Európa egyik legszebb túrája Budapesttől 3 órányira: vízmosások, ösvények, barlangok és éteri csend vár

A Szádelői-völgyet egyszer látni kell.

szadelo cover
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az Aggteleki- és a Szlovák-karszt alkotta Gömör-Tornai-karszt szívében, a szlovák-magyar határon csak egy kicsivel túl, Budapestről három-négy órányi autózásra található a Szádelői-völgy, melyen Európa egyik legszebb túrája visz keresztül. 

Az alig három kilométer hosszú szurdokban gyalogolva néhány óra alatt felfedezheted a vidék páratlan természeti kincseit. A vízmosások, barlangok és vadvirágok közt vezető túra életre szóló élmény, melyet akár egyetlen napba is bele lehet zsúfolni.

Túra a Szádelői-völgyben

A völgyhöz legközelebb Turňa nad Bodvou - Tornanádaska - határátkelője található, ahonnan Zádiel, azaz Szádelő irányába kell továbbhaladni. Az autót a völgy bejáratánál, egy parkolóban hagyhatod, a körtúra vége ugyanitt lesz. 

szadeloi volgy

Noha a Szádelői-völgy többféle útvonalon is bejárható, érdemes a legegyszerűbb tanösvényt választani, melyet átlós, zöld sáv jelöl. Ez nemcsak jól kiépített, könnyen bejárható útvonalon visz végig, de több helyen ismeretterjesztő táblákat is találhatsz. 

A cikk az ajánló után folytatódik

A völgy a Szlovák-karszt Nemzeti Park kincse, melyet a Szár-patak vájt a hófehér mészkőbe. A helyenként 200-300 méter magas falak között húzódó kanyon a Felső-hegyet és a Szádelői-fennsíkot választja el egymástól. Ennek magaslatát a kijelölt tanösvény is érinti, így lehetőség nyílik rá, hogy gyönyörködj az fennsíkról nyíló meseszép panorámában.

szar patak

Az út egy másik látványos pontja a Cukorsüveg, mely egy, a völgyfalak közé beékelődött, különálló, meredek, 105 méteres sziklacsúcs. Útközben a Szádelői-völgy ritkaságokban bővelkedő állat- és növényvilágát is érdemes megfigyelni. A legszebb virágok május és június között nyílnak, amikor számos orchideafaj is felbukkan a hűvös sziklafalak között.

A környéken egy vaskori földsáncot, több zuhatagot, barlangot, a tornai várat és magát a mesébe illő, hangulatos falucskát is érdemes megnézni. 

A Medve-szurdok csodái

Nemcsak Szlovákia, de Ausztria felé is érdemes elindulni túrázni. A vízesésekkel teli, szépen kiépített Medve-szurdok felejthetetlen élmény!

Vízeséses túra a Medve-szurdokban

Nézegess képeket!

Elolvasom

A képek forrása: indafoto.hu / marcipan74, Teteneverdle, h725, olzsi.

Ezt is szeretjük