Teljesen ellepte a víz a bájos kis településeket: Bözödújfalut is a víztározó építésekor árasztották el
Ezek a települések mind emberi tevékenység következtében pusztultak el.

bözödújfalu
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Atlantisz legendája már régóta lázban tartja az embereket, hihetetlenül izgalmasnak tűnik a gondolat, hogy az óriási víztömegek alatt talán valahol egy egész birodalom rejtőzhet. Időről időre elő is bukkannak olyan leletek, amelyek elsüllyedt városok jelenlétére utalnak.

Amilyen érdekesek, olyan szomorúak is azok az időben nem is túl távoli történetek, amelyek a természet erőit megzabolázni, uralni kívánó ember tevékenysége következtében készakarva elsüllyesztett településekről szólnak. A többnyire energiatermelés miatt épített duzzasztógátaknak, vízerőműveknek köszönhetően világszerte számos, korábban élettel teli falu vagy kisváros került a víz alá. Ezeken a helyszíneken a lakók olykor tiltakoznak, de a véleményük mit sem számít, rendre ők húzzák a rövidebbet. Nem tehetnek mást, mint hogy összeszedik személyes tárgyaikat, és elköltöznek, felmarkolva a gyakran igencsak csekély kártérítést vagy elfogadva a felajánlott új ingatlant. Van, ahol még az épített környezet bizonyos fontosnak tartott elemeit is sikerült megmenteni, de korántsem mindenhol. Omladozó, a vízből kibukkanó templom- és harangtornyok jelzik az egykori községek helyét, több száz éves emlékek esnek áldozatul a pusztításnak.

Elsüllyesztett települések a világban

Nemrégiben bejárta a világsajtót a hír, hogy egy elsüllyesztett olasz falu került a felszínre, mert karbantartási munkálatok miatt lecsapolták a víztározót. Az osztrák határ közelében, Dél-Tirolban található, egykori Curon településből egyébként a 14. századi templom harangtornya látszik ki, ha befagy a mesterséges Reschensee (Lago di Resia), a jégen megközelíthető. Népszerű turistalátványosság lett, a völgy másik részén újjáépített település címerében is szerepel.

(Kép: Az elárasztott Bözödújfalu még álló templomtornya 2009 előtt. Forrás: Indafotó/eszpee.)

Ezt is szeretjük