3 imádott gyerekszínész, aki nem érte meg a 16. életévét

Rövidke életük alatt is bizonyították tehetségüket, bájos arcukat és emléküket máig őrzik híres szerepeik.

A rendezők és producerek a filmtörténet kezdete óta szívesen alkalmaznak gyereksztárokat, mert romlatlan bájuk és ösztönös játékuk azonnal megragadja a nézőt, és nagyban hozzájárul egy-egy produkció sikeréhez. A tehetséges kicsik azonban a hirtelen jött népszerűséget elképesztően megszenvedik, törékeny egészségük és romlatlan lelkük hamar megsínyli a kemény és kíméletlen hajszát. Ezért nem meglepő, hogy számtalan egykori gyereksztár önpusztító felnőtté válik, mint a Reszkessetek, betörők! Macaulay Culkinja vagy a Terminátor 2-ből ismert Edward Furlong, aki elhízott, drogos férfivá lett.

Íme, a legkedveltebb gyereksztárok most

Nézegess képeket!

Elolvasom

Mindemellett sajnos előfordultak olyan szélsőséges esetek is, amikor az ünnepelt apróságok még a nagykorúságot sem érték meg. Cikkünkben olyan szomorú történeteket elevenítünk fel, amikor váratlan betegség vagy családi tragédia törte ketté az ígéretes tehetségek friss karrierjét.

Lucille Ricksen, a némafilmek hercegnője

A halál oka: tuberkulózis

A némafilmek fénykorának svéd származású sztárja 1909-ben született Chicagóban, eredetileg Ericksen családi névvel. A szőke hajú, barna szemű Lucille Ricksen 11 évesen, modellként kezdte, amikor édesanyjával, Ingeborggal Hollywoodba költözött. A Goldwyn-Mayer stúdió feje figyelt fel a babaarcú kislányra, így kötött ki a The Adventures of Edgar Pomeroy című vígjátéksorozatban.

A széria sikere újabb felkéréseket hozott, valamint egy kizárólagos szerződést a kor neves rendezőjével, Marshall Neilannal. Ezzel lehetőséget kapott, hogy komolyabb filmdrámákban is megcsillantsa tehetségét, a The Stranger's Banquet című mozi után már a legjobb filmes gyerekszínészként ünnepelték. Zsenge koránál Lucille jóval érettebbnek tűnt - 158 centi magas és közel ötven kiló volt -, ezért filmjeiben többnyire idősebb lányokat alakított.

Játékát a kritika is elismerte, 1920 és 1925 között szinte az összes híres némafilmszínésszel forgatott. 14 éves korára pedig felkerült a Nyugat-amerikai Filmszövetség Baby Stars jelöltjeinek listájára, vagyis a 13 legígéretesebb fiatal sztár névsorába, mellyel gyakorlatilag biztosította későbbi helyét a felnőtt filmiparban.

Idősebbnek nézett ki koránál, pedig csak 15 éves volt

A túlhajszoltság azonban lassan az egészsége rovására ment. 1924-es, Sydney Chaplinnel forgatott filmjét már betegen készítették, tuberkulózis, vagyis fertőző tüdőbetegség - akkoriban még nem volt ellene védőoltás - támadta meg fiatal szervezetét. Tragikus egybeesés, hogy édesanyja épp az aggodalomtól kapott szívrohamot, és esett össze holtan lánya betegágyánál.

A szomorú sorsú fiatal filmsztár végül két héttel élte túl anyját, 1925. március 13-án hunyt el. Alig 15 évet élt, de így is 36 filmet hagyott az utókorra. Halála után a korabeli lapok félresikerült abortuszról cikkeztek, sőt, azt is tudni vélték, hogy utolsó szavaival édesanyját hívta.

Heather O’Rourke, a Kopogó szellem szöszije

A halál oka: orvosi műhiba

Az angyali szőkeség, Heather O’Rourke a nyolcvanas évek egyik leghátborzongatóbb mozifilmjével, a Poltergeist - Kopogó szellem című horrortrilógiával lett világszerte ismert. A Carol Anne Freelinget alakító, hét éves Heathert maga a film producere, Steven Spielberg fedezte fel.

- A nagy szemei, hosszú szőke haja és lágy hangja annyira megkapó volt, hogy a folytatások is megkövetelték szerepeltetését - írta alakításáról a New York Times.

A mozis debütálást sikeres tévés sorozatok követték, mint a Believe You Can and You Can című Disney-sorozat vagy a Happy Days című komédia. Felfelé ívelő karrierjét azonban betegség törte ketté. A kislány 1987 januárjában került kórházba, de ott az orvosok tévesen Crohn-betegséget diagnosztizáltak nála, és hónapokig félrekezelték. A gyógyszerektől csak rosszabbul lett, egy évre rá ismét kórházba szállították, mert felpuffadt, ráadásul semmi sem maradt meg a gyomrában.

Mindhárom horrorfilmet sikerre vitte hiteles alakításával

Ennek ellenére hazaengedték, de röviddel távozása után szívrohamot kapott, és, bár sikerült újraéleszteni, hamarosan meghalt. A bájos kislány váratlan halálával kapcsolatban a korabeli sajtó ellentétes híreket közölt, egyesek influenzára, mások bélelzáródásra vezették vissza a tragédiát. A szülők vizsgálatot kértek, a halottkém pedig végül az operáció alatti komplikációt és szívleállást jelölte meg a kislány halálának okaként. A bájos és tehetséges gyerekszínész 1988. február 1-jén hunyt el, mindössze 12 évet élt.

Judith Barsi, a magyar világsztár

A halál oka: gyilkosság

Judith Barsi, mint azt neve is mutatja, magyar emigránsok gyermekeként született Los Angeles-ben, így folyékonyan beszélt magyarul és angolul is. Édesanyja álma volt, hogy lányából színésznő legyen, és nem is kellett sokáig várnia, a kicsit öt évesen már filmezni hívták. A nyolcvanas évek közepén komoly karriert futott be, több mint hetven reklámban és tévéfilmekben szerepelt.

Arca a Cápa 4. - A cápa bosszúja, Az őslények országa és a Cheers című vígjátéksorozatnak köszönhetően vált világszerte ismertté. A színészpalánta alacsony növésű volt - pedig még hormoninjekciókkal is sietették fejlődését -, így szerepeiben többnyire koránál fiatalabb karaktereket játszott. A szerepléstől eltekintve olyan volt, mint bármelyik hasonló korú kislány, imádott úszni, rajongott a macskákért, és ki nem állhatta a matekot.

A tehetséges kislánynak saját családja lett a veszte, apja, Barsi József ugyanis paranoid alkatú, alkoholista ember volt, aki kezdettől fogva testi-lelki terror alatt tartotta családtagjait. Rögeszmésen őrizte feleségét és lányát, nem egyszer késsel fenyegette meg őket.

Judith és édesanyja boldogan és biztonságban, az apától távol

Hiába volt a jólét - a kislány évi 100 ezer dollárnyi, azaz több mint 18 millió forintnyi keresetéből nagy házat vettek -, a zárt, magas kerítések börtönné változtatták a fényűző családi otthont. A bájos kis színésznőt ideg-összeroppanás miatt pszichológus kezelte, és a gyermekvédelem is többször kiszállt a házhoz. Hiába volt azonban minden, mert az anya - talán félelemből - nem indított eljárást az agresszív családfő ellen.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye. Regisztráció az ingyenes rendezvényre.

Promóció

A súlyos mulasztás megbosszulta magát, 1988. július 25-ének végzetes éjszakáján az apa fejbe lőtte alvó tíz éves kislányát, majd feleségével is végzett. Az elborult ámokfutó aztán az egész házat felgyújtotta, végül a garázsban önmagát is főbe lőtte. A tragikus sorsú gyereksztárnak 2004-ben rajongói állítottak sírkövet, egész addig jeltelen sírban feküdt édesanyjával, Máriával együtt.

Ebben a cikkben nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük