3500 ember él a föld alatt: íme, a világ legfurcsább városa

A túlélés érdekében Coober Pedy lakói a föld alá költöztek. A turisták imádják.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A kevésbé közismert, Ausztráliában található Coober Pedy talán a világ egyik legkülönlegesebb városa. A lakosság ugyanis nem a föld fölött éli mindennapjait, épp ellenkezőleg, a föld alatt leltek otthonra, ami egyrészt az időjárási viszonyok, másrészt a terület értékes természeti adottságai miatt vált szükségessé. A nem mindennapi látványosságot jelentő, talajszint alatti települést jó ideje a turisták is előszeretettel keresik fel.

A templom kívülről
Föld alatti folyosó
Hálószoba a föld alatt
Ilyen volt a korabeli konyha

Az opál föld alatti fővárosa

A népszámlálási adatok szerint körülbelül 3500-an lakják a dél-ausztráliai kisvárost, akik között jelentős számban őshonos ausztrál, azaz aboriginal is él. A települést nem véletlenül nevezik az opál fővárosának, ugyanis hosszú ideig itt folyt a világ legnagyobb mértékű opálkitermelése.

Több száz évvel korábban a területen nem élt senki, az őslakosok is csak átsétáltak rajta élelmiszer és víz után kutatva, majd, miután nem találták azt élhetőnek, amit felleltek, összegyűjtötték, és továbbálltak. A döntő fordulat 1915-ben következett be, amikor Jim Hutchinson fia, a 14 éves Willie egy jókora darab opálra bukkant a sivatagban.

Egy évvel később már bányászok tucatjai költöztek ide, hogy az értékes drágakő után kutassanak. Számukat később csak fokozta a Trans Continental Vasútvonal építésénél közreműködő segédmunkások, valamint az első világháborúból hazatérő, munka nélkül maradt katonák tömege.

Mivel azonban Ausztrália ezen része többnyire sivatagi területekből áll, az életkörülmények a felszínen szinte lehetetlenek voltak, a vájárok a perzselő nap melege, a kiszáradás ellen, életben maradásuk érdekében úgynevezett dogouts-ot, vagyis komplex föld alatti lakónegyedet építettek ki maguknak.

Coober Pedy neve is erre utal, az őslakosok nyelvén ugyanis a fehér ember lyukát jelenti. A 30-32 Celsius-fokos átlaghőmérsékletet, mely gyakran 40 Celsius-fokos tetőzést jelent, az itt élők konyhával, fürdőszobával, nappalival ellátott, takaros kis lakásokban vészelik át, sőt, a föld alatti komplexum több közösségi teret, még templomot is magában foglal. Nehézséget jelent azonban a meleg elviseléséhez különösen fontos víz beszerzése: míg korábban nagy tartályokban szállították a városba, ma egy tőle 24 kilométerre található forrásból biztosítják, azonban ára igen borsos.

Intimitás hosszú távon - Hogyan tartsuk életben a szenvedélyt párkapcsolatunkban?

A Femina Klub októberi vendége Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy mennyire vagyunk őszinték önmagunkhoz és partnerünkhöz. Milyen tabuk vannak a párkapcsolatokban? Mit lehet tenni, ha felmerül a bensőséges szexuális együttlétek hiánya és hogyan tehetünk a párkapcsolatok ellaposodása ellen? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. október 17. 18 óra

Helyszín: GOBUDA MALL - Vidám Színpad

Promóció

Ezrével látogatják a turisták

Coober Pedyben még ma is életképes a bányászat, emellett azonban az idegenforgalom is biztos bevételi forrást jelent, sokan kíváncsiak ugyanis a föld alatti üregekre, éppúgy, mint egy modern bányaváros működésére. Az idelátogatók idegenvezető útmutatásával túrázhatnak a bányajáratokban, emellett megnézhetik a föld alatti templomot, néhány lakást, valamint közkedvelt látványosságnak számít a helyi temető is.

A templom belülről
Egy lakóegység bejárata

A föld alatti szálláshelyek mellett művészeti galériák, múzeumok és opálüzletek várják a turistákat, mindezeken kívül pedig egy egészen különleges, a nappali hőség miatt csak éjszaka működő golfpályát is kipróbálhatnak térítésmentesen - a tájékozódást világító golflabdák segítik. Az Adelaide és Alice Springs között fekvő városba Adelaide-ból naponta indulnak buszjáratok.

Képek: thebizwizardsadventures.blogspot.com; garyob.wordpress.com; thebaggys.blogspot.com.

Eltöltenél néhány éjszakát a föld alatt, ilyen otthonokban?

Ezt is szeretjük