Gyönyörű vidéken fekszenek Szlovénia termálfürdői: a gyógyító helyek közelében túrázni is érdemes

Nemrég feltérképeztük Szlovénia termálfürdőit, hiszen kevés jobb van annál, mint megmártózni a meleg gyógyvizekben a hideg napokon.

Termálfürdők Szlovéniában
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Szlovénia vadregényes kirándulóhelyeiről, csodálatos panorámájú útjairól híres, pedig a túrabakancs mellett érdemes fürdőruhát is bepakolni a bőröndbe, akár télen, akár nyáron indulnál felfedezőútra a hazánkkal szomszédos országba. 

Sokan nem is tudják, de a változatos arculatú, tenyérnyi ország alatt értékes termálvíz hömpölyög, és ezt az adottságot kihasználva összesen 15 gyógy- és termálfürdő épült a Pannon-síkságtól egészen a tengerpartig. Ezekből látogathattam most meg párat a PR in Hungary jóvoltából.

Termálfürdők Szlovéniában

Az Alsó-Savinja-völgy dimbes-dombos borvidékén csoportosul az előbb említett fürdőhelyek jelentős része, ami nincs is túl messze Magyarországtól. A szőlő mellett még a komlótermesztés jellemzi a vidéket, így a borozni-sörözni vágyóknak egyaránt kedvez.

Terme Zreče.
Terme Zreče.

Először a négycsillagos Hotel Atrijt és a hozzá tartozó Terme Zreče termálfürdőt látogattuk meg a Pohorje-hegységben. A természetközeliség mellett a masszázsok és fürdők során a Pohorje gyógynövényeinek illata kísért végig itt az Idila Wellness- és Szaunafaluban.

Lombkorona-tanösvény.
Lombkorona-tanösvény.

Népszerűségnek örvend ez a barátságos hangulatú hotel, hiszen környékén is számos érdekességre bukkanhatnak a látogatók. A közeli Rogla-hegyen épült lombkorona-tanösvény is ezek közé tartozik. A Pohorjek városában található túrahelyen az örökzöldek lombja között sétálva lehet a magasból rácsodálkozni a tájra, a túra központi eleme egy kilátó, aminek a tetejéről egy fedett csúszdával juthatsz le a kilátó aljára - különleges élmény kipróbálni.

szlovéniáá

Másnap az Alsó-Savinja-völgyet térképeztük fel, ami többek között söréről és mézéről is híres, az itt található Thermana Laško regeneráló kezeléseiben mindkét alapanyagot hasznosítják - a mézet és a sört wellness formájában és az egyedi étrendben egyaránt kipróbálhatják a látogatók.

Thermana Laško.
Thermana Laško.

A Szlovén Zöld Desztinációk címkét viselő környezetben kirándulni is érdemes: aki kedvet érez hozzá, csatlakozhat a Laško környéki sör- és virágsétákhoz, és alaposabban megismerkedhet a környékbeli sörfőző és méhészeti hagyományokkal. Gyönyörű kupolás medencéjében egy élmény a fürdőzés, teraszáról kitekintve pedig csodás panoráma nyílik az ember szeme elé.

Laško városa.
Laško városa.

Mellette terül el egy nagyjából 10 perces sétával elérhető távolságban Laško városa, innen származik a sokak által ismert zergefejes sör is. A rövid gyaloglás során felfedezhető a termálfürdő mellett egy gyógyköves, gyógynövényes kertet is kialakítottak, ahol érdemes bóklászni és feltöltődni a hely nyújtotta energiával.

Amon Olimje.
Amon Olimje.

Utunk tovább vezetett a borvidéken, ahol további gyöngyszemekre lehet lelni, a Podčetrtek városában épült Amon Olimje hotel étterme igazi gasztronómiai élményt kínál a helyi specialitásokkal.

Terme Olimia.
Terme Olimia.

Ugyanebben a városban egy nyugodt atmoszférájú termálhotel is helyet kapott, a Terme Olimia négycsillagos superior hotele. A helyen ionizált víz segítségével, a talpon keresztül ürítik ki a szervezetből a káros anyagokat, és rengeteg szaunával bír a látványos termálfürdő.

temfe

Nagyon meglepődtem, hogy Szlovéniában ilyen kultúrája van a fürdőzésnek és a szaunázásnak, még különböző tematikájú szaunaszeánszokat is tartanak. Nem csak itt, hanem az összes fürdőben jellemző, hogy a szaunarészleg csak fürdőruha nélkül látogatható, ami a helyieket egyáltalán nem zavarja.

kugu

Tőle autóval mindössze 10-15 percre áll egy 16. századi kastély Olimje aprócska falujában. A jelenleg ferences kolostorként működő épület rejti Európa egyik legrégebbi patikáját, ahol természetes anyagokból készült fájdalcsomcsillapító krémeket, szirupokat lehet kapni. De a meseszép kolostornál még isteni finom csokoládét is készítenek.

Jelenov Greben.
Jelenov Greben.

A vidék másik különlegessége a Jelenov Greben, ahol félig vadon élő őzekkel lehet találkozni, akik annyira szelídek, hogy szó szerint a látogatók tenyeréből esznek. A békés jószágok zavartalanul mászkálnak az emberek között, a félénkebbek természetesen inkább a messziből, a fák árnyékából figyelnek.

Terme Ptuj.
Terme Ptuj.

Szlovénia egyik legfiatalabb termálfürdője a Terme Ptuj, ami a négycsillagos Grand Hotel Primushoz tartozik. Az ország legrégebbi városában létrehozott fürdőhely családias hangulatú, és a közelben még biciklitúrára is van lehetőség, ha valaki aktív kikapcsolódásra vágyna.

Ptuj / Potoly városa.
Ptuj / Potoly városa.

Érdemes is biciklivel körbetekerni Ptuj városát, hiszen megannyi látnivaló lapul a régi településen. Közülük is kiemelkedik Potoly vára, ahonnét lenyűgöző kilátás nyílik a történelmi városra és az azt körülölelő vidékre.

Terme 3000.
Terme 3000.

A szlovén termálfürdős élmény utolsó pontja a Moravske Toplicében fekvő Terme 3000 hotelkomplexuma volt, amihez három szálloda is tartozott. Ez a magyar határhoz közeli hely tökéletes a kikapcsolódásra, az itt található, egyedülálló ásványos fekete víz jótékony hatással bír a szív-érrendszerre nézve, a hálószobákban pedig különleges, szárírott hajdinahéjakkal töltött párnákon lehet pihenni. 

Szlovénia minden egyes úton meg tud lepni változatos vidékével - most kiderült számomra, hogy valóban érdemes felfedezni a termálfürdőit is!

8 mesébe illő kastély Szlovéniában

A gyönyörű szlovén kastélyok Budapestről is könnyen elérhetők.

Ámulatbaejtő a szépségük: 8 mesébe illő kastély Szlovéniában

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Zám Adrienn / Femina)

Ezt is szeretjük