Wellness, bobozás, kristálytiszta levegő Budapesttől 1 órára: Visegrád télen is kihagyhatatlan úti cél

Akár egy hét szabadságra, akár egy hétvégi kiruccanásra vágysz télen, Visegrád tökéletes választás.

Visegrád télen
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Visegrád mind a négy évszakban gyönyörű. Télen is tökéletes úti célt jelent a természet közelségét kedvelő, friss, oxigéndús levegőt beszívni vágyók számára.

A Dunakanyarban megbúvó kisvárosban számos szálláslehetőség - köztük apartman, panzió, hotel - kínálkozik a pihenni vágyók számára, mi a Dunakanyar jobb partján, a folyóparttól alig pár száz méterre elhelyezkedő Royal Club Hotel Visegrádban szálltunk meg novemberben.

Visegrád télen

Royal Club Hotel Visegrád

A hotel „zöld szállodaként” működik, így az energiaárak emelkedése ellenére is stabil nyitvatartással várja vendégeit a téli szezonban, a wellnessrészleg - több medencével, finn és infraszaunákkal - is a szokásos menetrend szerint üzemel. Környezetbarát működésükért négy alkalommal is elismerésben részesültek a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége által.

315528721 643887593881460 8806607933137606277 n
Fotó: Rókaland/Vass Adrienn

- A hotelben napkollektorokat használunk a víz melegítésére. A víztakarékos csaptelepek, az energiatakarékos vagy LED-izzók, a tudatosan kialakított beszerzési folyamatok mind a környezetünk megóvását szolgálják - nyilatkozta Belán Miklós szállodaigazgató, majd kiemelte: 2020 szeptemberétől minden közvetlen foglalás után egy új fát ültetnek, számításaik szerint ezzel évente körülbelül 5000 darab fa telepítését segíthetik elő.

Visegrádi királyi palota

Visegrádról valószínűleg mindenkinek a város legmagasabb pontján lévő fellegvár jut eszébe, melynek teraszáról rendkívüli panoráma nyílik a Dunakanyarra, és mely több, elsősorban a középkorról szóló izgalmas kiállításnak ad otthont. Ráadásul a híres Visegrádi Nemzetközi Palotajátékok sikerén felbuzdulva már évek óta állandó lovagitorna-bemutatókat is szerveznek. Évente több mint 350 alkalommal látható, ahogyan harcosok korhű ruhában mutatják be a régi fegyverek használatát és a harcmodort. A hegy lábánál álló királyi palotát és az ötszáz éves reneszánsz palotakertet azonban már jóval kevesebben ismerik.

Ennek oka részben az lehet, hogy a palotát a török hódoltság alatt felrobbantották, maradványai csak 1940-ben kerültek elő a föld alól. Ám ha legközelebb Visegrádon jársz, feltétlenül látogass el a középkori Magyar Királyság székhelyéül, illetve vidéki rezidenciájául szolgált gótikus, illetve reneszánsz stílusban épült királyi palotába is. A fenti galériában számos érdekességet tudhatsz meg róla.

Kirándulás az Apátkúti-völgyben

Ha pedig úgy érzed, elegendő kultúrát szívtál magadba, mindenképpen érdemes egy kisebb vagy nagyobb erdei kirándulást tenni. Az Apátkúti-völgy a Visegrádi-hegység egyik legszebb kirándulóhelye. A teljes völgy bejárása körülbelül három-négy órát vesz igénybe kényelmes gyalogtempóban - hossza 8,8 km. A táv kerékpárral is megtehető - kerékpárbérlésre a Royal Club Hotelben is van lehetőség. A szurdokvölgyet moha lepte sziklák, gázlók színesítik, és útközben lehetőség nyílik a kulacsok tiszta forrásvízzel való utántöltésére a Kaán Károlyról elnevezett forrásnál.

Az Apátkúti-völgyben, a Telgárthy-réttől kicsit feljebb sétálva találhatóak a Visegrádi Pisztrángos Tavak, mely további lehetőséget nyújt a tartalmas kikapcsolódásra a szabadban. Mielőtt bárki arra gondolna, hogy órákig szobrozni a tóparton egy árva spiccbottal a kézben nem tűnik túl vonzó programnak télvíz idején, csak megnyugtatásul: a pisztrángos tavakba annyi halat telepítettek, hogy a horgászszerencse nagyjából 15 percen belül garantált. A napijegy ára 750 forint, a kifogott halakat visszaengedni nem lehet, meg kell vásárolni, és aki szeretné, a szomszédos Ördögmalom Erdei Étteremben kedve szerint ki is sütik.

Visegrádi Bobpálya

Aki pedig a horgászásnál egy kicsit magasabb adrenalinszintet okozó programra vágyik, annak ajánljuk figyelmébe Magyarország legrégebbi bobpályáját, mely 1991 óta várja vendégeit. 2002-ben pedig a téli pálya is megnyílt a kirándulók számára. A gyerekek hároméves kortól szülői kísérettel, nyolcéves kortól pedig egyedül is használhatják. A pályáról remek kilátás nyílik a fellegvárra - már ha az embernek jut ideje a kapaszkodás mellett nézelődni. Hétvégén elég zsúfolt a Visegrádi Bobpálya, így érdemesebb valamely hétköznapot választani. 

Magyar hegyek télen

Akár egy titokzatos fehérségbe bújó kirándulóhely, akár egy dér csipkézte szőlőhegy, vagy egy síelésre alkalmas, kedvelt hegyoldal a cél, a látvány garantáltan felejthetetlen élményekkel gazdagít.

Káprázatos képeken fehérségbe burkolózó hegyeink: tündérmesébe illenének

Nézegess képeket!

Elolvasom

Borítókép: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük