Így nyaralj és utazz féláron!

A legjobb hazai lehetőség

Az üdülési csekk egyre népszerűbb, ám, ha a nem akarsz meglepetéseket, érdemes alaposan megismerned!

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Szállás, étterem, buszozás, vonatozás, hajókázás, uszoda-, fesztivál-, állatkert- és egyéb belépők, valamint horgászengedély.

Csak néhány olyan lehetőség, ahol az üdülési csekk felhasználható. De pontosan milyen mértékben és mire? Ki igényelheti, mikor és mekkora értékben? Utánajártunk.

Több mint 12 ezer elfogadóhely

Az üdülési csekk hazánkban 1998-ban indult hódító útjára, és népszerűsége azóta is folyamatosan nő. Tavaly már több mint 24 milliárd forint értékben kerültek forgalomba az utalványok, idén pedig már több mint 12 ezer helyen elfogadják őket különböző szolgáltatások ellenértékeként, melyekben közös, hogy mind a pihenéshez, rekreációhoz kapcsolódnak. Fizethető velük nyaralás, wellness-szolgáltatás, ám nem mindenhol, és nem is mindig úgy, ahogy azt az ember gondolná. Mielőtt azonban előreszaladnánk, nézzük, kik és hogyan tarthatnak igényt az üdülési csekkre!

Tudtad?

2009-ben bővült az üdülési csekkek felhasználási köre: már felnőttoktatást és -képzést, internethasználatot, autópályadíjat, mozijegyet, könyvtári szolgáltatást, egészségbiztosítást, autó-, motor-, utánfutó- és lakókocsibérlést, valamint belföld sétarepülést is fizethetsz vele.

Rászorulóknak, önrésszel

Az üdülési csekk nem fenékig tejfel. Egyrészt nem jár automatikusan, másrészt nem mindenki igényelheti, harmadrészt pedig egyáltalán nincs ingyen. Az üdülési csekkek kiadásával a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány foglalkozik, náluk igényelhetik azok, akik szociálisan rászorulnak: alacsony jövedelmű nyugdíjasok, gyermeküket egyedül nevelő kisjövedelműek, fogyatékkal élők és szakmunkástanulók.

Ők közvetlenül az alapítványtól kérhetik ezt a fajta támogatást, ám csak némi önrész befizetése ellenében. A gyakoribb eset, hogy aktív dolgozók a munkaadón keresztül igényelnek üdülési csekket.

Azoknál a cégeknél ugyanis, melyek az úgynevezett cafeteria rendszer keretein belül nyújtják béren kívüli juttatásaikat, a dolgozók egy bizonyos keretösszegig szabadon választhatnak, hogy milyen juttatásban szeretnének részesülni. Üdülési csekket az éppen GYES-en, GYED-en lévő alkalmazottak is kaphatnak, és családtagok számára is igényelhető. A kifizető és felhasználó személy számára ráadásul a minimálbér mértékéig, azaz 2009-ben 71 500 forintig adó- és járulékmentes az üdülésicsekk-juttatás.

Intimitás hosszú távon - Hogyan tartsuk életben a szenvedélyt párkapcsolatunkban?

A Femina Klub októberi vendége Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy mennyire vagyunk őszinték önmagunkhoz és partnerünkhöz. Milyen tabuk vannak a párkapcsolatokban? Mit lehet tenni, ha felmerül a bensőséges szexuális együttlétek hiánya és hogyan tehetünk a párkapcsolatok ellaposodása ellen? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. október 17. 18 óra

Helyszín: GOBUDA MALL - Vidám Színpad

Promóció

Külföldre nem, belföldre annál inkább

És hogy miért éri meg a felhasználónak? Nos, az elfogadóhelyek köre egyre bővül: rengeteg szállodában, utazási irodában, kulturális programon elfogadott fizetőeszköz, nem is beszélve a távolsági buszok, vonatok belföldi járatairól. Az utalványokat külföldi utakra viszont nem lehet felhasználni, hiszen a céljuk éppen a belföldi turizmus ösztönzése.

Meghirdették az Üdülési Csekk Plusz akciót, melynek célja, hogy az utalvánnyal fizetőknek plusz szolgáltatásokat nyújtsanak a névértéken felül - tehát a csekkel fizetőknek sokszor olcsóbban nyújtanak egy-egy szolgáltatást.

Fontos tudnod továbbá, hogy a csekk névre szól, nem ruházható át másra, tulajdonosa viszont kifizetheti a társaságában lévők számláját is saját üdülési csekkjével.

Nem árt tudnod!

Az üdülési csekk nagyszerű találmány, a felhasználása során azonban nem árt figyelni egy-két dologra!

  • Ha lehetőség van rá, kérd inkább kisebb címletekben az üdülési csekkedet, nem adnak ugyanis vissza belőle!
  • Az üdülési csekket a kiadástól számított egy éven belül lehet felhasználni. Az érvényességi idő meghosszabbítására a csekk lejártáig van lehetőség, de ez nincs ingyen: a névérték 10%-a és az áfa kicsengetése szükséges hozzá.
  • Néhány helyen visszaélnek az üdülési csekkel, és drágábban adják ugyanazt a szolgáltatást, mint készpénzes fizetés esetén. Ez azonban törvényellenes! Az utalványt minimum a névértékének megfelelően kell beszámítani, ehhez képest csak további kedvezmények adhatók a csekkel fizetőknek.
Az igényléshez szükséges dokumentumokat, valamint az üdülési csekket elfogadó helyek listáját megtalálod a Nemzeti Üdülési Szolgálat honlapján. Kattints ide!
Ezt is szeretjük