Gyönyörű borvidék a szomszédban: Wachauban jártunk, és imádtuk
Wachau egyszerűen gyönyörű.

wachau
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Bécstől mindössze egy órára lévő Wachau gyönyörű és híres borvidék. Csodaszép erdők borítják a folyópartra lefutó hegyeket, a Duna kanyarulatai felett a hegytetőkön impozáns apátságok és pompás kastélyok tornyosulnak. 

Az álmos kisvárosok mintha a régmúlt időkből maradtak volna itt, nyugalom honol az egész tájon. Négy napra érkeztünk a régióba, de ez bizony, kevésnek bizonyult, ugyanis rengeteg az átélni való. Kicsit rohanva, igyekeztünk megnézni minél többet a Wachau-régióból.

Gyönyörű vidék, finom borok

A Duna mentét a meredek teraszokon és széles dombhátakon napfürdőző szőlőskertek szegélyezik, ami akár autóból, de két keréken még pazarabb élményt nyújt. A nyolc alsó-ausztriai bortermelő régió közül öt - Wachau, Traisental, Kremstal, Wagram és Carnuntum - fekszik a folyó mellett, és itt található Ausztria leghíresebb dűlői közül is néhány. Ideális hely az érzékek kényeztetésére.

Wachau
Fotó: Stefan Rotter / Getty Images Hungary

A régió jellegzetes bora a rizling, melyet érdemes a méltán híres pincékben vezetett borkóstolókon megízlelni. Mi legalábbis így tettünk a nemrég helyreállított barokk kastélypincében, mely a Domäne Wachau büszkesége.

A borászatok szinte mindegyikéhez tartozik kerthelyiség, ahol jólesik elidőzni, megpihenni biciklizés közben vagy vacsora alkalmával. Kedvencünk a remek konyhájáról és belső udvarának árnyat adó, hatalmas hársfájáról híres Nikolaihof Mautern és a romantikus, középkori hangulatot árasztó Holzapfel is. A családi kézben lévő éttermekben és borászatokban nagy odafigyeléssel készülnek az ételek és italok, minden jó minőségű, ízletes, nem akarják lehúzni a vendéget. Az osztrákok nyugodtak és vendégszeretőek, bárhol jártunk, kedves, mosolygós emberek fogadtak, vagy éppen segítettek, ha arra volt szükség.

A cikk az ajánló után folytatódik

A szőlőskerteken és a borokon kívül a történelem lehet a legvonzóbb a régióban, persze, a sárgabarackon kívül, amiről szintén híres a vidék. Krems an der Donau, Weißenkirchen, Spitz és Dürnstein mind sétára csábítanak. Az utóbbi az apátsági templom kék tornyával alighanem Wachau legismertebb látképe. Itt található annak a várnak a romja is, ahol Oroszlánszívű Richárd raboskodott hosszú éveken át 1192-es elfogása után. Érdemes tenni egy romantikus sétát a középkori hangulatú belváros Duna-part felé futó, szűk utcácskáiban, vagy Spitz-ben ellátogatni a hajómúzeumba, amit a kisgyerekek biztosan nagyon élveznek majd. 

Wachau-cover
Fotó: bluejayphoto /

Elhelyezkedése és mérete miatt már az első naptól kezdve piszkálta fantáziánkat az osztrák Montecassinónak is nevezett göttweigi apátság. Az 1083-ban alapított apátságba vezető út csodaszép, zöld tájon vezet át, visszatekintve pedig pazar látványban fürdőzhetünk. Az Arstetten-kastély is kihagyhatatlan. A hét jellegzetes, hagymakupolás toronnyal díszített, fehér kastély valaha a császári család nyári rezidenciája volt. Mindenképpen megéri közelebbről is megnézni. Itt helyezték örök nyugalomra a Szarajevóban merénylet áldozatául esett Ferenc Ferdinánd trónörököst és feleségét, Hohenberg Zsófia hercegnőt. A kastélyban működő múzeum a hercegi pár magánéletébe is bepillantást enged.  

A mi szűkös négy napunk helyett érdemes legalább egy hétre érkezni, tudjuk, hogy még sok mindent nem láttunk. A legjobb biciklizve bejárni a környéket, de a kirándulóhajókról talán még jobban élvezhető a látvány, útközben pedig ki lehet találni, hogy melyik városkát akarjuk következő alkalommal felkeresni.  

Ezt is szeretjük