Tilos így felszállni a buszra és a vonatra: ezt kell tudnod, ha kis útitársad van
A szabályok betartása mellett külön jegyet is venned kell neki.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Nem mindenki teheti meg, hogy egy-egy hosszabb utazást kutyája kíséretében autóval tegyen meg, szerencsére azonban a buszokra és vonatokra is fel lehet vinni élő állatot, legalábbis bizonyos szabályok betartása mellett.

Az egyik legfontosabb tudnivaló, hogy élő állattal az utána megfizetett viteldíj, vagyis külön menetjegy nélkül nem szabad felszállni a vonatra, buszra - kivételt jelentenek ez alól a segítő kutyák -, emellett azonban, ha nem szeretnéd, hogy bármilyen okból is meghiúsuljon az utazás, számos más előírást is érdemes ismerni.

Élő állatok a vonaton

A kézipoggyászra vonatkozó általános szabályok megtartásával - ezekről ide kattintva olvashatsz bővebben -, zárt szállítóeszközben az utas élő állatot is bevihet a vasúti kocsiba, amennyiben biztosítja, például kosár, ketrec vagy láda által, hogy az állat az utazás során nem szabadul ki, valamint a szállítóeszköz alkalmas arra, hogy az utasokat, az utasok ruházatát és kézipoggyászát, valamint a vasúti berendezéseket megóvja.

Az előbbiektől eltérően a kutya zárt szállítóeszköz nélkül, szájkosárral és pórázon vezetve szállítható, azonban a kísérő kutya és a szolgálatban lévő rendőrségi kutya kivételével élő állat nem vihető be első osztályú kocsiba, az étkezőkocsiba, pót-, illetve helyjegyköteles vonatra és kocsiba.

Ennek alapján kutya csak másodosztályú személykocsiba vihető be, illetve egy utas legfeljebb két kutyát vihet magával. Fülkés kocsi fülkéjébe a kutya csak az ott ülő valamennyi utas beleegyezésével vihető be, egy fülkébe pedig legfeljebb két utas vihet be kutyát.

20 kilogrammnál nehezebb, nagytestű kutya csak a személykocsi peronján szállítható, a háló- és fekvőhelyes kocsiba pedig kutya csak akkor vihető be, ha a kutyával utazók az egész fülkét igénybe veszik.

A kutyát pórázzal és szájkosárral kell ellátni, a kutya tulajdonosa emellett köteles az állat egy évnél nem régebbi keletű, veszettség elleni oltási bizonyítványát magával vinni, és azt kérésre felmutatni. A három hónapnál fiatalabb kölyökkutya esetében nem kell igazolást felmutatni. Ha az utas a szükséges igazolást nem tudja felmutatni, a vasúti társaság az utast és kutyáját is kizárja az utazásból.

Az élő állat őrzéséről az utas köteles gondoskodni, és felelős minden olyan kárért, melyet okoz, kivéve, ha bizonyítja, hogy a kár a vasúti társaság vagy harmadik személy hibájából keletkezett, vagy olyan körülményre vezethető vissza, amelyet nem kerülhetett el, és amelynek következményeit nem háríthatta el. További információt ide kattintva találsz.

Állatok szállítása a buszon

A Volán-társaságok buszjárataira is fel lehet vinni élő állatot, azonban ennek is vannak feltételei. Szájkosárral és pórázzal egy kutya szállítható - a segítő kutyáknál szájkosárra nincs szükség, a kiképzettséget viszont igazolni kell -, emellett szállíthatók halak a víz kiömlése ellen megfelelően biztosított tartályban, kisebb madarak, papagájok és galambok kalitkában elhelyezve, egyéb apró állat kosárban, ládában vagy más alkalmas tartóban, illetve egy vadászsólyom, védősapkával ellátva.

Az állatok szállítására használt eszközök tömege, terjedelme azonban nem haladhatja meg azt, amit a kézipoggyászok esetében előírnak. Az utastérben nem szállítható élő kacsa, liba és pulyka, emellett tilos beteg állatot felvinni a buszra. Az élő állatok felügyeletére az utasnak kell ügyelnie, amennyiben például a többi utast magatartásukkal zavarják, ki is zárhatók az utazásból. További információt ide kattintva találsz.

Ezt is szeretjük