Újabb megszorítások jönnek? Tovább drágulnak az autósok költségei
Januártól emelkednek az autópálya-matricák díjai, és nem is kapni majd minden típust.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A tervek szerint január 1-jével az euró-forint árfolyam változásához igazodva átlagosan 7,5%-kal emelkedik az autópálya e-matricák díja, emellett a díjstruktúra legfontosabb újdonsága, hogy a heti, vagyis a tíznapos matrica fenntartása mellett megszűnik a négynapos jogosultság - adta hírül az MTI.

Milyen változásokra számíthatsz?

A kormány közleménye szerint a változások azt jelentik, hogy a személygépkocsira váltható legolcsóbb e-matrica a két hétvégét magába foglaló heti, vagyis tíznapos lesz. Az új konstrukció igazodik a környező országok, elsősorban Ausztria útdíjrendszeréhez, emellett a módosítások az úthálózatok üzemeltetésével, karbantartásával járó feladatok fenntartható finanszírozása érdekében szükségesek.

A közlekedési tárca kitér arra is, hogy az uniós szabályozás a matricák árait a közösségi valutában határozza meg, a változással ehhez igazodnak a forintban megszabott árak. A még matricás útdíjfizetési rendszert használó európai országokban a legrövidebb érvényességű, teljes hálózaton használható matrica a heti jogosultságot adó.

A környező országokban megvásárolható legrövidebb jogosultság Ausztriában tíz nap, Szlovákiában és Szlovéniában pedig hét nap, így az átutazók lényegesen kedvezőbb feltételek mellett vehetik igénybe Magyarország gyorsforgalmi útjait, mint ahogyan a magyar autósok közlekedhetnek a külföldi utakon - közölte a szaktárca.

Mennyibe kerülnek jövőre a matricák?

A tárca közleménye szerint a bruttó díjtételek a következőek lesznek: a heti matrica 2975, a havi 4780, az éves pedig 42 980 forint lesz 2012. január 1-jétől.

Az NFM tájékoztatása szerint a tervezett jogszabályi változásokkal szűkül az állami szektor díjmentesített járműveinek köre, szigorodik a díjellenőrzés, több szervezet, így például a rendőrség is jogosult lesz rá. A jövőben lehetőség nyílik az elővásárolt e-matricák visszaadására, a díjköteles útszakaszt jóhiszeműen sorozatosan díjfizetés nélkül használó autósok mentesülhetnek a többszörös büntetések egy része alól.

Emellett az évente egy alkalommal benyújtható kérelem alapján a kettőnél több pótdíjfizetési kötelezettség két esetre mérsékelhető. Kíváncsi vagy, még hogyan drágul jövőre az utazás? Kattints ide!

Gyakran utazol autópályán?

Ezt is szeretjük