Már értjük, Brendan Fraser miért kapott 6 perces vastapsot a visszatérő filmje után: kritikánk A bálna című filmről

Íme a kritikánk A bálna című filmről.

A bálna kritika
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A bálna című alkotás már hónapok óta beszédtéma a filmvilágban és a sajtóban, bár a kritikusokat megosztotta a közel kétórás mozi, Brendan Fraser alakítása kétségkívül emlékezetesre sikeredett, 2022 szeptemberében a velencei filmfesztiválon tartott ősbemutatón hatperces vastapsot kapott a közönségtől. Még Oscar-díjra is jelölték, amiért eljátszotta a közel 300 kilós, haldokló irodalomtanárt, Charlie-t, de mellette még jelölést kapott Hong Chau a legjobb női mellékszereplő kategóriában. A színésznő Fraser karakterének jó barátját, az ápolónőként dolgozó Lizt játszotta.

Fraser, bár felszedett némi felesleget magára a szerep kedvéért, érthető módon nem hízott meg több száz kilóra, hiszen annak már az egészsége látta volna kárát, így egy 136 kilós protézist viselt a forgatások alatt, aminek a felapplikálása öt-hat órát vett igénybe eleinte. Ezek után nem véletlen, hogy még a legjobb smink kategóriában is szerzett egy Oscar-jelölést Darren Aronofsky rendező alkotása, akinek a nevéhez olyan filmek fűződnek, mint a Fekete hattyú, az Anyám! vagy a Rekviem egy álomért.

A bálna - kritika

A mozi forgatókönyve Samuel D. Hunter drámaíró színházi darabja alapján készült, ami érződik történeten, hiszen a teljes sztori Charlie otthonában zajlik, emellett elég kevés szereplővel operál. A tempója is lassúbb, ami megidézi a régi hollywoodi filmek hangulatát, ez azonban nem azt jelenti, hogy unalmas lenne a történet. Írásunkban kisebb spoilerek is vannak. 

Brendan Fraser Charlie-t, a haldokló irodalomtanárt játszotta.
Brendan Fraser Charlie-t, a haldokló irodalomtanárt játszotta.
Fotó: Profimedia

Fraser egy olyan férfi szerepét kapta meg, aki szerelme elvesztése után az evésbe fojtja a bánatát, és olyan kórosan elhízik, hogy a szíve lassan feladja a szolgálatot, de kórházba nem hajlandó menni, mert már lemondott az életéről. Lényegében az irodalomtanár utolsó öt napját dolgozza fel a sztori.

Charlie-n kívül megismerhetjük elhunyt partnerének testvérét, Lizt, aki mindent megtesz azért, hogy segítsen a túlsúlyos szívbetegen, ott van még a hittérítő Thomas, akinek szerepét Ty Simpkinsre bízták. A fiú teljesen véletlenül toppan be Charlie otthonába, de úgy érzi, Isten nem véletlenül keresztezte útjukat, ezért ő is törődik a tanárral az utolsó napokban. Felbukkan a férfi tönkrement házasságából született tinilánya, Ellie, akinek bőrébe a Stranger Things sztárja, Sadie Sink bújhatott. Rövidebb időre ugyan, de Mary, Charlie exneje is visszatér, őt Samantha Morton játszotta.

A középpontban az apa és a kamasz kapcsolata áll. Bár a lány nagyon ellenséges, mégis, ahogy haladunk előre a történetben, egyre közelebb kerül az apjához, aki pár évvel ezelőtt a szeretője miatt hagyta ott a családját. A két főszereplő között végig jó volt az összhang, a filmet nézve tényleg elhittem Fraser játékának köszönhetően, hogy bánja, amit korábban a családjával művelt, de ugyanúgy átérzed Sink kissé nyers karakterének fájdalmát is, aki okkal dühös az apjára.

Sadie Sink Charlie lázadó tinilányát, Ellie-t formálta meg.
Sadie Sink Charlie lázadó tinilányát, Ellie-t formálta meg.
Fotó: Profimedia

Bár a haldoklás nem egy vidám téma, ennek ellenére a nyomasztó hangulatot oldja jó pár poén. Charlie és Ellie kapcsolatának alakulása mellett azt is jól ábrázolja a film, milyen nehézségekkel és kihívásokkal áll szemben egy kórosan elhízott ember a hétköznapokban. A vége szívfacsaróra sikeredett, de értelemszerűen nem írom le, mi történik pontosan, mert nem szeretném elrontani a filmélményt.

Több tanulságot is le lehet vonni az alkotásból: az egyik, hogy mindig van esélyed arra, hogy rendezd a rossz kapcsolatod egy számodra fontos személlyel, még akkor is érdemes küzdeni, amikor már a lélegzetvétel vagy a járás is megterhelő. A másik pedig az, hogy mindig törődjünk másokkal! A filmben el is hangzik Fraser karaktere szájából, olyan nincs, hogy az emberek ne törődjenek egymással.

Igaz, hogy A bálna nem egy könnyen emészthető alkotás, valószínűleg nem is annak tervezte a rendező, azonban aki szereti az olyan történeteket, amelyek középpontjában a grandiózus akciójelenetek helyett emberi sorsok állnak, adjon ennek a filmnek egy esélyt. Brendan Fraser játékáért érdemes beülni rá a moziba.

Brendan Fraser fiai

Brendan Fraser fiaival, Holdennel és Lelanddel pózolt a fotósok kedvéért.

Brendan Fraser ritkán látott modell fiaival állt a vörös szőnyegre: Holden 18, Leland 16 éves

Brendan Fraser fiaival, Holdennel és Lelanddel pózolt a fotósok kedvéért.

Elolvasom

Cover- és ajánlóképek: 

Ezt is szeretjük