5 kihagyhatatlan látnivaló Zsámbékon: lenyűgöző templomrom és rekorder lámpamúzeum vár
A festői szépségű Zsámbékon az egész család találhat magának érdekes látnivalót.

zsambek-templom
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A főváros közelében számos kihagyhatatlan látnivaló vár felfedezésre. Az egyik ilyen a festői szépségű Zsámbék, ami egynapos kiránduláshoz is ideális. 

Itt található Magyarország egyik legfontosabb román kori emléke, a premontrei kolostorrom. A kulturális és a természeti kincsek kedvelői is meglelhetik számításaikat a városban és környékén. A túrára vágyók pedig megmászhatják például a Nyakas-tetőt.

Letűnt korok lenyomatai

Zsámbék Budapesttől 35 kilométerre, a Zsámbéki-medence északnyugati szélén fekszik. Kelenföld vasútállomásról és a Széll Kálmán térről busszal megközelíthető. A térség már a pattintottkő-korszakban is lakott volt, fontos történelmi leletek kerültek innen elő. Zsámbék fénykora a honfoglalás után volt, mivel az Esztergom és Székesfehérvár közötti kereskedelmi útvonal mentén feküdt.

Zichy-kastély
Zichy-kastély
Fotó: Wikipédia/Globetrotter19

A történelem viharai nyomot hagytak a településen, sokszor cserélt gazdát, például III. Béla a felesége, Capet Margit kíséretében érkező Aynard lovagnak adományozta Zsámbékot és a környékét, az ő családjától pedig a Maróthyak szerezték meg a 14. században. Mátyás 1467-ben mezővárosi rangra emelte, a törökök 1541-ben elfoglalták, és 145 évig birtokolták. 1689-ben a Zichy család vásárolta meg a települést. A 18. század első felében pestis- és kolerajárvány tizedelte meg a lakosságot, a második világháborúban hadszíntér volt a környék. Zsámbék 2009-ben városi rangot kapott. Számos nevezetességgel várja a kirándulókat.

Premontrei kolostorrom

A város látnivalóinak leghíresebbike a templomrom, amely egy premontrei, háromhajós bazilika és kolostor torzója. Az épület a 13. század első felében épült késő román, kora gótikus stílusban. Fontosságát többek között az adja, hogy egyike Magyarország kevés középkori emlékeinek. A már említett Aynard lovag leszármazottai építették 1220 körül a bazilikát, a mellette álló kolostor a premontrei rend otthona volt. A 15. század végén tűz rongálta meg az épületegyüttest, Mátyás király a pálosoknak adományozta, akik gótikus átalakítást hajtottak végre rajta. A törökök erődítménnyé alakították át a kolostort, de egy 1763-as földrengés okozta a legnagyobb pusztítást. A 19. század végi restaurálás mentette meg a teljes pusztulástól. Az egykori kolostor romjaiban kőtárat alakítottak ki, ez is látogatható. Már csak azért is megéri felkeresni, mert remek kilátás nyílik innen a Zsámbéki-medencére.

GettyImages-133631225
Fotó: czbalazs / Getty Images Hungary

Lámpamúzeum

Kevesen gondolnák, mennyire izgalmasak és szépek lehetnek a lámpák. A Borus Ferenc gyűjtése eredményeként létrejött Lámpamúzeumban több mint 1100 páratlan változatosságot mutató világító tárgy található. A kollekció nemzetközi mércével mérve is unikális, nem csoda, hogy 1995-ben bekerült a Guinness-rekordok Könyvébe.

Pestis kápolna

Szomorú eseményekre emlékeztet az Angyal-árok partján 1740-ben épült kis kápolna. Az egy évvel korábban pusztító pestisjárványnak Zsámbékon több mint nyolcszáz áldozata volt, többek között Mária Jozefa, Zichy Miklós egyetlen leánya. A járvány megszűnése miatti hálából, illetve az elhunytak emlékére építtette az épületet a főúr barokk stílusban. Az összeomlástól helyi összefogás mentette meg.

Pestis kápolna, DK, 2018 Zsámbék
Fotó: Wikipédia/Globetrotter19

Zárdakert

A Zárdakert egy romantikus pihenőhely Zsámbék szívében, a Zichy-kastély szomszédságában. Tó, szökőkút és árnyékot nyújtó fák biztosítják a kikapcsolódást. Az oktatási célokat szolgáló várkastély és környéke az 1900-as évek elején a Keresztes nővérek tulajdonába került, akik saját maguk és a diákjaik számára alakították ki ezt a helyet pihenés és imádkozás céljából.

A cikk az ajánló után folytatódik

Józsefvárosi pinceterület

A mély fekvésű, ovális terület az egykor itt élő német lakosság borászati hagyományainak emlékét őrzi. Valaha egy hetven épületből álló pincesor volt, mára 20-30 pince, néhány présház és három parasztház maradt fenn. Kitáblázott tanösvény várja a látogatókat, műemléki és természetvédelmi terület is egyben. 2010-ben Német Nemzetiségi Emlékművet avattak fel itt.

Gomba látnivalói

Az aprócska, dimbes-dombos Gomba legalább olyan aranyos, mint amire a neve alapján következtethet az ember.

(Borító- és ajánlókép forrása: Indafotó/ppgergő. Képek forrása: Wikipédia/Globetrotter19. Getty Images Hungary. Wikipédia/Globetrotter19.)

Ezt is szeretjük