A Szivárvány-hegy olyan szép, hogy sokan kamunak tartják: hogyan létezhet a fantasztikus hely?
Elmondjuk, hogyan alakultak ki a páratlanul színpompás kőzetek.

szivarvany hegy peru
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az interneten páratlan szépségű képekre bukkanhatsz olyan tájakról, melyek minden képzeletet felülmúlnak. A fotókat azonban sajnos a népszerűség reményében néha hamisítják, vagy felturbózzák képszerkesztő programokkal.

Éppen ezért a nem evilági módon szép képek esetében jogosan vagy bizalmatlan. A világban két helyszínen is készülnek csodás fotók a szivárvány színeiben ragyogó hegyekről, ám sokan ezeknek sem hisznek. Utánajártunk, mennyire hitelesek!

Szivárvány-hegy Kínában

A szivárványos kínai képek a Zhangye Nemzeti Geoparkban készülnek, mely 322 négyzetkilométeren védi a különleges sziklaformációkat. A fotók általában olyan hegyoldalakat ábrázolnak, melyeket mintha színes festékkel mázoltak volna végig.

Ez azonban kis ferdítése a valóságnak. Ugyan a hegyek valóban színesek, és rendkívül látványosak, maguk az árnyalatok korántsem ennyire élénkek, így, aki ezeket a képeket látva indul útnak, azt csalódás éri. Zhangye Danxia szivárványos ormai a valóságban inkább így mutatnak. 

A földtörténet kutatói szerint a természeti csoda mintegy 24 millió év alatt alakult ki. A réteges homokkő és iszapkő a földlemezek mozgásai hatására gyűrődött és süllyedt, míg a víz, a szél, a hőmérséklet és más természeti erők lekoptatták. Ezzel nemcsak változatos, simára csiszolt formák alakultak ki, de láthatóvá váltak a különböző anyagokkal szennyezett, ezért más-más színű rétegek. A vörös színt a vas oxidja, a barnát és sárgát az oxidált goethit vagy limonit, a sötétebb színeket pedig a magnetit okozza, de itt-ott élénksárga kén és zöldes klorit, valamint vas-szilikát is felbukkan.

A turistaszenzációnak számító hegyek most egy szépen kiépített természetvédelmi parkban tekinthetőek meg.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szivárványos hegység Peruban

Egy másik híres, ám kisebb szivárványos hegység található a perui Andokban is. A látványosság Cusco városától mintegy két-három órányi autózásra van. A helyiek szervezett utak keretében rendszeresen viszik a turistákat, akik arra számítanak, hogy valami ehhez hasonló látvány fogadja majd őket.

Az Ausangate 6384 méter magas csúcsának oldalában található Vinicunca-hegy azonban nem egészen váltja be az érkezők reményeit. A Zhangye Danxiához hasonlóan diagenézis útján keletkezett hegy ugyan gyönyörű, a színek manipulációja nélkül mégsem olyan tarka.

A turisták többségét nem érik meglepetésként a színek, de előfordul, hogy a kevésbé tájékozottak negatív élményekkel távoznak. Sajnálatos azonban, hogy a Vinicunca-hegyet egyelőre inkább turistalátványosságként kezelik, mint védendő értékként, ezért a beszámolók szerint  a tömeg miatt állapota folyamatosan romlik.

Állat alakú sziklák

Néha a természetnek is vicces kedve támad, és furcsa formákat hoz létre. A te szemed is meglátja a következő kövekben az állatokat?

Ezt is szeretjük