Bámulatos fotókon a smaragd hegyi tó

Szemet gyönyörködtető csoda a szomszédban

Bled az egész kontinens egyik legszebb gyöngyszeme.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Szlovénia területe mindössze ötöde Magyarországénak, földrajzi elhelyezkedését nézve azonban irigylésre méltó adottságokkal rendelkezik: az Alpok délkeleti vonulatai szédítő csúcsokkal, gyors hegyi folyókkal és festői tengerszemekkel, a Dinári-hegység karsztvidéke bámulatos mészkőbarlangokkal, az Adriai-tenger pedig még egy szerény, 46 kilométer hosszú tengerparttal is megajándékozza a kis országot.

Csoda a hegyekben
Mesebeli templom
Ilyen ladikok szelik át a tavat
Bled felülről

Szlovéniába a mai napig viszonylag kevesen utaznak, noha szolgáltatások tekintetében lassan a szomszédos Olaszországgal és Ausztriával is felveszi a versenyt, nem beszélve egyik legszebb csodájáról, a smaragd és türkiz színekben játszó bledi tóról.

Alpesi gyöngyszem

A Szlovénia alpesi gyöngyszemeként ismert Bled kivételesen festői kisváros, szinte mesébe illő környezetben. A Szlovénia északnyugati részén, a Júliai-Alpok erdős hegyoldalai és a Karavanke-hegység csúcsai alatt fekvő település szívében egy smaragdzöld tó található, közepén kis szigettel, míg a város felett az északi sziklás kiszögellésen álló félelmetes küllemű, vörös-fehér lovagvár uralkodik, melynek története egészen a 11. századig nyúlik vissza.

A 17. században újjáépített bledi várat az 1950-es években felújították és átépítették, jelenleg múzeum. Az egykor a jugoszláv királyi család otthonának számító Bled, mely a 20. század elején gyógyfürdőhelyként, utóbb pedig Tito elnök nyári rezidenciájaként tett szert ismertségre, mindig is mágnesként vonzotta a látogatókat, a korábbi évszázadok zarándokaitól kezdve egészen a mézesheteiket itt töltő mai párokig.

A házasulandók zarándokhelye

A tó kis szigetén festői, 17. századi kegytemplom áll. A legenda szerint minden újdonsült férj boldog házaséletre számíthat, ha a karján felviszi aráját a kikötőből a kegytemplomhoz vezető 99 lépcsőfokon, ha pedig háromszor megszólaltatja a templom kis harangját is, a házaspár minden álma valóra válik.

Úszó gyertyák, lovashintók

Egész évben érdemes idelátogatni, azonban a tó júliusban, a Rikli fesztivál idején a legszebb, amikor ezernyi kis gyertya úszik a vizén. Ljubljanából közúton vagy vasúton is meg lehet közelíteni a helyet.

A festői szépségű tó környékén egész nyáron nagy az élet, a tó körül babakocsit tologató családok sétálgatnak, lovashintók zötyögnek. Pancsolásra és vízi csúszdázásra az árnyas strandon van lehetőség, de el lehet hajózni a tó közepén álló, festői kis szigetre is. Nem érdemes kihagyni a Park Hotelben kapható krémes süteményeket sem.

Még egy csoda a környéken

Egy Bled környékén tett utazás során a 30 kilométerrel odébb fekvő Bohinj-tavat sem szabad kihagyni, mely érintetlen természeti környezetben, a Triglav Nemzeti Parkban található. Vizén kajakok, csónakok ringatóznak, partján kirándulók sétálnak, és kavicsos strandján fürödni is lehet.

Bled vára
Bled temploma belülről

A tavat körülvevő hegyeket különböző nehézségű túraútvonalak hálózzák be. Az egyik legszebb kirándulás a tótól keleti irányban, a 78 méter magas Savica-vízeséshez vezet. A tó déli partján magasodó, közel kétezer méteres Vogel-hegycsúcsról lélegzetelállító kilátásban lehet gyönyörködni, ide libegő viszi fel a látogatókat.

Intimitás hosszú távon - Hogyan tartsuk életben a szenvedélyt párkapcsolatunkban?

A Femina Klub októberi vendége Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy mennyire vagyunk őszinték önmagunkhoz és partnerünkhöz. Milyen tabuk vannak a párkapcsolatokban? Mit lehet tenni, ha felmerül a bensőséges szexuális együttlétek hiánya és hogyan tehetünk a párkapcsolatok ellaposodása ellen? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. október 17. 18 óra

Helyszín: GOBUDA MALL - Vidám Színpad

Promóció

A nemzeti parkban ezen kívül pónilovaglásra, szurdoktúrára, tandem-siklóernyőzésre, sziklamászásra, quadozásra, valamint a Sava Bohinjka-folyón vadvízi evezésre is lehetőség nyílik.

Cikkünk az Alexandra Kiadó 501 kihagyhatatlan látnivaló a világ minden tájáról, illetve William Gray Európa gyerekekkel című könyve alapján készült, mely a JEL-KÉP Kiadó gondozásában jelent meg.

Ezt is szeretjük