Megnéztük a MÁV szabályzatát: 7 dolog, ami miatt jogosan zárhatnak ki valakit a közlekedésből

Nem csak a jegy hiánya miatt szállíttathatják le az embert a vonatról.

Utas leszállítása a vonatról
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A vonatos utak kényelmesek, kedvező árúak, így nem csoda, ha sokan választják a közlekedési formát az utazáshoz. Akad azonban néhány írott és íratlan szabály, amelyet be kell tartani, ellenkező esetben rendkívüli módon zavarná az utastársakat az ember.

A MÁV több mint százoldalas Személyszállítási Üzletszabályzata az utazók alapvető jogait és kötelezettségeit, az utazás feltételeit is magában foglalja.

A dokumentumból kiderül, minek kell teljesülnie ahhoz, hogy valaki igénybe vehesse a vasúttársaság szolgáltatását, de tartalmazza a szabályok áthágása esetén kiszabható szankciókat is. A bírság mellett akár ki is zárható az utas a közlekedésből, ha nem tartja be a rendelkezéseket.

Az utas leszállítása a vonatról

Ha az ember vonatra száll, azzal hallgatólag elfogadja a vasúti Üzletszabályzatban foglalt pontokat, joggal várható el a szabályok betartása. 

Ennek értelmében a MÁV-START Zrt. hét esetben tagadhatja meg a személyszállítást, vagy zárhat ki valakit belőle.

  • Ha botrányosan viselkedik, vagy más módon a többi utast magatartásával zavarja.
  • Magatartásával a közlekedés biztonságát, utastársai testi épségét, egészségét, a vasúti kocsinak vagy berendezéseinek az épségét veszélyezteti (ide értve a tiltott helyen dohányzást is).
  • Érvénytelen jeggyel vagy menetjegy nélkül utazik, és menetjegyet az ellenőrzéskor sem vált.
  • Menetjegyét, illetve kedvezmény igénybevételére jogosító igazolványát - felhívás ellenére - nem mutatja fel.
  • Ruházatával, poggyászával vagy más módon a járművet, utastársai ruházatát vagy az utasok poggyászát beszennyezheti.
  • A vasúti kocsiba kézipoggyászként be nem vihető tárgyat visz be.
  • A menetdíj, a menetdíj-különbözet vagy a pótdíj megfizetését megtagadja. 

A fentiekhez tisztázni kell néhány fogalmat is. Nem csupán a jegy nélkül utazók kerülhetnek bajba az ellenőrzéskor. Az a menetjegy számít elégtelennek, amelyet az utas az azon feltüntetettnél drágább menetdíjú vonaton vagy magasabb kocsiosztályban használ fel, vagy amely rövidebb viszonylatra szól az utazás hosszánál. Az is érvénytelen, ha az előírt felárat nem fizették meg hozzá, vagy a felmutatáskor a kedvezményes árú jegy használatára szóló jogosultságot nem tudják bizonyítani.

Kézipoggyásznál nem csupán a méret mérvadó: nem szállítható olyan tárgy sem, amely például kárt tehet mások testi épségében, poggyászában vagy a kocsiban, vagy többek között az, amely robbanó, tűzveszélyes, maró, netán fertőző anyagú. 

Azt is tudni kell, hogy amennyiben az utas a személyszállításból a fenti listában felsorolt rendellenes magatartást tanúsította neki felróható okból, és emiatt zárták ki a személyszállításból, nem követelheti vissza a kifizetett menetdíjat sem.

Ki nem szállítható le?

A vonatról a menetjegy- és a pótdíjfizetés megtagadása esetén sem szállítható le az egyedül utazó, 18 évnél fiatalabb gyerek, a 10 évnél fiatalabb gyerek és a vele utazó egy fő utas, továbbá a várandós nő, a fogyatékkal élő személy és kísérője, valamint az olyan személy - egy fő kísérővel -, akinek állapota vagy betegsége miatt az utazásból kizárása életét, testi épségét veszélyeztetné.

Olvass tovább: neked is járhat kedvezmény!

A vonatjegyen is sokat spórolhat az ember, ha ismeri az utazási kedvezményeket, melyekre jogosult lehet.

20% kedvezmény jár a MÁV-ra, sokan mégsem élnek vele: így vásárolhatsz olcsóbban vonatjegyet

A vonatjegyen is sokat spórolhat az ember, ha ismeri az utazási kedvezményeket, melyekre jogosult lehet.

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary, Jaksa Vivien.)

Ezt is szeretjük