Honnan lehet tudni, hogy egy utazási iroda megbízható? Itt ellenőrizheted
Ha elmulasztod, rémálommá válhat a nyaralás.

utazasi iroda
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Csődbe ment a Green Holiday - pár hónapja még Green Travel - utazási iroda, körülbelül 1000 utas rekedt Törökországban, ahol az érkezéskor sem a reptéri transzfer, sem a szállás, sem az étkezés nem volt megoldva. Szerencsétlen nyaralni vágyóknak nem pihenés, hanem rémálom jutott.

A konzulátus azt közölte, hogy segít, míg a cég sajnálattal tájékoztatott mindenkit arról, hogy tevékenységét nem tudja folytatni, és a szerződéseknek sem képes eleget tenni, közben pedig a török partnerre mutogat. A kintlévő póruljártak vagy fizettek a szállásért vagy kirakták őket a szállodából. A Facebook tanúsága szerint egyáltalán nem mindenki érezte a támogatást a követség részéről, az irodáról ne is beszéljünk. Ilyen botrány szinte minden évben előfordul, ami miatt sokan tartanak attól, hogy utazási irodákkal szerződjenek. Megfelelő körültekintéssel azonban könnyen lehet minimalizálni a kockázatot.

Megbízható az utazási iroda?

Amikor azt szeretnéd ellenőrizni, hogy valóban megbízható céggel kötsz-e szerződést, az első és legfontosabb, hogy megnézd, van-e vagyoni biztosítékuk, vagy biztosítási-, illetve garanciaszerződésük. Ezt a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal, az MKEH oldalán keresztül teheted meg.

turista lany

Az engedélyezett utazásszervezők, utazásközvetítők listáját is itt találod meg, melyben azt is megnézheted, hogy mekkora összegű biztosíték áll a vállalkozás mögött. 

A Green Holiday utazásszervezői engedélyét 2016 novemberében vonta vissza az MKEH, amikor a jogszabályok szerint szükséges 1 milliárd 650 millió forint vagyoni biztosítékot nem sikerült igazolni egy rosszabb szezon után.

Még több intő jel

Nemcsak ez inthet azonban óvatosságra az egyes utazási irodákkal kapcsolatban.

  • Érdemes nagy körültekintéssel eljárni, ha a szerződésben már különböző felárak szerepelnek az eredetileg ismertetett összeg helyett.
  • Problémákról tanúskodik, ha egy céget nem lehet elérni telefonon munkaidőben, vagy, ha nem tudnak megfelelő, részletes tájékoztatást adni a tevékenységükkel, úti céljaikkal kapcsolatos kérdésekben, vagy egyenesen ellentmondásos dolgokat közölnek. 
  • Ha egy cég kifejezetten olyan országokba szervez utakat, melyek az utóbbi időben veszélyesnek minősülnek, akkor a forgalmuk valószínűleg visszaesett, emiatt pedig lehet, hogy anyagi nehézségeik vannak. Ilyen volt például a Green Holiday esetében Törökország is, mely iránt erősen visszaesett a kereslet. 
  • Gyanakvásra adhat okot, ha az iroda váltogatja a neveit. A Green Travelről Green Holiday-re váltás nem volt véletlen.
  • Noha ez már csak ritkán fordul elő, megeshet, hogy egy iroda csak készpénzt fogad el, ami szélsőséges esetben akár azt is jelentheti, hogy a bankszámláik végrehajtás alatt vannak.

Ezek mellett pedig mindenképpen érdemes a neten elolvasni a véleményeket a társaság által szervezett utakról, hiszen itt nemcsak az derül ki, hogy az iroda nem hagy-e cserben, de az is, hogy mennyire nyújt minőségi szolgáltatást a pénzedért cserébe.

Egy közeli, gyönyörű, mégsem felkapott ország

Még mindig csak kevesen választják utazásuk célpontjaként Albániát, noha ez a közeli ország nemcsak mesésen szép, de olcsó is, sőt, a tömegtől sem kell tartanod a tengerparton. 

Ezt is szeretjük