Igazi erdei tündérvilágot rejt a Folly Arborétum: csodaszép fenyőfák között vezetnek a kacskaringós utak

Nemrég, november 19-én idén harmadik alkalommal rendeztek tobozszüretet a Folly Arborétumban.

Folly tobozszüret fotó 1

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A Folly Arborétumban rendezett tobozszüret különlegessége, hogy a magas fákról a tobozokat speciális eszközökkel, alpintechnikával szedik le a Folly szakképzett munkatársai. A rendezvényen közel 250 látogató vett részt, sokan közülük az ország távolabbi pontjáról érkeztek a rendhagyó programra.

A tobozok szüretelése minden évben egyedülálló élmény a Follyban, hiszen az arborétum fenyői időnként több mint tízméteres magasságokba nyúlnak, ezért az ágak végén növő tobozok bizonyos esetekben csak speciális eszközökkel szüretelhetők le. 

Tobozszüret a Folly Arborétumban

Idén részben alpintechnikával, részben kézi szürettel történt a tobozok betakarítása. A tobozszüret célja elsősorban a magfogás: az örökzöldek magjait szaporításra és eladásra egyaránt felhasználják, a nem széteső tobozok pedig akár az adventi koszorúk díszítésére vagy más kézműves alkotások dekorációjához is használhatók.

Folly tobozszüret fotó 2
Fotó: Benyovszky Ádám Barnabás / Salt Communications

A kertlátogatók az idei évben először egy pecsétgyűjtő programon is részt vehettek. A játék során a látogatóknak a szüretbe bevont fákat kellett megtalálniuk, ahol pecsétet gyűjthettek. Az összegyűjtött pecsétekért a Folly Arborétum egy ajándék ciprusmagonccal ajándékozta meg a vendégeket. A játék nagyon népszerű volt a látogatók körében, így több mint száz ciprusmagonc talált új tulajdonosra. 

A Folly munkatársai az eseményen vezetett kerti sétán meséltek az arborétum és fáinak történetéről, emellett lehetőség nyílt a kert tobozainak, terméseinek megtekintésére, és a gyermekek is változatos programokon vehettek részt.

Folly tobozszüret fotó 5
Fotó: Benyovszky Ádám Barnabás / Salt Communications

A szüret napján a Folly ajándék tobozokkal is kedveskedett a látogatóknak, akik erdei fenyő, feketefenyő, himalájai selyemfenyő, mexikói selyemfenyő és ciprus tobozok közül választhattak. Délután, a tobozszürethez kapcsolódóan Boróka borkóstoló várta az érdeklődőket.

A tobozszürettel a téli hónapokra sem ér véget a Folly programjainak sorozata, hiszen az arborétum egész évben várja a látogatókat színes, az összes korosztálynak kínált programpalettájával, szezonális rendezvényeivel.

Folly tobozszüret fotó 3
Fotó: Benyovszky Ádám Barnabás / Salt Communications

A Folly munkatársai folyamatosan dolgoznak a kert fejlesztésén: a növényállomány gyarapításán túl új helyszínek és ágyások kialakításán, az útvonalak akadálymentesítésén, emellett hamarosan teljes pompájában megcsodálható a kert fényfestése és a közeljövőben várhatóan átadják az új beléptetőrendszert is.

8 csodaszép karácsonyi dekoráció tobozból

Toboz felhasználásával egészen látványos díszeket lehet készíteni, a gyertyatartótól kezdve a koszorúig szinte bármit.

8 csodaszép karácsonyi dekoráció tobozból: egyszerű, mégis látványos díszek

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása:  Benyovszky Ádám Barnabás /  Salt Communications)

Ezt is szeretjük