Szlovéniában már várják a turistákat: a sziklába épült lovagvár igazi gyöngyszem a déli régióban
Gyönyörű tájak, kedves emberek és fantasztikus élmények várnak mindenkit Szlovénia keleti és déli részén.

DSC 0019
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha utazásról van szó, a közeli országokból a magyarok elsősorban Horvátországot veszik célpontul, Szlovénia kevesebb figyelmet kap. Pedig megérdemelné, hiszen keveredik benne minden, ami az osztrákoknál, a horvátoknál vagy éppen az olaszoknál annyira szerethető.

Szlovénia nem egy nagy ország, de annál több varázslatos kincset rejt. A teljes lakossága kicsivel több mint 2 millió fő, vagyis majdnem annyian lakják, mint Budapestet, így még barátságosabbá válik a nyugalmat keresőknek.

Miért pont Szlovénia?

Aki nem szeretne mélyen a zsebébe nyúlni, mégis minőségi és tartalmas kikapcsolódásra vágyik, annak remek választás lehet Szlovénia, ami a világ egyik legzöldebb országa. Ez pedig akár többféleképpen is értendő. Először is Európában csak Finnország és Svédország előzi meg, már ami az ország területére eső erdőségek számát jelöli, ami hatalmas szó, és erre a helyiek is rendkívül büszkék. Olyannyira védik természeti értékeiket, hogy a tisztaság magyar szemmel azonnal feltűnik az odautazóknak: sem a városokban, sem a kirándulóhelyeken nem látni az utcákon szemetet vagy cigarettacsikket, és a levegő is érezhetően sokkal tisztább.

IMG 20200811 124713
Fotó: Tóth Attila / Aviareps

Szlovéniában nemcsak a környezetük védelmére figyelnek nagyon, hanem az újrahasznosításra és a fenntarthatóságra is. A piciny falvakban is hatalmas szelektív-hulladékgyűjtőkben válogatják szét a szemetet, napkollektorokat látni a házak tetején, és még a szállodák is igyekeznek csökkenteni a károsanyag-kibocsájtásukat. Még a Szlovén Turisztikai Hivatal is a vonatos utazást preferálja vendégei részére a fenntarthatóság jegyében, Budapestről közvetlen járattal négy óra alatt elérhető a határ, az ország fővárosa, Ljubljana hét és fél óra, viszont ezeken a járatokon a legtöbb esetben étkezőkocsi is felel a kényelemért. Autóval Budapestről négy és fél óra alatt már elérhető a szlovén főváros.

Milyen feltételekkel lehet most Szlovéniába utazni?

Május 1-jétől a Szlovéniával közös megegyezés értelmében a két ország között szabadon lehet mozogni védettségi igazolvánnyal, bármilyen, nálunk is elérhető oltást elfogadnak. A karantén és a teszt abban az esetben kötelező, ha az utazó nem tudja igazolni az oltást, valamint az alábbi feltételek nem teljesülnek:

  • Megkapta a BioNTech/Pfizer oltóanyag második adagját, és azóta eltelt legalább hét naptári nap.
  • Megkapta a Moderna oltóanyag második adagját, és azóta eltelt legalább tizennégy naptári nap.
  • Megkapta a Szputnyik V oltóanyag második adagját, és azóta eltelt legalább tizennégy naptári nap.
  • Megkapta a Sinopharm oltóanyag második adagját, és azóta eltelt legalább tizennégy naptári nap.
  • Megkapta a Vaxzevria (AstraZeneca) és Covishield oltóanyagok első adagját, és azóta eltelt legalább huszonegy naptári nap.
További és folyamatosan frissülő információkat ezen az oldalon lehet olvasni a beutazásról.

Sok emberben máig él a sztereotípia az egykori jugoszláv tagállamok felé, ám Szlovéniában közel sem uralkodnak balkáni állapotok. Erre is nagyon büszkék az ott élők, hogy sikerült kilépniük a múlt árnyékából, és 1991 óta egy elképesztően barátságos és élhető közeget építettek ki maguknak. Szlovéniában járva ma már az embernek sokkal inkább Ausztria és Olaszország izgalmas keveréke jut eszébe, mint a függetlensége előtti állapotok. Előbbi főleg a hegyvidékek vagy lankák táján és építészetén mutatkozik meg, míg az olasz hatások sokkal inkább a tengerparti területeken érezhetőek.

Egy hét is kevés minden csodát felfedezni

Szlovéniában sokan csak Olaszország felé, átutazóban járnak, de az ország sokkal több ennél - sőt, egy hét is kevés arra, hogy mindent felfedezzünk. Érdemes a határtól befelé haladni a hosszabb utazás során, és az ország legnagyobb városában, Mariborban kezdeni a túrát. Ez a város nemcsak azért különleges, mert a Dráva kettészeli, és a közelben remek sípályákat élvezhetünk télen, hanem mert nagyon gazdag a kulturális öröksége is. Itt található a világ talán egyik legidősebb, máig termő szőlőtőkéje, ami már több mint négyszáz éves.

A cikk az ajánló után folytatódik

Kevesen tudják itthon, de Szlovéniában nagy hagyománya van a borfogyasztásnak, és ennek okán kiváló minőségű borokat készítenek. Minden régiónak megvan a maga specialitása. Maribor környékén járva érdemes felkeresni Jernej Lubejt, vagyis Big Guyt, aki hatalmas szenvedéllyel mesél a borokról, a helyi kulturális értékekről, és akár olyan helyekre is elkalauzolja az utazókat, mint a Doppler-birtok. Itt, a szőlőhegyek tetejéről elképesztő panoráma nyílik a gyönyörű szlovén tájra.

Kevésbé ismert vidékek, amiket érdemes felfedezni

Az országban délre haladva, a horvát határnál találjuk Bizeljsko régióját, ami talán még a sokat látott utazók körében sem annyira ismert, hiszen ezen a részen sem nagyvárosok, sem fontos turisztikai látványosságok nem találhatók - mégis érdemes felfedezni. A környéken szintén nagy hangsúlyt fektetnek a minőségi borok készítésére, így a lágy lankákon végeláthatatlanul sorakoznak a szőlőültetvények. Ezt a területet érdemes biciklivel is körbejárni, hiszen a természet és a nyugalom tökéletes összhangja egyesül itt, Bukošek aprócska városában például elektromos kerékpárt is lehet bérelni, amivel sokkal könnyebb lesz a túra. Kicsit továbbhaladva nyugat felé érdemes a Klet Krško pincészetnél megállni, ahol a hagyományos és a modern borászat tökéletes ötvözete található.

Gyönyörű tájak Bizeljsko régióban
Gyönyörű tájak Bizeljsko régióban
Fotó: Tóth Attila / Aviareps

Még ezen a vidéken barangolva kihagyhatatlan úti cél Kostanjevica na Krki is, ami az ország legkisebb és egyik legrégebbi települése. A piciny faluban található apátság ma már gyönyörűen őrzi az egykori szebb napokat, de ez nem volt mindig így: a II. világháború idején súlyosan megsérült a komplexum, a felújítása pedig hosszú évekig tartott.

Apátság és galéria Kostanjevica na Krki piciny falujában
Apátság és galéria Kostanjevica na Krki piciny falujában
Fotó: Simon Dorina / Femina

Az apátságot ma már nem lakják szerzetesek, de a látogatók számára így is akad mit megnézni: a Božidar Jakac művészeti galéria Szlovénia egyik legjelentősebb tárlata, ahol számos művész gyönyörű munkáját lehet megtekinteni. A galéria április 13-án nyitott újra, és minden biztonsági intézkedést betartva keddtől vasárnapig 10 és 18 óra között várja a látogatókat.

A déli országrész gyöngye: a postojnai cseppkőbarlang kihagyhatatlan program

Kicsit távolodva a horvát határtól, de még mindig az ország déli részén maradva kihagyhatatlan program a világhírű postojnai cseppkőbarlang, ahol már az 1800-as évek elején elkezdődött a turistaútvonalak kiépítése, azóta pedig csaknem évi egymillió látogatót vonz. Ez az egyetlen cseppkőbarlang a világon, ami egy belső kisvasúttal rendelkezik, de a vonatozás után gyalog is felfedezhető a természeti csoda. Itt érdemes a nyári vagy kora őszi melegben is jól felöltözni, hiszen állandó, 9 °C körüli a hőmérséklete, ami a kisvasúton még hidegebbnek érződik.

Postojna 2 (10)
Fotó: Tóth Attila / Aviareps

A barlangban csak túravezetővel lehet haladni, de akár magyar nyelvű audiovezetés is kérhető, így ez azok számára is ideális, akik kevésbé beszélnek idegen nyelveken. Az egész országban remekül beszélik egyébként az angol nyelvet is, komoly figyelmet fordítanak az oktatására, és emellett mindenhol nagyon szépen, érthetően kommunikálnak.

A világon csak a postojnai cseppkőbarlangban van kisvasút.
A világon csak a postojnai cseppkőbarlangban van kisvasút.
Fotó: Simon Dorina / Femina

A cseppkőbarlang nem csak elképesztő természeti csodái miatt érdekes: itt él a világon csak nagyon ritkán előforduló, különleges barlangi vakgőte is, amit a helyiek emberhalnak hívnak, hiszen a színe hasonlít a bőr árnyalatához. A kicsi állat nem bírja jól a fényt, így a legsötétebb lyukakban húzza meg magát, és akár hosszú évekig is képes táplálék nélkül élni. Érzékszervei is alkalmazkodtak a barlangi körülményekhez, ezért alig lát, és a hallása sem a legjobb.

Barlangi vakgőte
Barlangi vakgőte
Fotó: Tóth Attila / Aviareps

Nem messze a barlangtól újabb csoda vár

Postojnától néhány kilométerre a Predjama-vár is olyan hely, amit egyszer mindenképp látni kell az életben. A lovagvár egyedülálló módon nem egy hegy tetejére, hanem az oldalába, egy hatalmas sziklába épült, ami főként védelmi szempontokat látott el a középkori nehéz időkben. Első írásos említése 1202-ből származik, amit látva szinte elképzelhetetlen, hogyan húzták fel ezt a hatalmas építményt az akkori technológiával egy szikla falába. A túra során nemcsak a várban és az ott korhűen rekonstruált szobákban lehet sétálni, hanem a mögötte húzódó, egykor óvóhelyként szolgáló barlang is felfedezhető, aminek bejáratánál még a középkori ágyúgolyók is megtalálhatók.

predjama
Fotó: Simon Dorina / Femina

Egy hosszabb túra során nemcsak a várat és környékét, hanem az alatta húzódó, hosszú barlangrendszert is érdemes felfedezni, Postojna után ez Szlovénia második leghosszabb barlangrendszere. Ennek van egy felszínre vezető, titkos alagútja is a kalandkedvelők nagy örömére. Természetesen az ország északi és középső része is rengeteg érdekességet tartogat, amikről ugyancsak nem érdemes megfeledkezni.

Smaragdzöld vizek és csodás falvak Szlovéniában

Szlovénia gyönyörű tájaiba azonnal beleszeretnek a kirándulók.

(Borítókép: Tóth Attila / Aviareps)

Ezt is szeretjük