Többen azt feltételezik, akkor is az autóversenyzésen ment a vita.

A halálos baleset a veszélyes és kanyargós D37-es úton következett be, ezen a helyen sok éles kanyar követi egymást, az egyiket sajnos túl gyorsan próbálta bevenni a hercegné, hiába fékezett, nem sikerült neki, végül a 40 méteres szikláról a mélybe zuhantak, egy rövid időre fennakadtak a fák ágain, majd egy kert bokrai közé landoltak. Isteni csoda volt, hogy ezt a súlyos balesetet Stephanie túlélte, aki egyből kimászott a kocsi roncsaiból, majd segítséget kért.

Sesto Lequio helyi gazdálkodó is szemtanúja volt a balesetnek, akkor a férfi azt nyilatkozta, hogy ő is segített a hercegnőnek kiszállni a kocsiból, Grace Kelly pedig azt mondta neki, hogy mindenkinek azt kell mondania, ő vezetett, nem a lánya. Később viszont visszavonta ezt a nyilatkozatát.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mindkettőjüket kórházba szállították, Grace Kelly első életmentő műtétje négy órát vett igénybe, nagyon súlyosak voltak a sérülései, el kellett állítani a belső vérzést, combnyak-, kulcscsont- és bordatörést szenvedett. A fején is volt egy csúnya seb, ami nagyon vérzett. A koponyakárosodás súlyosságának felmérésére azonnal CT-vizsgálatot rendeltek el nála, azonban a hercegségben található egyetlen CT-berendezés nem abban a kórházban volt, ahova a hercegnét szállították. Egy magánorvos rendelőjébe át kellett szállítani, ezzel is rengeteg értékes percet vesztegettek el. Mire eljutottak a CT-re, addigra 13 óra telt el a baleset óta.

Érdekesség, hogy a palota az első közleményében csak annyit írt a balesetről, hogy lábtöréssel és enyhe sérülésekkel szállították kórházba Grace-t, ám a valóság messze nem ez volt. Valószínűleg az orvosok nem tudtak túl sok érdemi információt átadni a családnak. A baleset másnapján is még nagy volt a bizonytalanság, végül az orvosok Rainier hercegnek elmondták, nagy a baj, felesége súlyos és maradandó agykárosodást szenvedett, és kómában fekszik, amelyből valószínűleg sosem ébred majd fel, lényegében csak a gépek tartják életben. Végül a herceg egyórás gondolkodás után szeptember 14-én, délben megengedte az orvosoknak, hogy lekapcsolják a gépeket.

A szomorú hírt Stephanie-nak addig nem mondták el, amíg a kórházban ápolták. Erre családtagjai különösen ügyeltek, nem szerették volna, ha édesanyja halála olyan szinten felzaklatná, hogy esetleg ártana magának.

grace kelly könyv
Fotó: Alexandra Könyvkiadó

A hercegnőt ezután sokan támadták, őt okolták édesanyja haláláért.

- Nagyon nagy volt rajtam a nyomás, mert mindenki azt mondta, mivel én vezettem az autót, az egész az én hibám, én öltem meg az anyámat. 17 évesen nem könnyű ezt elviselni. Anyámat csupa varázslat vette körül, az egész élete inkább álomszerű volt, szinte nem is olyan, mint egy emberé.

Az emberek nehezen fogadták el, hogy olyan hétköznapi dolog is megtörténhetett vele, mint egy autóbaleset.

- Ezért mindenki engem hibáztatott, mert ő túl tökéletes volt ahhoz, hogy ilyesmit tegyen. Egy idő után az embernek bűntudata lesz. Mikor mások tekintetén látni, mi jár a fejükben: "Hogyhogy ő még mindig életben van, Grace pedig halott?" Persze senki nem mondta, de tudom, mit gondoltak. Akkor veszítettem el anyámat, amikor a legnagyobb szükségem lett volna rá. Az apám is nagyon elveszett lett nélküle. Magányos voltam, úgyhogy igyekeztem csakis a saját dolgommal foglalkozni - idézte a könyv Stephanie interjúját.

Bár sokáig az volt a köztudatban, hogy Stephanie vezetett, ám ez nem így volt, ő az anyósülésen ült, míg a hercegné a sofőrülésben ült. A szörnyű tragédia után nemcsak erről terjedtek el spekulációk, hanem egy összeesküvés-elmélet is terjedni kezdett. Azt terjesztették, III. Rainier herceg belekeveredett egy maffiaügybe, ezért figyelmeztetésképp elrendezték, hogy ne működjön jól a Rover fékje, persze ez csak egy legenda. 

Cikkünk Thylo Widra Grace című könyve alapján készült.

Grace Kelly élete a legkevésbé sem volt eseménytelennek mondható. Az ünnepelt színésznő Hitchcock múzsája volt, Clark Gable, Cary Grant, Frank Sinatra, Bing Crosby és sok más híres színész oldalán játszott, a legnagyobbak közé tartozott. Úgy tűnt, magánéletére is felkerül a korona, amikor pályája csúcsán egy igazi herceg, III. Rainier monacói uralkodó megkérte a kezét. Grace Kelly hercegné lett, pompában és luxusban élt, de valójában aranykalitkába zárta a férje, aki soha többé nem engedte feleségét a kamera elé állni.  

Kiadja az Alexandra Kiadó.  

Ára 4699 forint.
Ezt is szeretjük