Sztárok a halál árnyékában
Betegség, fájdalom, szenvedés. Íme, azok a színészlegendák, akik még nem adták fel és küzdenek a halálos kórral.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Elizabeth Taylor

A 76 éves legendás színésznőről már évek óta azt suttogják, hogy bármelyik pillanatban meghalhat, amit a visszavonultan élő Elizabeth Taylor évente legalább egyszer cáfolni igyekszik. Idén márciusban például tolókocsiban, iszonyatosan lefogyva látogatott el egy hollywoodi étterembe, de tavaly is megajándékozta rajongóit egy rövid fellépéssel. Akkor egy neves színdarabban vállalt rövid szerepet a színésznő, de azt is elsősorban csak azért, hogy ily módon gyűjtsön 1 millió dollárt egy AIDS alapítvány javára, ami sikerült is, ugyanis a jegyek darabja 2500 dollárba került, és az előadást ötszázan látták!


A Kleopátra egykor gyönyörű sztárja köztudottan a halál árnyékában éli hétköznapjait. Súlyos betegségeiről, alkohol- és drogfüggőségéről rendszeresen beszámoltak a bulvárlapok, így semmi sem maradhatott titokban egészségügyi problémái közül, amik jócskán megnehezítik életét. 2004-ben súlyos szívbetegséget diagnosztizáltak nála, aminek eredményeképp nem jut elég vér a bokájához és lábfejéhez. Ötször szenvedett komoly hátsérülést, a csípőcsontjával is sok a baj, de ez még mindig semmi: túlélt egy jóindulatú agydaganatot, bőrrákot, és kétszer vívott élethalálharcot tüdőgyulladással is.

Törékeny csontjai és beteg gerince miatt pedig évek óta tolószékhez van kötve. A kétszeres Oscar-díjas színésznő vagyonára és örökségére sokan pályáznak, állítólag csak – a különleges ritkaságokat is tartalmazó - ékszergyűjteménye milliókat ér. 2006-ban Larry King talkshow-jában cáfolta azokat a híreszteléseket, miszerint Alzheimer-kórban szenvedne, minden idők hetedik legnagyszerűbb női sztárjának kétségbeejtő állapotát látva azonban sokan kételkedtek. 2007 végén Elizabeth Taylor újra a címlapokra került, amikor arról kezdtek pletykálni, hogy a díva netán kilencedszer is megházasodik, ez azonban kacsának bizonyult.

Patrick Swayze

Az 55 éves sztárnál idén januárban fedezték fel a hasnyálmirigyrákot, amit az Egyesült Államokban évente mintegy 37 ezer embernél diagnosztizálnak – mintegy 34 ezren pedig bele is halnak.

A Dirty Dancing sztárját azonban hiába kezdték temetni már sokan, a kemoterápiának hála ugyanis Swayze meglepően jól van. A Stanfordi Egyetem Egészségügyi Központjában kezdték kezelni a nyolcvanas-kilencvenes évek egyik legmenőbb sztárját, két hónappal később pedig már orvosai büszkén jelentették, miszerint Patrick Swayze szervezete igencsak jól reagál a gyógykezelésre, és koránt sincs olyan közel a halálhoz, mint azt a bulvárlapok állítják.


A hasnyálmirigyrák kialakulását egyes források szerint a színész láncdohányzásának köszönheti, ugyanis Swayze napi három doboz cigarettát füstölt el korábban, a káros szokásról azonban a kemoterápia idején sem mondott le, ami nem tűnik túlságosan bölcs döntésnek. A márciusi jó híreket azonban beárnyékolták a májusi rossz hírek, miszerint a rák továbbterjedt szervezetében, ezért el kellett távolítani gyomrának egy részét. A lapok ekkor beszámoltak arról is, hogy Swayze újraírta végrendeletét, amiben minden vagyonát feleségére hagyja. Mindenki legnagyobb meglepetésére azonban a sztárt május végén a Los Angeles Lakers meccsén látták szurkolni, ez volt mai napig a legutolsó nyilvános szereplése, mióta felfedezték nála a rákot.

Paul Newman

A 83 éves színész valóban legendás alakja a szakmának, több mint ötven éve filmezik, nevéhez pedig számos klasszikus hollywoodi mozi fűződik, felsorolni is nehéz lenne őket. Ám az álomgyár mindezek ellenére mégis hihetetlenül pofátlanul bánt vele, már ami az Oscar-díjakat illeti. Négy évtizeden keresztül ugyanis egyetlen egyszer sem nyerte el az aranyszobrot, pedig jelölték nem kevésszer: a Macska a forró bádogtetőnért, A svindlerért, a Hudért, a Bilincs és mosolyért, a Rachel, Rachelért, A szenzáció áldozataiért és Az ítéletért – mígnem 1986-ban végül tiszteletbeli Oscar-díjat kapott, egy évvel később pedig A pénz színéért a legjobb férfi főszerepért járó Oscart.


Persze a fenti listából sok óriási filmje hiányzik, például a westernjei: a Balkezes pisztolyhős, a Butch Cassidy és a Sundance Kölyök, a Hallgatag ember vagy a Roy Bean bíró élete és kora. Akárhogy is nézzük, Paul Newman az egyik utolsó élő ikonikus alakja a filmtörténelemnek, és sajnos a dohányzásnak köszönheti ő is állítólagos tüdőrákját. Habár Newman hivatalos bejelentést a mai napig nem tett, betegségét illetően egy ideje már folynak a találgatások. Az első gyanúra okot adó fejlemény az volt, amikor is az Egerek és emberek új színpadi feldolgozásában való részvételét lemondta egészségügyi okokra hivatkozva.

Ezekben a hónapokban azonban több más szereplést is lemondott a sztár, és annak ellenére, hogy szóvivője szerint csak ártalmatlan lábgombáját és hajhullását kezelteti a kórházban, egymásnak ellentmondó információk láttak napvilágot. Egyik régi barátja például azt nyilatkozta a lapoknak júniusban, hogy Newman már 18 hónapja tud a halálos betegségéről, ám erről személyes okok miatt egy ideje hallgat a család. Mindeközben egy rákbeteg arról mesélt, hogy többször is látta Newmant az onkológián, aki feleségével együtt érkezett oda. Akármi is az igazság, a róla készült legutóbbi fotókon mindenesetre tényleg komornak és soványnak néz ki Paul Newman, aki korábban hosszú évekig megrögzött láncdohányos volt.

Ezt is szeretjük