Az elmúlt 100 év legszexibb vámpírjai

Őrülten vonzók, de halálosan veszedelmesek - színészek, akik Drakula gróf utódainak képében borzolták a közönség idegeit.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

1897-ben, amikor Bram Stoker ír szerző papírra vetette Drakula gróf kalandjait, még maga sem sejtette, hogy a világ leghíresebb vámpírszereplőjét hozta létre.

Balra Vlad Tepes, jobbra pedig Bram Stoker

A vérszívó főúr - akinek alakját a 15. század kegyetlen havasalföldi vajdája, Vlad Tepes ihlette - a filmtörténet legtöbbször megfilmesített figurája. Manapság újra reneszánszukat élik a vámpírtörténetek - mind könyv, mind film alakjában.

Összeállításunkból megismerheted a mozi történetének legvonzóbb és legveszélyesebb vámpírjait.

Lugosi Béla - Drakula (1931)

Minden idők leghíresebb Drakula grófja 1882-ben, az akkori Osztrák-Magyar Monarchiához tartozó Lugoson született Blaskó Béla néven. Szülőhazájában már elismert színésznek számított, amikor az első világháború után emigrációba kényszerült. 1931-ben kapta meg az amerikai állampolgárságot, ugyanabban az évben, amikor Tod Browning Drakula-filmje a mozikba került.

Az ellenállhatatlanul sármos, ám halálosan veszélyes vámpírgróf szerepe meghozta számára a világsikert, de egyben be is skatulyázta az egyébként sokoldalú művészt. Lugosi ezután nem tudott kibújni Drakula köpenyéből, szinte csak horrorfilmekben játszott.

Többek között olyan, mára kultuszmozinak számító alkotásokban, mint az első zombifilmként számon tartott Fehér zombi vagy a Frankenstein szelleme.

Az élete alkonyán súlyos morfiumfüggőségben szenvedő színész utolsó három évében a minden idők legrosszabb rendezőjének kikiáltott Edward D. Wood Jr.-ral dolgozott együtt. Kapcsolatuknak az Ed Wood című dráma állít emléket, melyben a rendezőt Johnny Depp, Lugosit pedig az alakításáért Oscar-díjat nyert Martin Landau játssza.

Tudtad?
Lugosi Béla volt Los Angeles-i otthonában ma Johnny Depp él családjával.

Christopher Lee - Drakula (1958), Drakula, a sötétség hercege (1966)

Az angol sztár 1922-ben született, filmezni pedig a '40-es években kezdett. A jelentéktelen szerepek után a nagy áttörést a kisebb költségvetésű rémfilmekre specializálódott Hammer Film Productions által kínált szerződés hozta meg neki. Első komoly sikere az 1957-es Frankenstein átka volt, a következő évben azonban még ennél is nagyobbat alakított a mára legendássá vált Drakula-moziban.

Bár az 1960-as folytatásban, a Drakula menyasszonyában nem játszott, 1966-ban A sötétség hercegében újra lehengerelte a közönséget. Lee színészi tehetsége lenyűgöző, hiszen ebben a filmben nincs egy sornyi szövege sem, puszta megjelenésével teremti meg a vérszívó gróf veszedelmes figuráját. A kilencvenedik éve felé közeledő színész még ma is forgat, az utóbbi években olyan kasszasikerek főgonoszaként láthatta a közönség, mint A Gyűrük Ura-trilógia vagy a Star Wars második és harmadik része.

Tudtad?
Christopher Lee 1966-ban a hírhedt orosz szerzetest, Raszputyint is életre keltette a filmvásznon. Vele kapcsolatban a színésznek személyes élményei voltak - gyermekkorában találkozott az igazi Raszputyin merénylőjével, Juszupov herceggel.

Gary Oldman - Drakula (1992)

Az 51 esztendős angol színész sokoldalú művész, aki a legkülönbözőbb műfajokban csillogtatta meg tehetségét. A sötét, őrült karaktereket különleges hitelességgel megjelenítő sztár 1992-ben Drakula gróf bőrébe bújva aratott nagy sikert. Francis Ford Coppola Bram Stoker levélregényét vitte filmvászonra.


Gary Oldman mellett olyan sztárokkal, mint Keanu Reeves, Winona Ryder vagy a vámpírvadász Van Helsing szerepében Anthony Hopkins. Coppola horror-románca új megvilágításba helyezte Dracula alakját, a fiatal lányokat gyilkoló vérengző fenevad helyett a tragikus szerelmes sorsát mutatja be. Hasonlóan többi mozijához, Oldman itt is lenyűgöző alakítást nyújtott, és elnyerte a legjobb férfi szereplőnek járó Saturn-díjat. A kiváló színész a fiatalabb korosztálynak mint Harry Potter keresztapja, Sirius Black lehet ismerős.

Tudtad?
Lon Chaney némafilmsztár óta Gary Oldman az egyetlen olyan színész, akit az ezerarcúként emlegetnek, mivel bármilyen karaktert képes hitelesen eljátszani.

Brad Pitt - Interjú a vámpírral (1994)

Neil Jordan filmjében a ma 46 éves szívtipró pályafutása második főszerepét alakította Tom Cruise és Kirsten Dunst oldalán. A történet az 1976-os Anne Rice-könyv feldolgozása, melyben a rendező az átlag vámpírtörténetektől eltérően a morális kérdésekre helyezi a hangsúlyt.

Az öröklét és az örökké tartó magányosság kínzó ellentétét feszegető rémmesében a fiatalnak tűnő, ám valójában több mint kétszáz éves Louis de Pointe du Lac meséli el vámpírrá válásának történetét egy újságírónak. Louis a Tom Cruise megformálta démoni vámpír, Lestat ellenpólusa, akinek lelkiismerete nem bírja elviselni, hogy magányos ragadozóként, mások vérét szívva éljen az idők végezetéig. Legújabb filmjében, a Becstelen brigantykban Brad karaktere már korántsem ilyen érző szívű, de ezt egy Tarantino-mozi főhősétől nem is várja az ember.

Tudtad?
Lestat szerepét Tom Cruise előtt Jeremy Irons-nak és Johnny Deppnek is felajánlották, de mindkettő visszautasította.

Stuart Townsend - A kárhozottak királynője (2002)

A 37 éves ír színész karrierjének egyik csúcspontja Michael Rymer 2002-es nagyköltségvetésű vámpírfilmje, A kárhozottak királynője. Akárcsak az Interjú a vámpírral, ez a mozi is az Anne Rice-féle regénysorozat alapján készült. A történet azzal kezdődik, hogy a legendás vámpírt, Lestat de Lioncourt-t évszázados álmából felébreszti egy rockbanda dübörgése.


A démoni - nem mellesleg őrülten jóképű - vérszívó átveszi a zenekar vezetését, és világuralomra tör, exhibicionizmusával felébresztve a többi, rejtőzködő vámpír ellenszenvét. A háború kitörése nem sokáig várat magára, különösen azután, hogy a túlvilági zene Akashát, a vámpírok ősanyját is felébreszti. A kárhozottak királynőjét Aaliyah, a gyönyörű énekesnő játssza. A film a sztár tragikusan korai halála után került a mozikba, és neki állít emléket.

Tudtad?
A Gyűrűk Ura-trilógiában eredetileg Viggo Mortensen helyett Stuart Townsend játszotta volna Aragornt, de végül az utolsó pillanatban elvették tőle a szerepet.

Alexander Skarsgard - True Blood (2008)

A vámpírok az utóbbi években nem csak a mozivásznat, de a tévéképernyőt is meghódították. Az HBO tavaly kezdte el sugározni Alan Ball nagysikerű sorozatát, True Blood - Inni és élni hagyni címmel, mely egy telepatikus képességekkel rendelkező pincérnő és egy vámpír veszélyes románcát meséli el. Habár a sorozat sármos főszereplőjét, Bill Comptont Stephen Moyer kelti életre, sok hölgyrajongó szerint Alexander Skarsgard az igazi szívdöglesztő vámpír a szériában.

A 33 éves svéd színész alakítja az ezer éves Eric Northmant, aki seriffként felügyeli a rendet a vámpírtársadalomban, illetve ő a tulajdonosa a beszédes nevű Fangtasia nevű bárnak - a fang magyarul ugyanis tépőfogat jelent. Az Anna Paquin által játszott Sookie Stackhouse-ért rajongó Northman karaktere igazán csak a második évadban került előtérbe, Skarsgard pedig olyan meggyőzően formálta meg a negatív hőst, hogy 2009-ben jelölték a legjobb gazembernek járó Scream Awardra is. A True Bloodon kívül Alexander Skarsgardot láthattuk még Lady Gaga Paparazzi című videoklipjében, illetve az HBO Generation Kill című háborús minisorozatában.

Tudtad?
Alexander Skarsgard édesapja Stellan Skarsgard világhírű svéd színész, akit olyan kasszasikerekben láthattunk, mint az Angyalok és démonok, a Mamma Mia, a Ronin vagy a Good Will Hunting.

Robert Pattinson - Alkonyat (2008)

A tinilányok kedvenc vámpírja manapság kétségkívül Edward Cullen, akit az ifjú Robert Pattinson kelt életre Catherine Hardwicke filmjében, az Alkonyatban.

A romantikus-fantasztikus történet Stephenie Meyer azonos címet viselő bestsellere alapján készült. A 23 éves angol színésznek zsenge kora ellenére nem ez az első nagy dobása. 2005-ben már sok tizenéves rajongót szerzett magának a Harry Potter és a Tűz serlege Cedric Diggoryjaként.

Intimitás hosszú távon - Hogyan tartsuk életben a szenvedélyt párkapcsolatunkban?

A Femina Klub októberi vendége Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy mennyire vagyunk őszinték önmagunkhoz és partnerünkhöz. Milyen tabuk vannak a párkapcsolatokban? Mit lehet tenni, ha felmerül a bensőséges szexuális együttlétek hiánya és hogyan tehetünk a párkapcsolatok ellaposodása ellen? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. október 17. 18 óra

Helyszín: GOBUDA MALL - Vidám Színpad

Promóció

Az Alkonyatban a sármos Robert perzselő tekintetű, titokzatos vámpírfiút alakít, aki szerelembe esik egy 17 éves halandó lánnyal. Bár a film kritikai fogadtatása nem volt túl kedvező, jó néhány - igaz, főleg ifjúsági moziknak szóló - díjat besöpört. A folytatás, az Újhold nemzetközi premierje várhatóan novemberben lesz.

Tudtad?
Edward Cullen szerepéért több mint ötezer színész jelentkezett meghallgatásra.
Ezt is szeretjük