Titkos alagutak Magyarországon: naponta elsétálsz felettük

Nem is sejtenéd, hogy mi minden rejtőzik a mélyben, a lábad alatt sétáid során.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Míg felemelt fővel járkálsz, a föld alatt titkos alagutak rejtőznek. Habár valószínűleg még számtalan felfedezetlen alagútrendszer rejtőzik az ország talaja alatt, íme, néhány, amelyről már a lakosság is tudomást szerzett.

 A Rákosi-bunker szellőzőrendszere
A vaskapu rejti az alagutat

Rákosi bunker

Még sokan a fővárosiak közül is mit sem sejtve sétálnak a Kossuth tér és a Szabadság tér között, pedig a föld alatt, közel 39 méter mélyen egy egészen szövevényes folyosó- és bunkerrendszer helyezkedik el, amely Rákosi-bunker névre hallgat.

Nem meglepő módon építtetőjéről, Rákosi Mátyásról kapta a nevét, aki tartott attól, hogy váratlan atomtámadás éri a fővárost, ezért - hogy legyen hová menekülnie pártjával együtt - egy H-alakot formázó bunkert tervezett a föld alatt. Az építkezés praktikus okok miatt egy időben folyt a kettes metró építésével, ugyanis így közvetlen összeköttetésben állt a föld alatti hálózattal, vagyis az elvtársak meg tudták volna közelíteni a Keleti pályaudvart a veszély elmúltával. A szigorúan titkos keretek között lezajlott munkálatokat vidékről felhozott bányászok végezték, akik úgy tudták, hogy a metró építésén dolgoznak.

Az óvóhely a Magyar Dolgozók Pártjának belső udvarából nyílt, ahonnan lépcső és lift vezetett le az atombiztos mélységekbe. Rákosi arra is gondolt, hogy illetéktelenek ne juthassanak be a szupertitkos védőhelyre, ezért egy, a szomszéd házra felszerelt vaskapu védte a bunker bejáratát.

Mivel a támadás nem következett be, és nem használták a bunkert, az napjainkban is kitűnő állapotban van, amihez persze hozzájárul az is, hogy jelenlegi tulajdonosa, a BKV heti rendszerességgel tisztítja, és odafigyel karbantartására. A bunker bejáratát és szellőzőjét te is megnézheted, utóbbi a Szabadság téren található, míg előbbi a Zoltán út 13. szám alatti ház udvarán.

Egri pincerendszer

Eger Magyarország egyik legszebb történelmi városa. Ugyanakkor a település legalább annyira nevezetes borairól, mint csatáiról, győzelmeiről, vereségeiről. Az egyik legnagyobb kiterjedésű borospincéje közel 30 kilométer hosszan fut a föld alatt.

Miután a török seregek kivonultak az országból, Fenessy György püspök elrendelte, hogy kezdjék meg a pincerendszer építését, hogy a parasztoktól beszolgáltatott bort legyen hol tárolni. Erre nagy szükség volt, mert a korábbi tároló megsérült az egri vár ostroma során. Ugyanakkor a püspök - hasonló támadástól tartva - nem akarta, hogy a vár területén helyezkedjen el az új pince, így a Hatvani kaputól a Rác kapuig alakíttatta ki azt.

Kilométereken keresztül fut
Rejtett járatai is vannak
Turistalátványosságként működik

1947 után a pince megroggyant, életveszélyessé vált. Egészen a hetvenes évekig tilos volt bemenni, azonban ekkor vasszerkezetekkel erősítették meg, hogy újra látogatható legyen. Ennek meg is lett az eredménye, 2007-ben a pincerendszert a hét legismertebb magyar építészeti csoda közé választották.

Hajósi érseki kastély

Szintén egy egyházi méltóság, gróf Patasich Gábor érsek megbízásából épült az a kastély, melyet a legenda szerint Mária Terézia látogatása miatt emeltek. A kezdetben egy-, majd kétszintes barokk kastély a történelem során nemcsak nemesi lakként működött, hanem árvaházként, illetve gyermekotthonként is funkcionált.

A kastély
A melléképület alatt fut a folyosó

A szájhagyomány úgy tartotta, hogy létezik egy titkos alagút valahol a kastély területén, de a közelmúltig mindez csak feltételezés volt. Azonban, amikor nemrégiben felújítási munkálatokat indítottak a kastély területén, az egyik melléképület alatt egy járatot fedeztek fel. Arra is fény derült, hogy az alagút egy kútban végződik, mely valószínűleg a konyha vízellátásáért volt felelős.

A Femina Klub februári vendége Kovács András Péter humorista, író lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy szenvedélybeteg szülők gyerekeiként hogyan lehet talpra állni felnőttként. Milyen sérüléseket szereznek ezek a gyerekek, hogyan próbálnak meg túlélni? Mi történik egy olyan családban, ahol az egyik vagy mindkét szülő szenvedélybeteg? Van-e kiút, felnőttként milyen lépéseket tehetünk a múltbeli sebek gyógyítása érdekében?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. február 26. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Napjainkra helyreállították a rövid alagutat, mely tárt karokkal várja a titkokra és legendákra éhes látogatókat. Kíváncsi vagy még egy föld alatti helyre? Ismerd meg a várost, ahol 3500-an költöztek le a mélybe.

Képek: hu.wikipedia.org, Rákosi-bunker szócikk, Rovibroni, Gyurika; varosalatt.hu; hajosikastely.hu.

Ismersz még hasonló alagutakat az ország területén?

OLVASD EL EZT IS!

epulet
  • magyar csodák
  • különleges épület

Rejtélyes vörös sün Budapesten

Ezt is szeretjük