Így haldoklik a világ egyik legnagyobb sós tava: szörnyű látvány az Urmia-tó pusztulása

Az Urmia-tó zsugorodása a körülötte élők egészségét, megélhetését is veszélyezteti. Talán még van remény a folyamat visszafordítására.

Urmia-tó pusztulása
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az Irán északnyugati részén fekvő Urmia-tó egykor a Közel-Kelet legnagyobb és a világ hatodik legnagyobb sós tava volt, kiszáradó medencéje mára apokaliptikus látványt nyújt. 

A tó korábbi méretének töredékére zsugorodott, egyes becslések szerint a víz közel 90%-a elpárolgott. A részben a klímaváltozásnak, részben a mezőgazdaságnak betudható természeti katasztrófa a környéken élők egészségét, mindennapi megélhetését is veszélyezteti.

Tizedére zsugorodott a tó

Az Urmia-tó Kelet- és Nyugat-Azerbajdzsán tartomány között helyezkedik el, lefolyástalan, vize nemcsak sóban, hanem ásványi anyagokban is bővelkedik. A klímaváltozás, a csapadék csökkenése és az emelkedő hőmérséklet mellett az utóbbi körülbelül három évtizedben a mezőgazdaság állami támogatással történő átalakítása, az öntözéses rendszerre való áttérés miatt zsugorodott korábbi méretének tizedére.

A földművelés, a háztartások és az ipar növekvő vízigénye miatt több mint ötven duzzasztógátat építettek a tavat tápláló folyókra. A kutatók arra a megállapításra jutottak, hogy az ország legfontosabb vízgyűjtői az utóbbi évtizedekben mind melegebbek lettek, csökken a vízhozamuk, kevesebb csapadékot kapnak. Az Urmia-tó környékét nemzeti parkká nyilvánították, az iráni kormány ígéretet tett a rehabilitációjára, ami hosszú éveket vehet igénybe.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük