Hatalmas fehér valami

Az ország legbizarrabb természeti képződménye

Az egerszalóki sódomb évről évre turisták ezreit vonzza a borvidék területére. Nézd meg te is!

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Olajat kerestek Egerszalókon, de hévizet találtak, majd negyven év alatt elsőrangú fürdő nőtt ki a semmiből a tévedés nyomán. A látvány döbbenetes. Bár hazánkban sokfelé találni hőforrásokat, az itt feltörő kénes termálvíz olyan ritka képződményt hozott létre, melyhez hasonló csak néhány helyen, például Törökországban - Pamukkaléban - és a grúz Kaukázusban található.

A sódomb és a medencék
Hófehér képződmény
Csillogó alakzatok
Mintha csak füstölne

Csoda több száz méter mélyről

Egy-egy meleg nyári napon ezrek keresik fel Egerszalókot, hogy megmártózzanak a csodavízben, vagy egyszerűen csak hempergőzzenek az iszapban. Alig negyven évvel korábban mindössze egy átlagos domboldal emelkedett itt. Nyáron zöldbe borult, télen kopárrá vált. Ám 1961-ben megváltozott minden.

Egerszalók a Bükk hegység lábánál, Egertől hat kilométerre terül el. A települést először 1248-ban említi így egy oklevél, mely szerint nevét az itt letelepedő Szalók nemzetségről kapta. A domboldalon olajat keresve próbafúrást végeztek 1961-ben, amikor 357 méter mélyről váratlanul 65 fokos termálvíz tört fel. A víz kalciumot, hidrogénkarbonátot, metakovasavat és ként tartalmaz.

Páratlan természeti formák

A 18 méter magas domb tetején feltörő vízből - ahogy lefolyik - kicsapódik a mész, a lerakódás pedig évről évre növekvő mértékben borítja be az egész domboldalt. Fehér mészkőteraszok, csipkés párkányok és mészkőfüggönyök jönnek létre, ahogy a víz fennakad a talaj természetes domborulatain. Kialakulásukkor ezek a teraszok még rendkívül puhák, mállékonyak, de idővel az újabb és újabb rétegektől egyre szilárdabbak és teherbíróbbak lesznek.

A kivált mészből gátak, illetve különböző, különleges alakú, csodálatos teraszok képződnek. Formájuk a víz hőmérsékletétől függ. A termálvíz a föld különböző fémvegyületeivel keveredve változatos színekkel festi be a mészkövet.

A mészkőlerakódás területe körülbelül 120 négyzetméter. A forrás környékét néhány éve lezárták, hogy védjék a domboldalt, melynek egy részét a látogatók az évek során elhordták, komoly kárt okozva ezzel.

Még egy hazai természeti csoda

Az Abaligeti-cseppkőbarlang szintén hazánk egyik legkülönlegesebb kirándulóhelye. Nézd meg róla készült videónkat!

Télen-nyáron, éjjel-nappal

A felszínre törő forrásvíz - összetétele alapján gyógyvíznek minősül - az érelmeszesedési, ízületi és reumatikus panaszok, valamint az epebántalmak kezelésére, enyhítésére kiváló. A lejtő aljában az 1990-es években három medence épült ki. A víz enyhén savas jellege a hosszabb ideig tartó fürdőzést is lehetővé teszi, mert nem oldja a bőr savköpenyét. A gyógyulni, pihenni vágyókat itt helyben kemping, a faluban pedig a falusi turizmus keretében színvonalas szálláslehetőségek várják. A kis fürdő télen-nyáron folyamatosan üzemel: reggel hét órától hajnali négyig várja a látogatókat

Párját ritkítja a világban
Különleges rétegek

Történelmi borvidék és más látnivalók

A terület az egri történelmi borvidék része: a környéken termelik az egri bikavér alapanyagait és a fehérborfajtákhoz a muskotályt, a leánykát és az olaszrizlinget. Ősszel, a szüreti idény végén minden évben borversenyen mérik össze nedűiket a helyi gazdák.

Még több hazai kirándulóhely
Ha a környéket is bejárnád, vagy épp messzebbre is szívesen mennél, hogy gyönyörű helyeket láss, böngéssz Hazai kirándulóhelyek gyűjteményünkben!

Egerszalók további vonzereje a Laskó-patak 120 hektáros mesterséges víztározója, mely amellett, hogy bőséges öntözési lehetőséget biztosít a környező települések számára, közkedvelt horgászparadicsom is, valamint látványnak sem utolsó.

Kiút a gyermekkori traumákból - Hogyan építhetjük újra életünket?

A Femina Klub februári vendége Kovács András Péter humorista, író lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy szenvedélybeteg szülők gyerekeiként hogyan lehet talpra állni felnőttként. Milyen sérüléseket szereznek ezek a gyerekek, hogyan próbálnak meg túlélni? Mi történik egy olyan családban, ahol az egyik vagy mindkét szülő szenvedélybeteg? Van-e kiút, felnőttként milyen lépéseket tehetünk a múltbeli sebek gyógyítása érdekében?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. február 26. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Cikkünk a Reader’s Digest Kiadó Csodaszép Magyarország című könyve alapján készült. Képek: www.orszagalbum.hu, bocsi éva, Tündüs, nandi, lobzik, pirosmegane, kallojazmin.

OLVASD EL EZT IS!

epulet mauzoleum
  • magyar csodák
  • különleges épület

Fotókon Budapest legfurcsább épületei

Ezt is szeretjük