Itt forgatták az Abigélt és A palacsintás királyt: a vácrátóti arborétum télen is gyönyörű

A vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert gyönyörű magyar filmeknek biztosított forgatási helyszínt. A hely egész évben gyönyörű.

Vácrátóti arborétum
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Az ország legnagyobb füvészkertjeként is ismert Nemzeti Botanikus Kert története a 19. századig nyúlik vissza, amikor egy kastélypark angolkertjét kezdték el telepíteni Vácrátót mellett.

A 20. század elejéig egyre növekvő arborétum, az egykori grófi birtok és a kastély csaknem a világháborúk martalékává vált, végül az ’50-es években menekült meg, az MTA Botanikai Kutatóintézetének alapításával. Az elsődleges cél az volt, hogy a tervezett hűvösvölgyi Központi Botanikus Kertnek növényeket szaporítson, ám ez sosem épült meg.

Vácrátóti arborétum mint forgatási helyszín

Vácrátót arborétuma azonban egyre nagyobb és gazdagabb lett: az évek folyamán többek között sziklakerti gyűjtemény, melegágyas üvegház, szaporítóház, orchideaház épült, az egykor a Sződrákosi-patak vizéből kialakított tórendszert kitisztították, hidakat, szobrokat, műtárgyakat építettek, mígnem lassan kialakult az arborétum jól ismert képe. 

Az 1970-es évekre látogatott, népszerű parkká vált, amely a filmkészítők figyelmét is felkeltette. A páratlan angolkerti környezet számos gyönyörű magyar filmnek és sorozatnak helyszínt adott. 

Itt forgatták többek között az 1977-ben bemutatott Abigél egyes részeit, amelyben a Matula Leánynevelő Intézet kertjévé vált a környék, és az 1973-es A palacsintás király jeleneteit is.

De A Pál utcai fiúk híres füvészkerti kültéri jeleneteit is ez a csodás helyszín tette igazán emlékezetessé, melyet 1969-ben mutattak be a nézőknek. Az arborétum biztosította a hátteret az 1939-es Halálos tavasz egyes részeihez, illetve az 1980-as Psyché különleges, álomszerű felvételeihez.

A 27 hektáros terület nem véletlenül lett olyan közkedvelt: a kert évtizedek óta tündérmesébe illő látvány, ideális díszlet a legszebb magyar filmekhez.

Jelenleg csaknem 13 ezer növényfajt vonultat fel, ezzel pedig az ország legnagyobb ilyen jellegű gyűjteménye. Bár a koronavírus-járvány miatt a botanikus kert még zárva tart a látogatók előtt, az élet télen sem állt meg, a hófödte természet látványa igéző volt az elmúlt időszakban is.

Bár a kemény mínuszok hátráltatták kicsit a természet ébredését, az arborétum a tavasz közeledtével lassan új életre kel, amiről egyértelműen tanúskodik, hogy a téltemetők, a hóvirágok itt-ott már kezdik bontogatni szirmaikat.

Téltemető (Eranthis hyemalis) Ebből a nézetből jól látszódik a termők és a porzók sokasága körül a mézfejtők gyűrűje, illetve a virág nyakánál a hosszan sallangos gallér.

Közzétette: Nemzeti Botanikus Kert, Vácrátót – 2021. február 7., vasárnap

Ha a helyszín jelenleg nem is elérhető a nagyközönség számára, feltétlenül helye van a bakancslistán, érdemes a jövőben betervezni egy túrát ide. Busszal mindössze egy óra alatt elérhető a fővárosból akár közvetlen járattal is, de vonattal Vácig, majd onnan egy rövid buszúttal vagy kerékpárral is megközelíthető.

Bámulatos élmény, ahogy átsétálsz a hídon

Akár egy-egy falu vagy város közepén, egy bájos tanösvényen vagy egy idilli arborétumban is lehet olyan mesébe illő hidat találni, melyen átsétálva igazán különleges pillanatokban lehet része a kirándulónak.

10 csodaszép magyar híd, amin örök élmény átsétálni: káprázatos helyre visznek

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek: Indafotó/szalay3, Fortepan/Lencse Zoltán.)

Ezt is szeretjük