Nézd meg a világ legritkább természeti csodáját!

Bolygónk egyedülálló természeti jelensége olyan mesebeli tájat varázsol eléd, amilyet talán még sosem láttál.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A természet számos elképesztő tájat hozott létre az évmilliók során, melyeknek a szinte felfoghatatlan időtávlat misztikus, földöntúli hangulatot kölcsönöz.

Ezek közé tartozik a következő különleges, páratlan hely is, melyhez hasonlót nem láthatsz máshol, bárhová is vezessen utad.

A White Sands őserőktől vibráló vidékén olyan energiákkal töltődhetsz fel, illetve olyan páratlan élményben lehet részed, mely végigkíséri életed hátralévő részét.

A porcelánsivatag: White Sands

A White Sands szűz hómezőkhöz hasonló, szikrázóan fehér, állandóan vándorló homokdűnéi egyedülálló jelenséget alkotnak Földünkön. Ez a különleges új-mexikói táj hűvös, porló homoktengerként szüntelenül változtatja helyzetét: ez a mozgás és persze az elképesztő látvány rengeteg látogatót vonz a Tularosai-völgybe. A porcelánsivatagnak is nevezett helyen a perzselő napsütésben szikráznak a fehér homokszemcsék, így a táj inkább hasonlít egy síparadicsom hóval borított lankáira, mint egy sivatagra.

A sivatagi homok különlegességét azonban nemcsak fehér színe adja, hanem anyaga is meglepő, ugyanis nem kvarcszemcsék alkotják, hanem puha, krétaszerű gipsz.

Ha kezedbe veszed a ritka homokfajtát, furcsa felfedezést tehetsz, ugyanis ez az anyag forró napsütésben is hűvös tapintású, eltérően a hagyományos sivatagi homoktól.

Mindez annak köszönhető, hogy a terület, mely mintegy 700 km2 - en terül el a Sacramento-hegységtől a San Andres-hegységig, a világ egyik legjelentősebb felszíni gipszlelőhelye. Bár a gipsz gyakori anyag, a White Sands homokja egyedi, ugyanis a gipsz vízben könnyen oldódik, így akár az eső is elmoshatja.

Páratlan természeti jelenség

A White Sands története mintegy százmillió évvel ezelőttre nyúlik vissza, amikor is az észak-amerikai kontinensnek ezt a részét sekély tenger borította. A tenger fokozatos visszahúzódásával sós tavak keletkeztek, melyek vize a napsütés hatására lassan elpárolgott, és nem csak só, hanem gipsz is kivált belőle.

A gipsz vastag rétegben lerakódott az egykori tengerfenéken, mely a mostani sivatagot alkotja. Ha képzeletben visszautaznál 65 millió évvel ezelőttre, láthatnád a sivatagot körülölelő két hegység keletkezését is, melyek a Föld kéreglemezeinek mozgása során jöttek létre.

A hegyekből érkező esővíz szép lassan átalakította a völgyben található gipszet, a magas gipsztartalmú víz pedig a Lucero-tóban gyűlt össze. Az ennek a tónak a medrében kikristályosodott gipszet az erózió homokszerű szemcsékké változtatta, melyeket még ma is hord a szél a White Sands vidékén. Ez a hosszú és bonyolult természeti folyamat olyan csodás tájat alkotott, mely az egész világon páratlan jelenségnek számít.

A vidék látnivalói

A White Sands sajátos szépségének titka az örökös változás, mely paradox módon mégis egyfajta állandóságot mutat. A szél nap mint nap formálja a vidék arculatát, a buckák szinte saját útjukat járják.

Évente akár kilenc métert is megtehetnek, így mindig más és más látványban lehet részed utazásod során. Az erős szél és a havazáshoz hasonlóan hulló homokszemcsék miatt, ha idelátogatsz, ajánlatos olyan ruhát viselned, mely megakadályozza, hogy minden porcikád homokkal telítődjön. A napszemüveg és a kalap használata is javasolt, hiszen a fehér homokról visszatükröződő UV-sugárzás ellen védekezned kell.

A White Sands peremvidékén elviselhetőbb a hőség, mint Új-Mexikó más területein, és itt könnyebben hozzájuthatsz a friss ivóvízhez is. Ezen a tájékon még az élővilág is sokkal színesebb, természetesen a vízlelőhelyeknek köszönhetően.

Mintegy ötszázféle élőlénnyel találkozhatsz itt, melyek jó része a növények táborát gazdagítja. A gyönyörű színekben pompázó különlegességek valódi látványosságot jelentenek, melyek közül a legbámulatosabb a szívósságáról híres jukka.

A világ 23 megdöbbentő, földöntúli tája

Nézegess képeket!

Elolvasom

Ez azon kevés növények egyike, melyek még a vándorló homokos talajon is életben maradnak. A sivatagi peremvidéken továbbá a sünkaktusz csodás, élénkvörös virágaiban is gyönyörködhetsz, melyek szinte világítanak a nagy fehérségben.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ha szerencsés vagy, tanúja lehetsz egy sivatagi szobor kialakulásának is: a délnyugati szelek révén létrejött különös képződmények ugyan rövid ideig maradnak fenn, de szépségük lenyűgöző.

Cikkünk a Reader's Digest Kiadó Különös helyek, elbűvölő tájak című könyve alapján készült.

OLVASD EL EZT IS!

arokrendszer
  • afrika
  • világjáró

Ahol kettéhasadt a föld

lavato
  • világjáró
  • természeti csoda

4 elképesztő, izzó lávató a Földön

balls pyramid
  • ausztrália
  • sziget

Az utolsó paradicsom

Ezt is szeretjük