15 mesebeli hely Szlovéniában
Szlovéniát nem véletlenül nevezik Európa zöld szívének.

Dia

Bohinj-tóA legenda szerint, amikor Isten befejezte a világ megteremtését, rádöbbent, hogy megfeledkezett egy kicsi, addig csendben várakozó embercsoportról - türelmükért cserébe nekik ajándékozta a világ legszebb helyét, melyet a világ azóta is Bohinjként ismer. Az 530 méter magasságban fekvő, káprázatos Bohinj-völgy és a kristálytiszta vizű Bohinj-tó a Júliai-Alpok legvarázslatosabb helye.

Bohinj-tó

A legenda szerint, amikor Isten befejezte a világ megteremtését, rádöbbent, hogy megfeledkezett egy kicsi, addig csendben várakozó embercsoportról - türelmükért cserébe nekik ajándékozta a világ legszebb helyét, melyet a világ azóta is Bohinjként ismer. Az 530 méter magasságban fekvő, káprázatos Bohinj-völgy és a kristálytiszta vizű Bohinj-tó a Júliai-Alpok legvarázslatosabb helye.

Dia

 	Bled  	A mesébe illő, gleccservájta Bledi-tó Szlovénia észak-nyugati részén, a Júliai-Alpokban található. A tó közepén álló sziget a Nagyboldogasszony-templommal éppúgy jelképe a környéknek, mint a parton magasodó sziklaszirt, a Bledi Vár, illetve az Alpok háttérben kirajzolódó vonulatai.  	Kapcsolódó cikk: 	Bámulatos képeken a smaragd hegyi tó »

Bled

A mesébe illő, gleccservájta Bledi-tó Szlovénia észak-nyugati részén, a Júliai-Alpokban található. A tó közepén álló sziget a Nagyboldogasszony-templommal éppúgy jelképe a környéknek, mint a parton magasodó sziklaszirt, a Bledi Vár, illetve az Alpok háttérben kirajzolódó vonulatai.

Kapcsolódó cikk:
Bámulatos képeken a smaragd hegyi tó »

Dia

Loibl-hágóA Loiblpass az egyik leghíresebb alpesi hágó, mely 1366-1370 méteres tengerszint feletti magasságban húzódik az osztrák-szlovén határon. Az útvonal már a rómaiak korában is jelentős szerepet töltött be azzal, hogy biztosította az összeköttetést Észak- és Dél-Európa között.

Loibl-hágó

A Loiblpass az egyik leghíresebb alpesi hágó, mely 1366-1370 méteres tengerszint feletti magasságban húzódik az osztrák-szlovén határon. Az útvonal már a rómaiak korában is jelentős szerepet töltött be azzal, hogy biztosította az összeköttetést Észak- és Dél-Európa között.

Dia

 	Lendva  	A magyar-szlovén határtól mindössze néhány kilométerre fekvő város nemcsak arról nevezetes, hogy a szlovéniai magyarok központi települése - turisztikai vonzerejéhez a híres Lendvai Vár is nagyban hozzájárul. A 11. században épült vár ma számos történelmi és régészeti kiállításnak ad otthont.  	Kapcsolódó cikk: 	Eltűnt 5 millió magyar az országból »

Lendva

A magyar-szlovén határtól mindössze néhány kilométerre fekvő város nemcsak arról nevezetes, hogy a szlovéniai magyarok központi települése - turisztikai vonzerejéhez a híres Lendvai Vár is nagyban hozzájárul. A 11. században épült vár ma számos történelmi és régészeti kiállításnak ad otthont.

Kapcsolódó cikk:
Eltűnt 5 millió magyar az országból »

Dia

Mostnica-kanyonA Mostnica-kanyont a Júliai-Alpokban található Bohinj-tavat tápláló patak, a Mostnica alakította ki. A hely amellett, hogy mesébe illően szép, a vadvízi sportok egyik legjelentősebb szlovéniai központja: a raftingtól a canyoningig szinte bármit kipróbálhatsz.

Mostnica-kanyon

A Mostnica-kanyont a Júliai-Alpokban található Bohinj-tavat tápláló patak, a Mostnica alakította ki. A hely amellett, hogy mesébe illően szép, a vadvízi sportok egyik legjelentősebb szlovéniai központja: a raftingtól a canyoningig szinte bármit kipróbálhatsz.

Dia

Predjama váraA Postojnai-barlangtól mindössze 9 kilométerre található Predjama festői, középkori vára elsősorban sajátos fekvésének köszönheti hírnevét, ugyanis a karszt nyílásába, egy függőleges sziklafal mélyébe építették be. A Lova-patak által még inkább mesebelivé varázsolt reneszánsz várban a történelem során az ogleji patriárkák, a Habsburgok, illetve Erazmus Lueger egyaránt megfordult.

Predjama vára

A Postojnai-barlangtól mindössze 9 kilométerre található Predjama festői, középkori vára elsősorban sajátos fekvésének köszönheti hírnevét, ugyanis a karszt nyílásába, egy függőleges sziklafal mélyébe építették be. A Lova-patak által még inkább mesebelivé varázsolt reneszánsz várban a történelem során az ogleji patriárkák, a Habsburgok, illetve Erazmus Lueger egyaránt megfordult.

Dia

 	Skocjan  	A Világörökség részét képező Skocjan-barlangrendszer Szlovénia délkeleti részén több mint öt kilométer hosszan húzódik a föld alatt. A kétszáz méternél is mélyebb barlangokkal tarkított vidék egykor Európa legfontosabb zarándokhelyének számított, melyről a híres barlangtemplom is tanúskodik.

Skocjan

A Világörökség részét képező Skocjan-barlangrendszer Szlovénia délkeleti részén több mint öt kilométer hosszan húzódik a föld alatt. A kétszáz méternél is mélyebb barlangokkal tarkított vidék egykor Európa legfontosabb zarándokhelyének számított, melyről a híres barlangtemplom is tanúskodik.

Dia

Postojnai-barlangA Ljubljanától 40 kilométerre délnyugatra fekvő Postojna a szlovén karsztvidék szívében fekszik, amit az 1800-as években feltárt híres cseppkőbarlangja is tanúsít. A barlang különlegessége, hogy a turisták kisvasúttal juthatnak el belsejébe, majd egy gyalogtúra után ismét vonatra szállva térnek vissza a felszínre.

Postojnai-barlang

A Ljubljanától 40 kilométerre délnyugatra fekvő Postojna a szlovén karsztvidék szívében fekszik, amit az 1800-as években feltárt híres cseppkőbarlangja is tanúsít. A barlang különlegessége, hogy a turisták kisvasúttal juthatnak el belsejébe, majd egy gyalogtúra után ismét vonatra szállva térnek vissza a felszínre.

Dia

Vintgar-szorosAz 1,6 kilométer hosszú Vintgar-szoros bejárata Bledtől néhány kilométerre északra, a festői Vintgar falucskában található. A Radova-patak által vájt szurdokvölgyet hangulatos fahidak segítségével járhatod be, többek között így juthatsz el a szoros 16 méter magas vízeséséhez is.

Vintgar-szoros

Az 1,6 kilométer hosszú Vintgar-szoros bejárata Bledtől néhány kilométerre északra, a festői Vintgar falucskában található. A Radova-patak által vájt szurdokvölgyet hangulatos fahidak segítségével járhatod be, többek között így juthatsz el a szoros 16 méter magas vízeséséhez is.

Dia

Skofja LokaA Triglav Nemzeti Park területén fekvő Skofja Loka leginkább úgy ismert, mint Szlovénia legjobb állapotban megőrzött középkori települése. A helyi vár története egészen a tizedik századik nyúlik vissza, míg az épületek többsége a 16. századból származik. A középkori, reneszánsz és barokk házakat, valamint az ódon városfalat magában foglaló óváros műemléki védelem alatt áll.

Skofja Loka

A Triglav Nemzeti Park területén fekvő Skofja Loka leginkább úgy ismert, mint Szlovénia legjobb állapotban megőrzött középkori települése. A helyi vár története egészen a tizedik századik nyúlik vissza, míg az épületek többsége a 16. századból származik. A középkori, reneszánsz és barokk házakat, valamint az ódon városfalat magában foglaló óváros műemléki védelem alatt áll.

Dia

Isonzó-völgyAmilyen szomorú emlékeket őriznek az Isonzó folyó partjai, a természeti környezet éppoly magával ragadó, így nemcsak akkor érdemes elidőzni e tájon, ha háborús emlékek után kutatsz. A Júliai-Alpokban eredő folyó völgye - melyet szokás Sóhajok völgyének is nevezni - számos történelmi múzeumnak ad otthont, ugyanakkor túraútvonalakban is bővelkedik.

Isonzó-völgy

Amilyen szomorú emlékeket őriznek az Isonzó folyó partjai, a természeti környezet éppoly magával ragadó, így nemcsak akkor érdemes elidőzni e tájon, ha háborús emlékek után kutatsz. A Júliai-Alpokban eredő folyó völgye - melyet szokás Sóhajok völgyének is nevezni - számos történelmi múzeumnak ad otthont, ugyanakkor túraútvonalakban is bővelkedik.

Dia

 	Izola  	Az egyik legnépszerűbb szlovén nyaralóhelyként ismert város az Isztriai-félszigeten fekszik. A festői szépségű tengerparti települést egykor szigetként ismerték, melyet a szárazfölddel csupán egy kőhíd kötött össze. Félsziget voltát a Napóleon serege által a tengerbe döntött várfalaknak köszönheti.

Izola

Az egyik legnépszerűbb szlovén nyaralóhelyként ismert város az Isztriai-félszigeten fekszik. A festői szépségű tengerparti települést egykor szigetként ismerték, melyet a szárazfölddel csupán egy kőhíd kötött össze. Félsziget voltát a Napóleon serege által a tengerbe döntött várfalaknak köszönheti.

Dia

 	Savica-vízesés  	A Savica-vízesés a Száva egyik bővizű forrásának köszönhető, mely a Bohinj-tó északnyugati sarkában található Komma-szikla oldalából tör elő, majd a víztömeg mintegy hetven métert zuhan. A Bohinj-tótól egy több kilométeres szerpentinen juthatsz fel a vízesésig.  	Kapcsolódó címke: 	Vízesés »

Savica-vízesés

A Savica-vízesés a Száva egyik bővizű forrásának köszönhető, mely a Bohinj-tó északnyugati sarkában található Komma-szikla oldalából tör elő, majd a víztömeg mintegy hetven métert zuhan. A Bohinj-tótól egy több kilométeres szerpentinen juthatsz fel a vízesésig.

Kapcsolódó címke:
Vízesés »

Dia

PiranA Szlovénia Velencéjének is nevezett Piran a maga szűk utcácskáival, hangulatos, macskaköves tereivel, apró templomaival és halászhajóival igazi mediterrán város. A Kopertől mindössze 10 kilométerre található település emellett leginkább a tengerbe hosszan benyúló földnyelvéről híres.

Piran

A Szlovénia Velencéjének is nevezett Piran a maga szűk utcácskáival, hangulatos, macskaköves tereivel, apró templomaival és halászhajóival igazi mediterrán város. A Kopertől mindössze 10 kilométerre található település emellett leginkább a tengerbe hosszan benyúló földnyelvéről híres.

Dia

Tivoli-parkA Ljubljanában található, 1800-as években létrehozott park a szlovén főváros legnagyobb zöldövezete, melynek öt négyzetkilométeres területe egy kellemes sétánál jóval több lehetőséget tartogat. Amellett, hogy a terület az egyik legnépszerűbb szlovén rekreációs központnak számít, egy kastélynak, templomnak, állatkertnek és számos művészeti alkotásnak is otthont ad.

Tivoli-park

A Ljubljanában található, 1800-as években létrehozott park a szlovén főváros legnagyobb zöldövezete, melynek öt négyzetkilométeres területe egy kellemes sétánál jóval több lehetőséget tartogat. Amellett, hogy a terület az egyik legnépszerűbb szlovén rekreációs központnak számít, egy kastélynak, templomnak, állatkertnek és számos művészeti alkotásnak is otthont ad.
Ezt is szeretjük
Szerző: Árbócz Lilla
Fotó: