Ahol emberi hamvakat rejtettek a sziklába

3 titokzatos, misztikus hely Magyarországon

A kaptárkövek eredete és funkciója máig rejtély. Nézd meg őket!

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az ország számos olyan, titokzatos csodát rejt, melynek látták a kishitű utazók megdöbbenve veszik tudomásul, hogy hazánk is legalább olyan sokszínű, mint az ősi rejtélyeket magukénak tudó, külföldi országok.

Sokfülkés kaptárkő Szomolyánál
Az Ördögszikla nevű kaptárkő

A magyar hegyvidékek legszokatlanabb és leginkább misztikus látnivalói közé tartoznak az úgynevezett kaptárkövek is, melyekhez hasonló alkotásokat csak Bulgária egyes részein, illetve a törökországi Kappadókiában látni.

Az ország legtitokzatosabb természeti formái

A kaptárkövek vagy más néven bálványkövek a természet és az ember közös alkotómunkájának köszönhetőek, a különös, csúcsos, süveg formájú sziklák ugyanis a vulkáni tevékenység folytán kialakult puha kőzetrétegek erodálódása révén jöttek létre, míg a nevezetes fülkéket dolgos kezek vájták beléjük.

Az 1 és 15 méteres magasság között mozgó kaptárkövek egyediségét ezek a sokszor több mint fél méter magas, 30 centiméter széles és ugyanilyen mély lyukak adják, melyek eredeti funkcióját máig nem sikerült tisztázni. Annyi valószínűsíthető, hogy a 11. és 14. század között hozták létre őket, mivel azonban nincsenek róluk szóló írásos emlékek, velük kapcsolatban csak a szájhagyományra és a kutatási eredményekre lehet alapozni.

Nevüket onnan kapták, hogy sok kutató szerint nem kultikus jelentőségük volt, sokkal inkább praktikus funkciójuk, ide települt, méhészkedéssel foglalkozó bolgár törzsek használhatták őket kaptárnak.

14 gyönyörű hegyvidéki kirándulóhely itthon

Nézegess képeket!

Elolvasom

Ennél izgalmasabb feltételezések is napvilágot láttak azonban, közöttük az az elmélet, miszerint a kaptárkövek létrehozásának hagyománya az Árpád-kor, illetve a népvándorlás öröksége, melynek során szakrális helyként tisztelték őket, és áldozati tárgyakat helyeztek beléjük. Hasonló az a feltételezés is, miszerint nem tárgyak, sokkal inkább emberi hamvak tárolására szolgáltak, ide tették például a Szent István-kori pogánylázadások elesett vezéreinek hamvait.

Borovszky Samu történész ennél is tovább ment, szerinte ugyanis a kaptárkövek kelta eredetűek - az ősi nép szintén halotti hamvakat helyezhetett a fülkékbe. Bármi legyen is a magyarázat, tény, hogy a bálványkövek rejtélyes kisugárzással rendelkező úti célok, melyeket már látványuk miatt is érdemes felkeresni. Az országban összesen 73 kaptárkő található 471 fülkével - ha ellátogatsz a következő helyekre, láthatod a leghíresebbeket.

Kaptárkő a Bükkben
Az egerszalóki kaptárkő

Kaptárkő betyárokkal: Egerszalók

A Bükk hegységben található bájos hegyvidéki falu, Egerszalók nemcsak csendes és hangulatos környezete miatt vonzza az utazókat, de olyan egyedülálló természeti kincseket tudhat magáénak, mint az egerszalóki sódomb. Ha látni akarod a különleges felszíni formát, vagy épp a helyi termálfürdőbe látogatnál el, a faluból kifelé sétálva mindenképp érdemes kitérni az Egerszalók déli részén található Maklány-dűlő felé, a pincesor fölött található kaptárkőhöz, a Betyár-bújóhoz. A sajátos szila bejárata fölött egy fülke is látható, különlegességét mindemellett az adja, hogy belsejébe egy kunyhót vájtak, mely kő fekhelyet és polcokat is magáénak tudhat.

Itt található a legnagyobb: Cserépváralja

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Cserépváralja büszkélkedhet azzal, hogy itt, a Mangó-tetőn található a legnagyobb magyarországi kaptárkő, egy 12-13 méter magas, szabályos kúp alakú szikla, mely 25 fülkét tudhat magáénak. Emellett a környék számos érdekes látnivalóval várja a kirándulókat, a nagy kőtől nem messze egy kisebb, ötfülkés is található, továbbá érdemes felkeresni Cserépvár romjait, vagy épp a helyi barlanglakásokat, melyeket a fülkékhez hasonlóan a puha vulkáni kőzetből vájtak ki.

Kaptárkő Cserépváralján
Szomolyai kaptárkő

Tanösvény a kaptárkövekhez: Szomolya

Az Északi-középhegység lábánál fekvő Szomolya község környéke a leggazdagabb kaptárkövekben, egyúttal itt találhatók a legváltozatosabb formák is. A Vén-hegyen nagyobb vonulatot lehet felfedezni nyolc kaptárkővel - ez a Kaptárkő-tető -, a legnagyobb kúpot Király-székének is hívják.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Az 1960 óta védett területen a Kaptárkő Egyesület tanösvényt is kialakított, melynek közreműködésével a teljes terület bejárható, és az összes látványos kaptárkő megcsodálható.

Képek: www.orszagalbum.hu, Bajzus, Hegyeklánya; egerszalok-utikalauz.hu; hu.wikipedia.org Kaptárkő szócikke, JMiall.

Ezt is szeretjük