Kula-torony és Bugyihó: hol vannak Magyarországon ezek a helyek?
Számos vicces elnevezésű kirándulóhely található hazánkban.

turazas
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Nem is gondolnád, hány olyan kirándulóhely létezik Magyarországon, melynek első hallásra igencsak megmosolyogtató neve van.

Noha egytől egyig különlegesen szépek, senki nem erről jegyzi meg őket. A térképet nézve jót derülhetsz rajtuk, de azt is jó tudni, miből fakad kissé különös elnevezésük.

A bakonyi Fingó-kút

A Fingó-kút a Bakonyban található, Taliándörögd közelében. A nevét nem a szagról kapta, hanem arról, hogy az ismertetők és a beszámolók szerint a talaj közelébe hajolva vulkáni utóműködést lehet észlelni itt, a talajból feltörő kis buborékok formájában.

A törökök Kula-tornya

A Kula-torony vagy Kula-vár Szabadbattyán látványossága. A magyarázat itt is más, mint amire gondolnál, hiszen a kula lakóházat jelent törökül, az épület a 14. század környékén őrtorony volt.

Túra a Bugyihóra

A Bugyihó a Börzsönyben található, a hegység északi felének második legmagasabb hegye. Nevének nincs köze a bugyihoz, ugyanis a Budich szláv személynévből ered, amihez hozzájön a birtokos jelző, így lesz Budichov, vagyis Bugyihó hegye.

A vértesi Lófingató

A Lófingató-hegy a Vértes és a Gerecse vonulatai között található, Bicskétől nem messze, Szárliget és Óbarok szomszédságában. Bár mindössze 305 méter magas, nevét valószínűleg néhány meredek lejtőjéről kaphatta.

A cikk az ajánló után folytatódik

A Lófingató-hegy egyébként izgalmas hely, hiszen kilátó és bunkerek is vannak a jól járható földutak közelében, de még egy hatalmas, kissé ormótlan geodéziai mérőtornyot is lehet találni itt. A hegyről szép kilátás tárul a túrázók elé.

Száraz-horog Csóron

A csóri Száraz-horog a Keleti-Bakonyban található. Bár meglehetősen furcsán hangzik a hely neve, a horog itt nem horgászati kelléket, hanem egyszerűen völgyet jelent. A kiszáradt, könnyen járható szurdokvölgyek és a környező fennsíkok mesés túráknak adnak helyszínt.

(Képek: Országalbum/aerdnasavol, Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük