Hogy foglalj online szállást és repülőjegyet, hogy tényleg olcsóbb legyen?
Nagyon sok a trükközés, ezért több dologra is fontos, hogy figyelj.

online vasarlas
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az olcsó internetes repülőjegy és hotelfoglalásokkal látszólag rengeteg pénzt spórolhatsz, azonban érdemes alaposan körüljárni az utazási ajánlatokat.

Az Európai Bizottság és az Európai Unió fogyasztóvédelmi szervezete nemrég kiadta az IP-17-844 számú jelentést, mely az európai piacon működő 352 komoly forgalmú, kereskedelmi célú utazási weboldal átfogó vizsgálatának lényegét mutatta be. Ebből több meglepő adat is kiderül a repülőjegy- és szállásfoglalási weboldalak biztonságáról.

Így működik az online foglalás

A nagy online utazási piac klasszikus és legmegbízhatóbb szereplői még mindig azok az utazási irodák, utazásszervezők, szállodák, amelyek saját weboldalakat üzemeltetnek, és legtöbb esetben tevékenységüket offline módon is folytatják. A színtér újabb szereplői az online utazási irodák - OTA-k - és fapados - diszkont, LCC - légitársaságok oldalai, amik kizárólag az interneten érhetőek el, ezáltal sok költséget megtakarítanak maguknak.

bankkartya

Ezen kívül megtalálhatóak az árösszehasonlító oldalak, melyek az egész világot lefedik, és az OTA-kat segítik a piacszerzésben egyes kiszemelt országokban vagy nyelvterületeken. Saját maguk szinte soha nem értékesítenek, és csak olyan OTA-k ajánlatait mutatják, melyek fizetnek nekik ezért.

Az STA Travel a világ legnagyobb ifjúsági, diák- és tanár-utazásitársasága, mely évente hatmillió - nem csak fiatal - utast utaztat a világ minden pontjára. A cég most összegyűjtötte a leggyakoribb trükköket, amikre érdemes odafigyelni, hogy ne válj a trükkös ajánlatok áldozatává.

Erre figyelj, ha online foglalsz

Ellenőrizd, hogy hogy a végső fizetendő ár megegyezik-e az első ajánlott árral! A vizsgált oldalak harmada esetében a végső fizetendő ár magasabb volt az ajánlati árnál. Ennek az egyik oka lehet, hogy több foglalórendszer a korábbi keresések adatait veszi elő, amikor a felhasználó böngész az oldalon. Az aktuális árat és a tényleges foglalhatóságot csak később, gyakran más webes környezetben kapja meg a vásárló, és ezért egészen más árat láthat, mint az elején.

A másik magyarázat, hogy egy-egy OTA az adott szolgáltatás árából kedvezményt ajánl a vásárlónak - melyet a vásárlási folyamat későbbi, általában utolsó lépésében visszavesz. Hajdú Attila, az STA Travel Kft. ügyvezetője ezért felhívja a figyelmet, hogy kezeljük kellő gyanakvással, ha az oldal arra hivatkozik, hogy csak bizonyos, éppen nem a vásárló által használt bankkártya esetén lenne kedvezőbb a vásárlás, vagy biztosításhoz, szolgáltatáscsomaghoz köti az olcsóbb ajánlatot.

Bizonyosodj meg róla, hogy valóban kedvezményes-e az ajánlat, hiszen a vizsgálat az oldalak ötödénél azt fedte fel, hogy a kedvezményesként feltüntetett árak csak csalik. A kedvezmény fentebb már említett visszavételéről van szó, ám itt nem árdrágítási folyamatba ágyazva, hanem a vásárló maga dönt arról, hogy megvesz-e mást az adott kereskedőtől, vagy ugyanazt a szolgáltatást akció, kedvezmény nélkül is.  Ez a vétség nem keverendő össze a legalacsonyabb ár X forinttól formában történő feltüntetésével, hiszen ott jelzi a kereskedő, hogy az ár magasabb is lehet.

Figyelj arra, hogy egyértelmű-e az árazás! A vizsgálatot végzők szerint az oldalak közel harmada esetében a teljes fizetendő ár megjelölése, illetve vagy annak kiszámítási módja nem volt érthető. Különösen igaz lehet ez azokban az esetekben, amikor a vásárlási folyamatban változik az ár, vagy egy-egy akaratlan tétel kerül a vásárló kosarába, esetleg pont az ő bankkártyájának használatával válik drágábbá a fizetés. Éppen ezért ne sajnáld az időt arra, hogy pontosan ellenőrizd, hogyan is történik a végső ár kiszámítása, és ha nem egyértelmű, akkor érdemes meggondolni, hogy biztosan az adott oldalon szeretnél-e vásárolni.

Végül pedig ne dőlj be az utolsó szoba típusú ajánlatoknak! Ezt a fogyasztók befolyásolására alkalmas megoldást az oldalak negyede használja alaptalanul. Kezeld kellő körültekintéssel, ha azt látod, hogy csak pár szoba elérhető, vagy extra kedvezményt kapsz, esetleg épp azt látod, hogy a kiszemelt áru egyre drágul.

Bár sokszor találkozhatsz a fent említett trükkökkel, ne feledkezz meg róla, hogy ezek a módszerek az Európai Unióban tiltottak, így a kellő körültekintés elengedhetetlen a fogyasztók számára!

A kutatás fényében érdemes jobban ügyelnünk arra, hogy az interneten is csak megbízható forrásból vásároljunk. A biztonságos vásárlásra nagyobb esélyünk van, ha valóban hazai internetes kereskedők kínálatából választunk, melyek hátterében hazánkban bejegyzett utazási iroda vagy utazásszervező áll, és szerepel a MUISZ és az MKEH listájában, vagy az E-commerce Hungary logója fel van tüntetve az oldalon. A helyzet súlyát jelzi, hogy a szakma becslései szerint 20-25 milliárd forintos forgalmat visznek el évente Magyarországról a külföldi weboldalak - mondta el Hajdú Attila, az STA Travel Kft. ügyvezetője.

Ezt is szeretjük