Egyutcás kis falu a Balatontól karnyújtásnyira: Veszprémfajsz kilátójából lélegzetelállító panoráma nyílik

A bájos Veszprémfajsz kilátóját megéri felkeresni, onnan ugyanis jó időben a Balaton túlpartja is látszik.

13927381 a83c5e1c86b32e5eaf4de5e0f9d4cabe xl

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Nyáron kevés jobb úti cél van a Balatonnál, nem csoda, hogy a part menti települések megtelnek turistákkal. A csendesebb pihenésre, kirándulásra vágyóknak ilyenkor jó megoldást jelentenek a közeli falvak, így például Veszprémfajsz is.

A bájos kis községet akkor is érdemes felkeresni, ha a tó mellett vagy Veszprémben nyaraltok, és színesítenétek a programot. Veszprémfajsz ugyanis olyan kilátóval büszkélkedhet, ahonnan egészen páratlan panoráma nyílik a Balatonra. 

Veszprémfajsz látnivalói

Veszprémfajsz apró falu Veszprém megyében, a Bakony déli lábánál fekszik. A legközelebbi település a 4 kilométerre található Nemesvámos, Csopak és Veszprém egyaránt 9 kilométerre van. A kis település 258 lelket számlál, egyetlen utcája mellett takaros porták, színes homlokzatú házak sorakoznak.

A jelenlegi község a 18. században épült ki, a középkori falu körülbelül egy kilométerre tőle helyezkedett el. A korábban Fajszként hivatkozott település első említése 1233-ból származik. A XVI. században elnéptelenedett, német telepesek érkezésével született újjá. Veszprémfajsz éke az 1887-ben felszentelt római katolikus templom, de a kirándulókat leginkább a központból szintén jól látszó Kálvária-domb vonzza.

A Krisztus keresztútját bemutató kálvária 14 stációból áll, valószínűleg az 1700-as évek második felében épült, a falu első templomával egy időben. A füves dombot már csak a panoráma miatt is érdemes megmászni, a tetőn fából készült, fedett pihenőhely, a Kálvária-kilátó várja a kirándulókat. Az alacsony épületből és környékéről lenyűgöző kilátás nyílik a tóra. Felsőörsben, a Tihanyi-félszigetben, tiszta időben a Balaton túlpartjában is gyönyörködhetnek a sétálók.

A cikk az ajánló után folytatódik

Intimitás hosszú távon - Hogyan tartsuk életben a szenvedélyt párkapcsolatunkban?

A Femina Klub októberi vendége Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy mennyire vagyunk őszinték önmagunkhoz és partnerünkhöz. Milyen tabuk vannak a párkapcsolatokban? Mit lehet tenni, ha felmerül a bensőséges szexuális együttlétek hiánya és hogyan tehetünk a párkapcsolatok ellaposodása ellen? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. október 17. 18 óra

Helyszín: GOBUDA MALL - Vidám Színpad

Promóció

Veszprémfajsz határában, Nemesvámos közigazgatási területén található Balácapuszta településrész, ahol egy római kori villagazdaság romjait tárták fel. A terület jelenleg a Magyar Nemzeti Múzeum kiállítóhelyeként üzemel. A Közép-Európában egyedülálló leletegyüttes számos érdekességet tartogat. Az első falmaradványok 1904-ben bukkantak elő. A leghíresebb lelet egy 62 négyzetméteres mozaikpadló, amely ma a Nemzeti Múzeum római kori Lapidáriumának fontos műtárgya.

A romterülettől pár száz méterre találhatók a középkori falu templomának romjai, amelyet az 1970-es években tártak fel.

5 panorámás vendéglátóhely a Balatonnál

A Balaton és környéke nem csak a strandolás és a kirándulás miatt vonzó célpont: a vidék a gasztronómia szerelmeseit sem hagyja hidegen. Bónusz, ha a finom falatokat, frissítő italokat kínáló vendéglátóhelyek balatoni panorámával is rendelkeznek.

(Kiemelt kép: Indafotó/bugyihusztár. Cikken belüli képek: Indafotó/Adri_és_Peti.)

Ezt is szeretjük