Hova kell most útlevél Európában? Van, ahova nem elég a személyi igazolvány

Érdemes már az utazás előtt utánanézni annak, hogy hova elég a személyi, és hol kötelező útlevél.

Útlevél Európa országaiban
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Amikor 2007-ben Magyarország a schengeni övezethez csatlakozott, és az uniós országok irányába megszűnt a határellenőrzés, sokan döntöttek úgy, hogy nem hosszabbítják meg útlevelüket. Pedig néhány gyönyörű országba a mai napig szükséges, ezért érdemes figyelemmel követni az okmány érvényességét.

Európán belül is több helyen kötelező az utazás végéig érvényes útlevél, és a schengeni övezeten belül sem árt, ha magaddal viszed, hiszen a személyi igazolvány mellett csak ezzel igazolható hivatalosan a személyazonosság, arra más dokumentumok nem alkalmasak. Arra figyeljetek, hogy néhány helyen csak a kártya típusú személyi igazolványokat fogadják el, a régi könyvformátumúakat nem.

Útlevél Európa országaiban

A schengeni övezet országaiba egységesen határellenőrzés nélkül léphetnek be az egyezményt ugyancsak előíró küldő ország állampolgárai. A schengeni országok közé tartozik Ausztria, Belgium, Csehország, Dánia, Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Horvátország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Luxemburg, Magyarország, Málta, Németország, Olaszország, Portugália, Spanyolország, Svédország, Szlovákia és Szlovénia.

Az övezethez tartozó nem uniós tagországok a következők: Izland, Norvégia, Svájc, Liechtenstein, így ide is a fentihez hasonló feltételekkel utazhattok, tehát érvényes személyi igazolvánnyal vagy magánútlevéllel.

Horvátországról tudni kell, hogy 2023. január 1-jén lett a schengeni övezet teljes jogú tagja, ezért az övezet tagországaival kölcsönösen elhagyták a határellenőrzést, már elegendő az utazás utolsó napjáig érvényes személyi igazolványt magadnál tartani, igaz, továbbra sem árt, ha az útlevél is rendelkezésre áll.

A cikk az ajánló után folytatódik

Nemzetközi szerződés vagy kölcsönös megegyezés alapján beutazhattok útlevél nélkül Andorra, Svájc, továbbá Bosznia-Hercegovina, Albánia, Koszovó, Észak-Macedónia, Montenegró és Szerbia területére is, továbbá San Marino, Monaco és Vatikán törpeállamokba is. 2022. november 10-től a magyar turisták jogosultak személyi igazolvánnyal (útlevél nélkül) Törökországba belépni, ott 180 napos időszakon belül legfeljebb 90 napig tartózkodni.

Az uniós országok közül több ország nem tartozik a schengeni térségbe, így jelenleg még Bulgária, Ciprus, Írország vagy Románia sem, így a határok átlépéséhez be kell mutatni az úti okmányt, azonban ezen országok esetében a személyi igazolvány felmutatása is elegendő.

Az Egyesült Királyságba a brexitet követően 2021 októbere óta kizárólag útlevéllel léphetnek be az emberek, kivéve a letelepedettstátusszal rendelkezők, akik 2025. december 31-éig átléphetik a határt személyi igazolvánnyal is, ezt fontos észben tartani az utazás előtt. Szükséges továbbá az útlevél az unión kívüli tagállamok közül például Ukrajnába is.

Olvass tovább: hol kevés a magyar turista?

Nem nagyon utaznak a magyarok ezekbe az európai országokba, pedig tele vannak szépséggel.

3 európai ország, ahova kevés magyar utazik, pedig érdemes lenne: igazi gyöngyszemek

Nem nagyon utaznak a magyarok ezekbe az európai országokba, pedig tele vannak szépséggel.

Elolvasom

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük