15 misztikus várrom Magyarországon
Magyarországon számtalan rejtélyes, régi, romos vár található.

Dia

 	Sirok vára  	A Mátra keleti részén található, 13-14. században épült vár Mátyás király adománya volt, idővel pedig Kompolthy Gizellára szállt, kinek alakja állítólag máig a romos falak között kísért, azzal a hét vitézzel együtt, akik a megközelíthetetlen lány miatt harcoltak egymással a végsőkig. Mivel Gizella szerelme is meghalt a baljós éjszakán, ő a vár legmagasabb bástyájáról vetette magát a mélybe.  	Kapcsolódó cikk: 	Emberi arc a magyar sziklán »

Sirok vára

A Mátra keleti részén található, 13-14. században épült vár Mátyás király adománya volt, idővel pedig Kompolthy Gizellára szállt, kinek alakja állítólag máig a romos falak között kísért, azzal a hét vitézzel együtt, akik a megközelíthetetlen lány miatt harcoltak egymással a végsőkig. Mivel Gizella szerelme is meghalt a baljós éjszakán, ő a vár legmagasabb bástyájáról vetette magát a mélybe.

Kapcsolódó cikk:
Emberi arc a magyar sziklán »

Dia

 	Cseszneki vár  	A tatárjárás után építtetett vár hazánk egyik legszebb részén, a Bakony Győr és Zirc közötti lankáin foglal helyet. Az Esterházy grófok a 18. században barokk kastéllyá alakították át, egy földrengés, majd tűzvész következtében azonban a romok ma a 16. századi állapotot tükrözik.

Cseszneki vár

A tatárjárás után építtetett vár hazánk egyik legszebb részén, a Bakony Győr és Zirc közötti lankáin foglal helyet. Az Esterházy grófok a 18. században barokk kastéllyá alakították át, egy földrengés, majd tűzvész következtében azonban a romok ma a 16. századi állapotot tükrözik.

Dia

	Csókakő vára	A Fejér megyei vár a Vértes szélén, 479 méterrel a tengerszint fölött helyezkedik el. A történelem során stratégiai szempontból az egyik legjelentősebb vár volt. A török hódoltság idején elfoglalták, innentől állapota folyamatosan romlott, a 20. századra pedig életveszélyessé vált. Napjaink helyreállításai és régészeti feltárásai 1995-ben indultak meg.

Csókakő vára

A Fejér megyei vár a Vértes szélén, 479 méterrel a tengerszint fölött helyezkedik el. A történelem során stratégiai szempontból az egyik legjelentősebb vár volt. A török hódoltság idején elfoglalták, innentől állapota folyamatosan romlott, a 20. századra pedig életveszélyessé vált. Napjaink helyreállításai és régészeti feltárásai 1995-ben indultak meg.

Dia

	Tettyei várrom	A Pécs egyik városrészének tekinthető Tettye varázslatos úti cél és festői táj, a város környéki kirándulások egyik elsődleges célpontja. Itt található a híres tettyei várrom is. A reneszánsz stílusú épületet valószínűleg a 16. században emelték, később a törökök derviskolostornak használták.

Tettyei várrom

A Pécs egyik városrészének tekinthető Tettye varázslatos úti cél és festői táj, a város környéki kirándulások egyik elsődleges célpontja. Itt található a híres tettyei várrom is. A reneszánsz stílusú épületet valószínűleg a 16. században emelték, később a törökök derviskolostornak használták.

Dia

	Füzéri vár	A Zemplén keleti részén, 552 méteres magasságban fekvő, festő elhelyezkedésű várat nem könnyű megközelíteni, a titokzatos hangulat és a gyönyörű kilátás miatt azonban mindenképp érdemes. A 13. századi épület restaurálása 1977-ben kezdődött meg, bizonyos részei mára már látogathatóvá váltak.

Füzéri vár

A Zemplén keleti részén, 552 méteres magasságban fekvő, festő elhelyezkedésű várat nem könnyű megközelíteni, a titokzatos hangulat és a gyönyörű kilátás miatt azonban mindenképp érdemes. A 13. századi épület restaurálása 1977-ben kezdődött meg, bizonyos részei mára már látogathatóvá váltak.

Dia

	Nógrád vára	A híres nógrádi vár a Börzsöny belsejében magasodik a táj fölé. A 11. században építették, így ma hazánk egyik legrégebbi várának számít. 1997-ben részben helyreállították, így ma igazi kuriózumként csodálható meg, emellett gyönyörű panorámát nyújt a környékre.

Nógrád vára

A híres nógrádi vár a Börzsöny belsejében magasodik a táj fölé. A 11. században építették, így ma hazánk egyik legrégebbi várának számít. 1997-ben részben helyreállították, így ma igazi kuriózumként csodálható meg, emellett gyönyörű panorámát nyújt a környékre.

Dia

 	Hollókő vára  	A világörökségi falu fölött magasodó, komor, sötét várrom története egészen a 13. századig nyúlik vissza, ekkor húzták fel az épületet a Szár-hegyre. Legendája szerint azonban az ördög és egy boszorkány műve, akik egy szépséges lányt mentettek ki Kacsics András karmai közül úgy, hogy annak várát kőről kőre hollófiakkal hordatták át erre a hegyre.  	Kapcsolódó cikk: 	Titkos föld alatti objektum Magyarországon »

Hollókő vára

A világörökségi falu fölött magasodó, komor, sötét várrom története egészen a 13. századig nyúlik vissza, ekkor húzták fel az épületet a Szár-hegyre. Legendája szerint azonban az ördög és egy boszorkány műve, akik egy szépséges lányt mentettek ki Kacsics András karmai közül úgy, hogy annak várát kőről kőre hollófiakkal hordatták át erre a hegyre.

Kapcsolódó cikk:
Titkos föld alatti objektum Magyarországon »

Dia

 	Salgó vára  	A tatárjárás után épített vár 625 méterrel a tengerszint felett, a Medves-fennsík egy vulkáni kúpján magasodik. A történelem és az időjárás pusztítása csaknem megsemmisítette a romokat, melyek helyreállítása a nyolcvanas években kezdődött meg.

Salgó vára

A tatárjárás után épített vár 625 méterrel a tengerszint felett, a Medves-fennsík egy vulkáni kúpján magasodik. A történelem és az időjárás pusztítása csaknem megsemmisítette a romokat, melyek helyreállítása a nyolcvanas években kezdődött meg.

Dia

	Tátika-vár	A Balaton-felvidéken, a Keszthelyi-hegységben található vár a történészek szerint az ország egyik legkorábban épült magánvára. A középkori épületet a 16. században a törökök igyekeztek porig rombolni, a romok területén azonban folyamatosak a restaurálások, hogy a látogatók a jövőben is gyönyörködhessenek benne.	Kapcsolódó cikk:	3 titokzatos, kísérteties romépület itthon »

Tátika-vár

A Balaton-felvidéken, a Keszthelyi-hegységben található vár a történészek szerint az ország egyik legkorábban épült magánvára. A középkori épületet a 16. században a törökök igyekeztek porig rombolni, a romok területén azonban folyamatosak a restaurálások, hogy a látogatók a jövőben is gyönyörködhessenek benne.

Kapcsolódó cikk:
3 titokzatos, kísérteties romépület itthon »

Dia

	Rezi vára	Az azonos nevű település határában, a Keszthelyi-hegység egyik 427 méter magas ormán található a 13. századi vár romja. A vár a középkorban számtalanszor gazdát cserélt, később a törökök kifosztották és felgyújtották. Omladozó falait a 2000-es években kezdték el helyreállítani.

Rezi vára

Az azonos nevű település határában, a Keszthelyi-hegység egyik 427 méter magas ormán található a 13. századi vár romja. A vár a középkorban számtalanszor gazdát cserélt, később a törökök kifosztották és felgyújtották. Omladozó falait a 2000-es években kezdték el helyreállítani.

Dia

	Fehérkő vára	A somogyi dombok között rejtőző romok egy 283 méter magas, meredek lankán helyezkednek el, a Kereki nevű falu határában. Az Anjou Károly utasítására épült erőd leghíresebb lakói a Báthoryak voltak, mára azonban már csak restaurált maradványai láthatók az épületnek.

Fehérkő vára

A somogyi dombok között rejtőző romok egy 283 méter magas, meredek lankán helyezkednek el, a Kereki nevű falu határában. Az Anjou Károly utasítására épült erőd leghíresebb lakói a Báthoryak voltak, mára azonban már csak restaurált maradványai láthatók az épületnek.

Dia

	Szigligeti vár	A Balaton-felvidék vulkanikus tanúhegyeinek felejthetetlen látványához az egyikükön magasodó szigligeti várrom is szorosan hozzátartozik. Az egykor szigetként funkcionáló magaslat 13. századi, a török dúlás során fontos védelmi szerepet játszó épületének legrégibb részeit még a bencések emelték.

Szigligeti vár

A Balaton-felvidék vulkanikus tanúhegyeinek felejthetetlen látványához az egyikükön magasodó szigligeti várrom is szorosan hozzátartozik. Az egykor szigetként funkcionáló magaslat 13. századi, a török dúlás során fontos védelmi szerepet játszó épületének legrégibb részeit még a bencések emelték.

Dia

	Szanda vára	A ma igen romos állapotban lévő Szanda vára egykor a Cserhát egy 554 méteres vulkáni kúpján magasodott. Nem tudni, pontosan kik építtethették, az azonban biztos, hogy egy ideig a Báthoryak tulajdona volt, mint ahogy az is, hogy a törökök később elfoglalták.	Kapcsolódó galéria:	A világ 15 titokzatos romvárosa »

Szanda vára

A ma igen romos állapotban lévő Szanda vára egykor a Cserhát egy 554 méteres vulkáni kúpján magasodott. Nem tudni, pontosan kik építtethették, az azonban biztos, hogy egy ideig a Báthoryak tulajdona volt, mint ahogy az is, hogy a törökök később elfoglalták.

Kapcsolódó galéria:
A világ 15 titokzatos romvárosa »

Dia

	Somlói vár	A Somló-hegy északi oldalán található várat különleges fekvése teszi igazán vadregényessé, egyik oldalán egy hatalmas árok, a másikon pedig hegy található. A hegy lábától gyalog lehet megközelíteni a várat, útközben pedig a Kinizsi-sziklát sem szabad kihagyni, a legenda szerint ugyanis ezen pihent meg a vár felé haladva a vitéz.	Kapcsolódó címke:	Várrom »

Somlói vár

A Somló-hegy északi oldalán található várat különleges fekvése teszi igazán vadregényessé, egyik oldalán egy hatalmas árok, a másikon pedig hegy található. A hegy lábától gyalog lehet megközelíteni a várat, útközben pedig a Kinizsi-sziklát sem szabad kihagyni, a legenda szerint ugyanis ezen pihent meg a vár felé haladva a vitéz.

Kapcsolódó címke:
Várrom »

Dia

 	Csobánc vára  	A Veszprém megyei Csobánc-hegyen található, 13. századi romokhoz a kilátás miatt is érdemes felkapaszkodni, nem beszélve a történelmi hangulatról, mely több költőt és írót is megihletett. A vár a kuruc-labanc harcok során pusztult le jelentős mértékben, ám restaurálására ma is nagy hangsúlyt helyeznek a helyiek.  	Képgalériánk az Országalbum.hu weboldal együttműködésével készült, akiknek ezúton is köszönjük a segítséget.

Csobánc vára

A Veszprém megyei Csobánc-hegyen található, 13. századi romokhoz a kilátás miatt is érdemes felkapaszkodni, nem beszélve a történelmi hangulatról, mely több költőt és írót is megihletett. A vár a kuruc-labanc harcok során pusztult le jelentős mértékben, ám restaurálására ma is nagy hangsúlyt helyeznek a helyiek.

Képgalériánk az Országalbum.hu weboldal együttműködésével készült, akiknek ezúton is köszönjük a segítséget.

Ezt is szeretjük
Fotó: