Fáj a térded túra közben? Ezt a hasznos tárgyat szerezd be a kirándulásokhoz

Védi az ízületeket, és a teljesítményt is növeli kirándulás közben egy jó túrabot.

GettyImages-1206631899
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Szerencsére már itthon is megdőlni látszik az a súlyos és káros tévhit, hogy a túrabotokat kizárólag az idősebb korú, kevésbé edzett kirándulóknak tervezték, és egyre gyakoribb látványnak számítanak a botos túrázók a hegyi útvonalakon. A hasznos tárgynak rendkívül sok előnye van.

Túrabotokat már számtalan sportszerüzlet kínál kiegészítő kellékként a vásárlóknak, egy jól megválasztott darab pedig hosszú időre nagy segítséget jelent a kirándulások közben.

A túrabot előnyei

Sokan nem is gondolják, mennyi egészségügyi előnnyel bírnak a hegyi terepen használható túrabotok az ízületekre nézve, de a balesetek megelőzésében is jó szolgálatot tehetnek. A beszerzésénél viszont néhány tényezőre feltétlenül figyelni kell.

A legfontosabb érv a használata mellett az, hogy a bot elősegíti a stabilitást az egyenetlen terepen, csökkenti az egyensúly elveszítésének kockázatát haladás közben, így sokkal kisebb a sérülések, húzódások, megcsúszások esélye a nehezebb, síkosabb, göröngyösebb talaj esetén is.

A megfelelő egyensúlyi helyzet miatt ráadásul a terhelés egyenletesebben oszlik el a testen, kevésbé megterhelő a haladás a lábszárra nézve, így ízületi problémával, térd- vagy bokasérülések után erősen javasolt, de egyensúlyzavarok esetén is óriási segítség.

Sokan tapasztalnak térd-, boka-, esetleg csípőfájdalmat a hegyről lefelé jövet, ami megkeseríti a túrázás élményét, ám egy jó kialakítású bot a meredekebb szakaszokon, lejtőkön is csökkenti a kellemetlenség esélyét.

Hozzájárul a testtartás javulásához, így növeli a légzéskapacitást, a teljesítményt, az állóképességet, gyakorlatilag hosszabb távok megtételét teszi lehetővé. Fogyni vágyóknak jó hír, hogy a kalóriaégetést is serkenti, a karmozgás révén a láb mellett a felsőtestet is edzve. Erősíti a gerinc menti izomzatot, a kar, a váll és a nyak izmait egyaránt.

A cikk az ajánló után folytatódik

A túrabot kiválasztása

A túrabotok beszerzése igényel némi körültekintést, hiszen nem mindegy, elsősorban milyen terepre szánja az ember, ahogy az sem, milyen súlyú tárgyat kell magával cipelnie az út folyamán, milyen markolattal rendelkezik az eszköz, sőt, az árban is nagyok lehetnek a különbségek két márka között. Fontos tudni, hogy a nordic walking botok kialakítása és célja egészen más, azokat nem javasolják a hegyi túrázóknak.

Kezdésképp elegendő lehet egy hagyományos vagy egy ütődést elnyelő botra beruházni, utóbbi a lejtőknél igazán nagy segítség, illetve kar-, csuklósérülés esetén tompítja a végtagra háruló terhelést. Hasznos funkció az állíthatóság, az összecsukható darabok praktikusak utazásnál, de a testmagasság és a terepviszonyok szerint is alakíthatók, alapvető igazság, hogy hegymenetben pár centiméterrel rövidebb, lefelé tartva pedig hosszabb beállítás a kényelmesebb. Alapszabálynak tartják, hogy ideális esetben az al- és felkar 90 fokos szöget zár be egymással.

Többféle markolattal kaphatók a szaküzletekben, az egyszerűbbek habszivacsból vagy gumiból állnak, de az izzadós tenyerűeknek akár egy parafás darabra is érdemes lehet beruházniuk. A súly is fontos szempont, hiszen egész túra alatt a csomag részét fogja képezni a bot. A tárgy anyagán és kialakításán sok múlik, alumínium- és karbonszálas változatok is kaphatók, utóbbi könnyebb, de drágább is. Kaphatók párban és külön is, megszokástól és a terepviszonyoktól is függhet, ki hányat használ, de abban szinte mindenki egyetért, hogy megfelelő beállítással, némi gyakorlattal praktikus kiegészítő lehet a túrák során.

Falvak a kéktúra vonalán

Mesebeli szépségűek Magyarország falvai az Országos Kéktúra vonalán.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük