30 fő sem lakja a tündéri zalai falucskát: Teréz anya-kilátója és egy hatalmas bivalyfarmja is van Zalaköveskútnak
Zalaköveskút gyönyörű, nyugodt, apró falu Hévíztől egy karnyújtásnyira.

Zalaköveskút
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Balaton közelében, Hévíztől alig tíz kilométerre, a Zalavári-hát dombjai között bújik meg Zalaköveskút. Az apró, de gyönyörű falut a KSH 2019. évi adatai szerint mindössze 24 fő lakja.

Az egyutcás Zala megyei települést természeti adottságai, fekvése is különlegessé teszi a környéken, a festői dombvidék látványa és a nyugodt hangulat igazán magával ragadó.

Zalaköveskút látnivalói

A falut az 1400-as években említették először írásos forrásokban, az azt követő évszázadokban nemesek és jobbágyok lakták, majd a török hódításokat követően a lakosság kicserélődött, zsellérek költöztek be. Az 1930-as években Nemesbük része volt, ám az évtized második felére újra önállóvá vált. Zalaköveskút viszonylagos zártsága miatt ma a kirándulók és a kikapcsolódásra, elvonulásra vágyók kedvelt helyszíne.

Fontos látnivaló a falutól délre található kilátó, melyet Kalkuttai Szent Terézről, ismertebb nevén Teréz anyáról neveztek el. A klasszikus, magaslest idéző faépítményből elragadó panoráma nyílik a Zalai-dombságra és a Keszthelyi-hegység vonulata felé is.

Közzétette: Zalaköveskút – 2016. május 16., hétfő

Kiszúrható innen továbbá a zalaszántói sztúpa és három erődítmény: Sümeg, Tátika és Rezi vára is. A kilátó a Zalaköveskúttól műúton vezető sárga kereszt turistajelzést követve, majd arról a táblás jelzésnél letérve érhető el.

A cikk az ajánló után folytatódik

A település nevezetessége a szomszédságában 250 hektáron működő Tarkarét Bivalytenyészet is. A biofarmon, amelyet egy fiatal pár, Osvald Zsófia és Hajnal György vezet, több mint 150 bivaly él teljesen természetes körülmények között, a szabad ég alatt, a zalai dombok legelőin, egy erdőkkel és patakkal körülvett területen.

A bivalyok mellett szürkemarhákat, magyartarkákat, rackajuhokat és parlagi szamarakat is tartanak. A farm biominősítésű húst is értékesít előrendelésre, az oldalukon receptötletek is elérhetők inspiráció gyanánt.

A Zalaköveskúton tett kirándulás egybeköthető Hévíz, Zalaszentgrót, Kehidakustány, esetleg Rezi és várának felkeresésével, garantáltan kellemes élmény lesz a Zalai-dombság és a Keszthelyi-hegység szomszédságában tett túra.

Rezi vára

Rezinek, a kicsi zalai falunak még egy vára is van, karnyújtásnyira a Balatontól.

(Képek: Wikipédia/ZerindMedit71.)

Ezt is szeretjük