Várost találtak a föld alatt a magyar település mellett
Szulejmán sírját keresték
Egyedülálló város maradványaira bukkantak a régészek.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Eddig ismeretlen oszmán kori település maradványaira bukkantak kutatók a közelmúltban Szigetvár közelében az I. Szulejmán szultán türbéje utáni keresés során - adta hírül az MTI.

Zrínyi Miklós és Szulejmán alakja a Magyar-Török Barátság Parkjában
A szigetvári vár
Török jurta Szigetváron

Kolovics János, Szigetvár polgármestere kifejtette, hogy az új módszerekkel folytatott kutatás keretében fellelt írásos emlékek, geofizikai mérések, első fokon elvégzett régészeti munkák által mutatott összkép alapján állítani lehet, hogy a szulejmáni türbéhez kapcsolódó komplett várost találták meg.

Hozzátette, az írásos emlékekben Turbéknak nevezett, eredetileg védelmi árokkal ellátott város behatárolható, és feltárásához azonnal hozzálátnak. Már a tárgyalások is megkezdődtek Serdar Cammal, a Török Együttműködési és Koordinációs Ügynökség igazgatósági elnökével a további munkákról és azok esetleges támogatásáról.

A törökök is szeretnék megtalálni a sírt

A Szigetvárnál elhunyt szultán síremlékének megtalálására irányuló kutatások támogatásáról és a helyi törökkori műemlékek felújításáról tavaly ősszel állapodott meg a város az ügynökséggel.

Kolovics János elmondta, hogy a 16. századi Török házat szeptember 20-án adták át, a magyar és török tudósok részvételével a türbe utáni kutatás eredményeiről tartott konferencia keretében.

A vizsgálatok során megállapították, hogy Szulejmán szeptember 6-án, a katonai ostromtáborban hunyt el. Az uralkodó belső szerveit eltemették, a táborhelyet pedig megjelölték.

A sír miatt épülhetett fel a város

Pap Norbert, a kutatócsoport vezetője azt mondta, Szulejmán türbéje még nem került elő, de a város megtalálásának köszönhetően közelebb kerültek hozzá. A türbe helyének pontos meghatározásához további vizsgálatokra van szükség - jegyezte meg. Turbékhoz hasonló várost ez idáig senki sem talált a hódoltság kori Magyarország területén, létrejötte egyértelműen Szulejmán szigetvári halálához köthető, más indok a kutató véleménye szerint nem képzelhető el.

A külföldiek szerint ez a legjobb Magyarországon

Nem is gondolnád, a külföldi turisták mennyire kedvelik Magyarországot. Megkérdeztük, mi tetszik nekik a legjobban!

Török-magyar emlékek

Szigetvár nem véletlenül reméli a turizmus fellendülését a sír esetleges megtalálásától - a terület eddig is a mohamedánok egyik fontos zarándokhelye volt -, azonban már most is számos, a szigetvári csatának emléket állító, kihagyhatatlan látnivalót tudhat magáénak a város.

Ezek közé tartozik maga a vár - melyet eleste előtt Zrínyi Miklós kitartóan és hősiesen védett katonáival -, a török ház vagy éppen a Magyar-Török Barátság Parkja. Szigetvár mindemellett termál- és gyógyfürdőjéről is híres.

Képek: www.orszagalbum.hu, taa103, pillango, attila393.

Ezt is szeretjük