Ez volt Erzsébet királynő reakciója, miután megtudta, hogy Diana hercegnő elhunyt
A Vilmos herceg életéről szóló könyv arról is szót ejtett, mi volt Erzsébet királynő reakciója, amikor megtudta, hogy Diana hercegnő meghalt.

diana-és-rzsi-cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Vilmos herceg - A trónörökös címmel jelent meg új életrajzi könyv Wales újdonsült hercegéről, ám Pierrick Geais nemcsak Károly fiáról írt le történeteket, hanem a királyi család más tagjairól is.

Így szó van Erzsébet királynőről, Károly királyról és még Diana hercegnőről is. Említést tett arról a szomorú időszakról is, amit a szívek királynője halála váltott ki.

Erzsébet királynő reakciója Diana hercegnő halálára

Diana hercegnő 1997. augusztus 31-én vesztette életét Párizsban, a baleset híréről Michael Jay franciaországi brit nagykövet számolt be Tony Blair miniszterelnöknek. Utána rögtön értesítette Robin Janvrint, Erzsébet királynő magántitkárát. A férfi ezután rögtön a balmorali kastélyba sietett, ahol az uralkodónő, Fülöp herceg, Károly és a fiúk, Harry és Vilmos a vakációjukat töltötték.

GettyImages-51403557
Fotó: David Levenson / Getty Images Hungary

Károly volt az első, aki megtudta a családtagok közül, mi történt, de ekkor még azt nem tudták, hogy néhány óra múlva már a halálának hírével is szembesülniük kell. Károly egyből ment a szülei szobájába, hogy velük is közölje, milyen szörnyűség történt a volt feleségével.

- Valaki biztosan megbütykölte a féket - mondta Erzsébetnek.

Károly a fiúknak is el akarta mondani, hogy Dianát baleset érte, de a királynő lebeszélte őt erről, azt tanácsolta, várják meg a további híreket, ne zargassa fel az éj leple alatt az alvó hercegeket. Hajnali három óra körül a titkár bejelentette a családtagoknak, hogy a hercegnő életéért hiába küzdöttek az orvosok, belehalt a sérüléseibe.

Károly egyből sírva fakadt, a királynő száját pedig az alábbi mondat hagyta el, miután megtudta, hogy Lady Di meghalt.

- Annyira fiatal volt.

vili köny
Fotó: Athenaeum

A fiúkkal az apjuk közölte a lesújtó hírt. Az uralkodónő egy rövid közleményt adott ki a média számára, amely így szólt: "Őfelségét és a walesi herceget mélyen megdöbbentette és felzaklatta a hír."

Tony Blair próbálta rávenni, hogy adjon az esetről bővebb nyilatkozatot, Erzsébet visszautasította. A kastélyból minden tévét eltávolíttatott, hogy az unokái ne nézhessék a híradásokat. Azt is megtiltotta a beosztottjainak, hogy az újságokat szemmel látható helyeken tárolják. Így akarta megvédeni Vilmost és Harryt attól a médiacirkusztól, amely Diana halála után tört ki. A temetést végül szeptember 6-án tartották meg.

Pierrick Geais: Vilmos herceg - A trónörökös
Athenaeum Kiadó
4699 Forint 

Az egyik legnépszerűbb tagja a brit uralkodóháznak, jóképű, okos, intelligens. Vilmos hercegnek minden reménye megvan arra, hogy a monarchia koronás fője legyen. Életéről, eddigi pályafutásáról, valamint kiterjedt és világszerte ismert családjáról írt izgalmas könyvet a francia Vanity Fair királyi sztorikra szakosodott újságírója, Pierrick Geais. A kötetet színes képmelléklet gazdagítja. Hogyan tudatta Károly elsőszülött fiával, Vilmossal anyja halálhírét? Miért töltött Cambridge hercege egy éjszakát hajléktalanként London utcáin? Miért választotta Vilmos a skóciai St. Adrews egyetemet az addig a családjánál szokásos Oxford vagy Cambridge helyett? Kiknek csapta a szelet Kate Middleton előtt? Vilmos hol találkozott későbbi feleségével, és hogyan sikerült néhanapján sajtókíséret nélkül randevúzniuk? Hányszor szakított egymással a szerelmespár, mire végre egybekeltek? A könyv a fenti kérdésekre biztos forrásból érkező válaszokat ad, és még jó néhány hasznos információval szolgál, ha mindent tudni akarunk a brit trón várományosáról.

Cover- és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük