12 ezer éves ősi város semmisülhet meg napokon belül - A török település végleg víz alá kerülhet
Mezopotámia legrégebben lakott települése tűnhet el végleg a föld felszínéről.

cover-ok
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Napokon belül teljesen víz alá kerülhet a világ egyik legrégebben lakott, 12 ezer éves múlttal rendelkező települése, a törökországi Hasankeyf. A Tigris folyó partján fekvő ősi város lakóit kilakoltatják, a terület nagy részét pedig fokozatosan elárasztják - írja a Reuters.com.

A kilakoltatásra azért van szükség, mivel a Tigris folyón már működik az Ilisu-duzzasztógát, ami 4200 gigawatt villamos energiával látja el a térséget évente. A várhatóan ötven évig működő gát és a vízerőmű munkálatai 2006-ban kezdődtek, és bár a helyiek és a környezetvédők minden erejükkel küzdöttek az ország kulturális örökségéért, a kormány október 8-ig adott haladékot a közel 80 ezer fős lakosságnak, hogy elhagyják otthonukat, eladják állataikat, és a kormány által épített lakásokba költözzenek. Mivel sok család az állattenyésztésből tartotta el magukat, félnek, hogyan fognak megélni ezek után.

Hamarosan elárasztják a világ egyik legrégebbi települését.
Hamarosan elárasztják a világ egyik legrégebbi települését.
Fotó: serts / Getty Images Hungary

Több ezer éves barlangok, templomok semmisülnek meg

Hasankeyf környékén a folyó melletti mészkősziklákban nagyjából 4000 barlanglakás árulkodik arról, hogy a területet már Kr. e. 1800-ban emberek lakták. A település az ősi barlangokon kívül különleges, 15. századi sírokkal, templomokkal, történelmi és vallási emlékhelyekkel teli. Legjelentősebb történelmi építményei között egy 12. századból származó híd és két több száz éves mecset romjai is vannak, amelyek mind pusztulásra lesznek ítélve az elárasztás miatt. A város utcái, házai és történelmi emlékei is víz alá kerülnek, csak a település legmagasabb részén fekvő Fellegvár menekül meg a hullámoktól.

A cikk az ajánló után folytatódik

2008-ban több európai ország is jelezte, hogy nem támogatja a projektet, mert ezzel a beavatkozással súlyos kárt okoznak az ország kulturális örökségében, ez azonban nem vezetett sikerhez. A környezetvédők és aktivisták szerint veszélybe sodródhat például a mezopotámiai mocsárvilág Ahvar környékén is, amelyet az UNESCO 2016-ban nyilvánított a világörökség részévé.

Veszélyeztetett világörökségi helyszínek

Az UNESCO szervezetén belül működő Világörökségi Bizottság nagy gonddal válogatja meg, mely természeti és kulturális helyszínek érdemlik meg az általa biztosított különleges védelmet.

Borító-és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük