Aranyat bányásztak a gyönyörű magyar falucska mellett: Telkibánya kincseit ma tanösvény mutatja be

Az egykori magyar bányaváros gyönyörű, az aranybányászok útján pedig tanösvény vezeti a túrázókat.

telkibánya-templom-falu
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A Zempléni-hegységben, a szlovák határ közelében, meseszép környezetben bújik meg Telkibánya. A települést, melyet ma közel 620-an laknak, csodás fekvése mellett történelme is kiemelten fontos és érdekes desztinációvá teszi az országban.

Az Eperjes–Tokaji-hegység hegyközi térségében található, gyönyörű Telkibánya egykor híres, virágzó bányavárosként működött, ahol értékes kincsek bújtak meg a föld mélyén.

Aranyásók útja Telkibányán

A település aranybányászatáról már az 1300-as évekből maradt fenn írásos dokumentum, amikor Nagy Lajos király bányavárossá emelte. A felszín közelében levő nemesfém fogyása miatt a 16-18. században ideiglenesen szünetelt a kitermelés, ám Mária Terézia újranyittatta a bányát, mely ekkor a regéci uradalomhoz tartozott.

A falut az aranygombos jelzővel is illették, mivel az a hír járta, hogy régen a templom keresztjét tartó gomb aranyból lehetett, ami a település kivételes gazdagságáról árulkodhatott. A környék történelmét és geológiáját az Aranyásók útja nevű tanösvény mutatja be a túrázók számára.

(Borító- és ajánlókép: Indafotó/bugyihusztár.)

Ezt is szeretjük