5 óra alatt busszal is ott lehetsz a szerb Athénban: Újvidék tele van szépséggel

A Vajdaság fővárosa, Újvidék igazi pezsgő gyöngyszem Szerbiában.

Újvidék látnivalói
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A Szerb Athénnak és a Duna Gibraltárjának is nevezik a szerbiai Újvidéket, vagy más néven Novi Sadot, melyet kevés turista céloz meg, pedig valóságos pezsgő gyöngyszem a szomszédunkban.

Szabadsága alatt rengeteg magyar célozza meg Horvátországot, Szlovéniát, de Olaszországot is, hogy a közeli tengerpartok igéző látványában gyönyörködhessen. Aki viszont inkább színes, élénk városokat fedezne fel, bátran körülnézhet a kevésbé populáris vidékeken is.

Újvidék látnivalói

A Vajdaság fővárosaként is ismert Újvidék tele van élettel, gyönyörű látnivalókban gazdag, és autóval 3-4 óra alatt, de még Flixbusszal is alig 5 óra alatt elérhető Budapesttől. Egy percre sem unatkozhat az ember a 380 ezer fő lakta nagyvárosban, melyet a Tarcal-hegység, azaz a Fruška Gora és a Duna fog közre.

Kulturális sokszínűség és takaros városkép jellemzi Újvidéket, ahol jól megfér egymás mellett a múlt és a modern vonal. A centrumot három fő építmény határozza meg: a Mária neve római katolikus templom, a városháza és Svetozar Miletić politikus szobra, melyek a Szabadság téren magasodnak.

A sétálóövezet igazán hangulatos része a városnak: a Zmaj Jovina utca, a Duna utca és park kellemes csatangolásra csábítja az embert. Előbbit igazán izgalmassá teszik színes épületei, átjárói, eldugott kis zugai és vendéglátóhelyei. A közeli püspöki palota és a Szent György-székesegyház látványa, továbbá a közeli múzeumok is megérik a sétát. Aki vendéglőkbe, kávézókba vágyik, a Laza Telečki utcában is szétnézhet, az éjszakai élet itt kimondottan pezsgő.

A történelmi, kulturális látnivalók, kiállítások kedvelői garantáltan nem fognak unatkozni a belvárosban. Itt található a Szerb Matica képtára, mely tudományos és irodalmi központnak számít tengernyi könyvével, kéziratával és arcképgyűjteményével - ennek köszönhetően kapta meg a város a szerb Athén nevet is.

A Pavle Beljanski Emlékgyűjteményben a szerbiai festészet, a Képzőművészeti Galéria - Rajko Mamuzić Ajándékgyűjteményben pedig a háború utáni művésznemzedék alkotásai ismerhetők meg. A kulturális védelmet élvező újvidéki zsinagógában rendezvényeket is tartanak.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A természeti szépségek iránt fogékony, túrázni vágyó utazóközönségnek is remek célpont lehet Újvidék környéke. A Duna partján korzózni maradandó élmény lehet, onnan csodás panoráma nyílik a túlparton álló péterváradi vár épületére is. Az erődítményben működik a Városi Múzeum és a helyi csillagvizsgáló is.

A Tarcal-hegység gyönyörű úti cél, a Fruška Gora Nemzeti Park kincseivel a nagyvárosban és a környéken élők kedvelt kirándulóhelye. A délszláv háború után rekonstruált helyszín bővelkedik a csodás pontokban, legmagasabb csúcsa, a Vörös-bérc felé is érdemes tenni egy túrát. A török uralom előtt ráadásul a legfontosabb magyar borvidékek közé tartozott a szerémségi. Az ősi szőlőfajták megmentését célzó Maurer Oszkár borai betekintést nyújtanak a vidék terroirjába.

A Vajdaság ékszere, a Tarcal-hegység

Szerbia természeti látnivalóinak legszebbjei közé tartozik a Tarcal-hegység, ami a Szerémséghez tartozik, meseszép vidékét pedig a Vajdaság ékszerének is nevezik. A hegység a Duna partján, Újvidéktől kissé délre húzódik.

A Vajdaság ékszerének nevezik a vidéket: a Tarcal-hegység láttán biztosan elakad a szavad

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary, Wikipedia/Acilim13Ванилица . )

Ezt is szeretjük