A zempléni erdők között bújik meg az alig százlelkes, bájos kis falu: Vágáshuta környéke festői szépségű
Gyönyörű természeti környezetben fekszik az apró falucska.

Vágáshuta
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Vágáshuta kedves, apró kis falu a Zemplén szívében. Gyönyörű adottságai miatt egyre többen fedezik fel maguknak, ebben szerepet játszhat az is, hogy áthalad rajta az Országos Kéktúra vonala. 

Hegyek és erdők veszik körül, kirándulásokhoz, nyugodt, természetközeli pihenéshez ideális úti cél. Csendes, vadregényes, friss levegőjű vidék, ami nem „kötelező” látnivalókban, hanem festői panorámában, apró szépségekben bővelkedik. Ha valaki erre jár, gyorsan a szívébe zárhatja a bájos környéket.

Apró falu hegyek és erdők ölelésében

Vágáshuta Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, Sátoraljaújhelytől körülbelül 25 kilométerre található kis falu, a zempléni erdők, a Hosszú-hegy és a Hármas-hegy között bújik meg. Napjainkban már alig százan lakják, többen üdülési célból vesznek telket a környéken. A települést a domborzati sajátosságok három különböző részre osztják, megkülönböztetik a Dolinát, a Kispartot és a Nagypartot. Dolina völgyben fekszik, ez a falu központi része, itt kaptak helyet a középületek, például a polgármesteri hivatal, a tájház és a turistaház.  

A Kispart a falu Hármas-hegy alatti része, itt található a katolikus templom és a temető is. A Nagypart Vágáshuta legmagasabb lakott része, itt épült fel egy modern üveghutaműhely, amely a falu múltjára emlékeztet. A kisparti és a nagyparti településrészekről is csodás panoráma nyílik a térségre. 

Üveghuta működött itt

Vágáshuta a történelmi Abaúj vármegye határában található, a 18. század második felében az itt létrehozott, a község nevének eredetéül szolgáló üvegfúvó műhelyben, vagyis üveghutában dolgozó mesteremberek alapították. Első ismert említése egy 1794-es oklevélből származik. A faluban letelepedők, nagy számban szlovákok, az üveghután kívül többnyire fakitermeléssel, szénégetéssel foglalkoztak. A településen valószínűleg még mindig élhetnek az első hutásmester leszármazottai. Az 1930-as évektől megszűnt az üvegművesség, a lakók földet műveltek, állatokat tenyésztettek, a férfiak közül pedig többen vándorló drótosokként keresték a kenyerüket, előbb cserép-, majd fémedényeket foltoztak.

A kevés művelhető terület és a meredek hegyoldalban lévő telkek nem könnyítették meg a munkát, fontos szerephez jutott a gyűjtögetés a környező erdőkben. Többek között csipkebogyót, somot, makkot, kökényt szedtek a helyiek, valamint gombásztak, ennek, illetve a gombából készült finomságoknak ma is nagy hagyománya van a településen. Az erdőkben élő állatok, őzek, szarvasok olykor a kertekben is megfordulnak.

Kirándulások a környéken

Vágáshután nyugalom és festői környezet fogadja a pihenni vágyókat. A környék kirándulásokra különösen alkalmas, kedvelt célpont a körülbelül 2 kilométerre található, a Fekete-hegy 581 méteres csúcsán lévő Fekete-hegyi kilátó. A 13 méter magas faépítmény remek panorámát kínál. 

Mikóháza - Fekete-hegyi kilátó A falutól 3 km-re magasodik az 577 m magas Fekete-hegy, melynek csúcsán az...

Közzétette: Barangolás a Zempléni-hegységben – 2020. június 11., csütörtök

A torony mintegy három kilométerre helyezkedik el a hangulatos Mikóházától, ahol népi jellegű pincesor is csalogatja a turistákat. A terep olykor kihívások elé állíthatja a túrázókat. Vágáshután az Országos Kéktúra 27-es, Nagy-nyugodótól Hollóházáig vezető, 45 kilométer hosszú szakasza halad át, ami a felújított füzéri vár alatt is elmegy. Hollóháza az országos túra keleti végpontja is egyben. Többnapos kirándulás esetében a Kemence-patak völgyében, Pálháza és Rostalló között közlekedő erdei vasút is emlékezetes kikapcsolódást ígér, főleg, ha Kőkapunál leszállnak az utasok, és sétálnak egyet az Áfonyás-tó partján. A kisvasútról itt írtunk bővebben.

A cikk az ajánló után folytatódik

Vágáshuta Nagypart településrészén az új üveghutaműhelyben az érdeklődők megismerkedhetnek az üvegfúvás folyamatával, és ők is kipróbálhatják az üvegmegmunkálás egyes technikáit, például a gravírozást. A programhoz előzetes egyeztetés szükséges. A Szlovák Tájház a szlovák lakosság életmódját, kultúráját mutatja be, előzetes bejelentkezéssel látogatható.

Mesefalu a Zemplénben

A természeti és történelmi értékekben egyaránt bővelkedő zempléni községek egyike Makkoshotyka, ahonnan szinte csak pozitív élményeket visznek haza a túrázók.

(Képek: Wikipédia/Hollófernyiges, Indafotó/bugyihusztár, Templomok.)

Ezt is szeretjük