Ma lenne 75 éves Freddie Mercury: így nézne ki, ha még most is élne
A rajongók eljátszottak a gondolattal, hogy vajon hogyan festene ma Freddie Mercury.

freddie-mercury-cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Freddie Mercury azon zenészek közé tartozik, aki a halála után közel harminc évvel is komoly hatással van a zenerajongók lelkére: a Queen dalait nemcsak azok a rajongók hallgatják szívesen napjainkban, akik már a '70-es és '80-as években odáig voltak értük, hanem olyanok is, akik már a legendás énekes halála után jöttek a világra.

1991 novemberében egy világ gyászolta őt, hiszen még nagyon fiatal volt, csupán 45 éves. Mercury pont ma ünnepelné a 75. születésnapját.

Megalkották Freddie Mercury időskori arcát

Azok a hírességek, akiket túl fiatalon ragad el a halál, mindig megihletik az embereket. Eredetileg a Redditen egy rajongó töltött fel egy képet arról, hogyan nézne ki napjainkban az énekes, Photoshop segítségével öregített az arcán. Ahogy az alábbi Instagram-posztban is látható, az ikonikus bajszát megtartotta, pedig élete utolsó évében már nem viselte azt.

1946. szeptember 5-én született a zanzibári Stone Townban Farrokh Bulsara néven. Gyerekkora nagy részét Indiában töltötte, a St Peter's bentlakásos iskola tanulója volt, a sportban nagyon jól teljesített, bokszolt és teniszezett, de a zenét is imádta. 12 évesen alapította meg a The Hectics zenekart pár osztálytársával, rock and roll előadók slágereit dolgozták fel. Kiváló volt a hallása, ha valamit meghallott a rádióban, utána zongorán visszajátszotta a dallamát. Iskolai éveiben kezdte magát Freddie-nek nevezni, a Mercuryt csak az 1973-ban megjelent My Fairy King című Queen-szám után vette fel, majd hivatalos úton is átíratta a születési nevét a művésznevére.

1964-ben költözött családjával Angliába, hat évvel később sodorta össze az élet a Smile zenekar tagjaival, Brian Mayjel és Roger Taylorral, a két zenész pont énekes nélkül maradt, így Mercury lett az új tag, később Queen lett a nevük, 1971-ben John Deacon basszusgitáros csatlakozott hozzájuk. Debütáló albumuk 1973-ban jelent meg. A '70-es és '80-as évek meghatározó csapata voltak, olyan slágereket köszönhetünk nekik, mint az I Want To Break Free, a We Will Rock You, a Bohemian Rhapsody, a Radio Ga Ga, a We Are The Champions, az I Want It All vagy a Don't Stop Me Now.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mercurynak a '80-as években két olyan albuma jelent meg, amit nem a Queen tagjaival készített, az egyik az 1985-ös Mr. Bad Guy volt, amire még Michael Jacksonnal tervezett duetteket is rátettek volna, ám végül ezeket a számokat sosem tudták befejezni. Ennek okáról ide kattintva olvashatsz. Szólóalbumán olyan slágerek voltak, mint a Living On My Own vagy a Made In Heaven.

1988-ban jelent meg a Barcelona albuma, amit Montserrat Caballéval együtt készített el. A spanyol operaénekesnővel élete végéig szoros barátságot ápolt, sőt azon kevés emberek közé tartozott az asszony, akivel megosztotta halálos betegségét.

Mark Langthorne és Matt Richards a Somebody To Love című, Mercuryról írt életrajzi könyvükben azt írták, hogy már 1982-ben észlelte magán a HIV vírus első tüneteit, titokban meglátogatott egy orvost, hogy ellenőrizze le a nyelvét, mert fehér elváltozást vett rajta észre. 1986-ban már a brit sajtóban is megírták, hogy AIDS-tesztet végeztetett magán. Partnere, Jim Hutton azt állította, 1987 áprilisában diagnosztizálták a gyilkos kórt a szervezetében.

Nagyon szomorú napok következtek, komolyan, de Freddie nem keseredett el. Beletörődött abba a ténybe, hogy meg fog halni. Elfogadta, hiszen valamikor mindannyian meghalunk. (...) Elfogadta, hogy ő immár a szerencsétlenül jártak közé került, semmit sem bánt meg. Na jó, talán egy dolgot mégis, azt, hogy még olyan sok muzsika benne rekedt - olvashatóak Peter Freestone szavai a  Freddie Mercury - A nagy tettető - Egy élet képekben című könyvben.

GettyImages-512482440
Fotó: Rob Verhorst / Getty Images Hungary

Nem akarta, hogy a betegségével azonosítsák, ugyanolyan fényűző módon élt, mint korábban, de sajnos a külsején egyre jobban látszódott, hogy valami nincs rendben vele. Amikor 1991 februárjában az I'm Going Slightly Mad című dal videóklipjét forgatták, direkt parókát viselt, és fekete-fehérre sminkeltette magát, mert nem akarta, hogy az emberek kiszúrjanak bármi gyanúsat a külsején. 1991 májusában vették fel a legutolsó videót, amiben szerepelt, ez volt a These Are The Days Of Our Lives. Tőle szokatlan módon csak egy helyben állt végig az egész felvételen, mivel ekkor már a járás is óriási fájdalmakat okozott neki.

Valószínűleg érezte, hogy nincs sok ideje hátra, 1991. november 23-án egy közleményben jelentette be, hogy AIDS-es, másnap a kensingtoni otthonában hunyt el.

Érdekesség, hogy a 75. születésnapja alkalmából a Mercury Phoenix Trust Alapítvány egy partit rendezett volna Svájcban, Montreux városában, ami azonnal belopta magát az énekes szívébe, még egy házat is vett ott. Itt található a róla készített háromméteres szobor, amit Irena Sedlecká készített el. Végül az ünnepséget lemondták a koronavírus-járvány miatt, közölték a honlapjukon.

Freddie Mercury húga, Kashmira

Képes összeállításunkban megnézheted Freddie Mercury húga, Kashmira Cooke fotóit.

Ezt is szeretjük