Spórolj milliókat!
4 érv az utasbiztosítás mellett
A felhőtlen nyaralást könnyen beárnyékolhatja betegség vagy baleset. Hogy mindez ne kerüljön egy vagyonba, köss utasbiztosítást!

beauty and style
Top olvasott cikkek

Jobb félni, mint megijedni - valószínűleg ezt gondolják a Nyugat-Európában élők külföldi utazás előtt, hiszen több mint 70%-uk köt ilyenkor utasbiztosítást. Ezzel szemben Magyarországon mindössze az utazók 30%-a gondolkozik előre, és készül fel a balesetek, betegségek, poggyásszal kapcsolatban felmerülő problémák anyagi vonzataira.

Pedig a Külügyminisztérium is kiemelten ajánlja az utasbiztosítás megkötését, ráadásul az utazási irodában a nyaralás szervezésekor is köthető, sőt, ma már a mobiltelefonnak, internetnek köszönhetően minimálisra csökkent az ezzel kapcsolatos ügyintézés ideje.

Az Európai Unióban minden ingyen van - vagy mégsem?

Amennyiben baleset vagy megbetegedés miatt sürgősségi egészségügyi ellátásra szorulsz az EU tagállamaiban, akkor az ottani egészségügyi ellátó rendszer a saját állampolgáraival azonos feltételek mellett nyújt ellátást, a költségeket így a magyar TB fizeti. Ehhez azonban ki kell váltanod a Európai Betegbiztosítási Kártyát az Országos Egészségügyi Pénztárban vagy annak megyei kihelyezett hivatalában.

Mindez jól is hangzik, ám a szabályzatban az is szerepel, hogy az egészségügyi ellátás a külföldiek számára az adott ország saját polgáraival azonos feltételek mellett vehető igénybe: ezért azokért az ellátásokért, amelyekért az ország állampolgárainak fizetnie kell, neked is kell, ráadásul ezek a térítési díjak a nyugat-európai fizetésekhez vannak mérve, nem a magyarokéhoz. Másrészt ez a kártya nem használható minden egészségügyi intézményben, tehát lehet, hogy el kell utaznod egy másik városba. Nem árt hát utánanézned, hogy az adott nyaralóhelyen hova fordulhatsz.

Amiért érdemes utasbiztosítást kötni

A Betegbiztosítási Kártya mellett vagy helyett érdemes lehet az utasbiztosításon is gondolkozni, hogy megóvd magad a váratlan költségektől. Jó tudni továbbá, hogy érvényes utasbiztosítással baleset esetén a legközelebbi, legmagasabb szolgáltatást nyújtó intézménybe szállítanak, sőt, sok biztosítás mellé 24 órás tolmácsszolgálat is jár. Nagy előny továbbá, hogy a díjba beletartozik a poggyászbiztosítás is, ráadásul sok biztosítónál már hat órát túllépő késedelem után is jár kártérítés.
Ezenkívül még az utasbiztosítás - fokozatától függően - a következőkre is kiterjed:

  • Jogvédelmi biztosítás - óvadék, ügyvéd.
  • Felelősségbiztosítás harmadik személynek okozott kárért.
  • Kórházi kezelés esetén napi díj fizetése.
  • Segítségnyújtás sérült jármű hazaszállításához.
  • Hazaszállítás megszervezése.
  • Szállodában okozott károk térítése bizonyos százalékban.

Hol köthetsz biztosítást?

Ha eddig azért nem kötöttél biztosítást, mert úgy gondoltad, nem érhet probléma, akkor ne feledd: az ördög nem alszik. A tenger, a felhőtlen robogózás, a keleti tájaknak a nyugati országokétól eltérő higiéniai körülményei, vagy éppen egy különleges fűszerezésű, ámde szokatlan étel is okozhat balesetveszélyes helyzeteket.

Ha pedig inkább az utazási előkészületek kötik le a figyelmed, és azt gondolod, az utasbiztosítással járó hivatali huzavonához nincs energiád, akkor már ez sem lehet kifogás: mindezt már nemcsak interneten, hanem mobiltelefonon keresztül is megteheted. Személyre szóló, számtalan opció közül választhatsz, és bankkártyával is fizethetsz.
Apropó bankkártya! Ma már a legtöbb lakossági folyószámla mellé automatikusan jár utasbiztosítás is, bár viszonylag alacsony kategóriájú. Ennek feltételeiről érdeklődj a számlavezető bankodnál!

Biztosítás egy koktél áráért

Ha eddig felesleges pénzkidobásnak vélted a biztosítást, akkor érdemes elgondolkodnod egyrészt azon, mennyibe is kerül a nyaralás, és hogy annak a tized részéért már biztonságban tudhatod magad.

Másrészt kevés olyan emberrel találkozni, aki a nyaralás alatt nem engedné el magát jobban, és vásárolna értelmetlen apróságokat, szuvenírt, de elég a nyaralóhelyek borsos italáraira gondolni: egy koktél általában annyi, mint amennyibe egy alacsonyabb kategóriájú utasbiztosítás kerül...

Na persze az utasbiztosítás ára is változó, függően attól, hogy pontosan mire terjed ki: a különböző kategóriákhoz más-más ellátások, szolgáltatások, és költségtérítési díjak tartoznak. Egy internetes ajánlatkérő szerint egy húsz-harminc év közötti személy egyhetes európai nyaralásának biztosítása köthető már 2000 forinttól, de a legdrágább és a teljes körű csomagok ára is mindössze 6400 forint. Összehasonlításként ennyibe kerül átlagban egy európai uniós tagországban a kórházi napidíj.

Ajánlatok tengerében: melyiket érdemes?

A biztosítótársaságoknál általában három vagy annál több különböző szolgáltatási csomag közül lehet választani. Az alacsonyabb kategóriájú 2 millió forint körüli értékhatárig tartalmaz fedezetet a kórházi orvosi ellátás költségeire, míg a legmagasabb fedezet 20-30 millió forintig terjed terméktől és biztosítótársaságtól függően. A csomag elvesztéséért, elrablásáért 50-100 ezer forint körül fizetnek a biztosítók, de ha csak késlekedik a csomagod, már azért is kaphatsz 10 ezer forint körüli összeget.

Közeli helyekre vagy rövidebb utazásokra elég lehet a bázis- vagy alapcsomag, de egzotikus szigetekre, ahol nagyobb valószínűséggel kapsz el fertőzéseket, vagy olyan országokban, ahol drága az egészségügyi ellátórendszer - például az USA-ban -, érdemesebb az extra csomagokat választani.

Egy komolyabb baleset során ugyanis könnyedén kicsúszhatsz az ott szűknek számító, néhány millió forintos keretből. Fontos azt is letisztáznod a biztosításkötéskor, hogy ha baleset érne, mi az intézkedés menete, mikor kell értesítened a társaságot, illetve hogy a biztosító utólag, vagy a helyszínen fizeti-e ki a költségeket.

Jó, ha tudod!
Az egyes társaságoknál lehetőség van gyermek- és csoportos kedvezményekre is - utóbbi nagyobb társasággal történő nyaralás esetén lehet hasznos.

OLVASD EL EZT IS!

balls pyramid
  • ausztrália
  • sziget

Az utolsó paradicsom

Ezt is szeretjük